25 Eylül 2024 Çarşamba

DİSK Başkanı uyardı: İŞKUR patronlara teşvik kurumu haline geldi

Türkiye İş Kurumu Genel Kurulu’nda konuşan DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, işsizlikte gelinen kritik düzeye dikkat çekerken İşsizlik Sigortası Fonu’nun sermayeye aktarılmasını eleştirdi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İŞKUR 10. Genel Kurulu’nda konuştu. Türkiye İş Kurumu'na ilişkin mevzuatın TBMM'nin yetki alanından çıkarılarak Cumhurbaşkanlığı yetkisine alınmasını eleştiren Çerkezoğlu, "İdari ve mali bakımdan özerk olduğu iddia edilen kurum özerk olmak bir yana ciddi bir idari vesayet altındadır. Kurumla ilgili hayati kararlar siyasi irade ve yürütme tarafından verilmektedir. Sosyal tarafların rolü yok denecek kadar azdır" dedi.

Genel Kurulun sadece bir istişare kurulu olduğunun altını çizen Çerkezoğlu, "DİSK olarak Türkiye İş Kurumu Genel Kurulu’nun gerçek bir genel kurul olmasını istiyoruz. Genel Kurulun ibra yetkisi olmasını, genel kurul kararlarının bağlayıcı olmasını ve genel kurul bileşiminin demokratikleştirilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Çerkezoğlu, eleştirilerini şöyle sürdürdü: "Türkiye İş Kurumunun en temel faaliyeti olan İşsizlik Sigortası Fonu'nun gelirlerinin dörtte üçü işçilerden ve işçiler adına işverenlerden kesilen primlerden oluşmaktadır. Dolayısıyla fon gelirlerin dörtte üçü doğrudan veya dolaylı olarak işçinin cebinden çıkmaktadır. Bu tabloya rağmen Yönetim Kurulunun altı üyesinin üçü yürütme tarafından atanmaktadır. Bu tablo değişmelidir. İŞKUR yönetiminde işçi temsilcileri çoğunlukta olmalıdır. Primlerin çoğunluğunu biz ödeyeceğiz, davul bizim boynumuzda ama tokmak idarenin elinde olacak, bu kabul edilemez."

İŞSİZLER ORDUSUNA BİR MİLYON KİŞİ EKLENDİ
"İşsizliğin ülkemizin en büyük toplumsal sorunlarından biri olduğu ve ekonomik krizle birlikte giderek daha vahim bir hal aldığı biliniyor" diyen, DİSK Başkanı Çerkezoğlu konuşmasında şu bilgilere yer verdi:

"Temmuz 2018'de 3 milyon 595 bin olan mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsiz sayısı Temmuz 2019'da 1 milyon 82 bin kişi artarak 4 milyon 677 bine yükseldi. Temmuz 2018'de yüzde 11,1 olan mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı ise Temmuz 2019'da yüzde 14,3'e yükseldi.

"Konfederasyonumuzun Araştırma Merkezi DİSK-AR tarafından hesaplanan geniş tanımlı işsiz sayısı Temmuz 2018'de 6 milyon 130 bin iken Temmuz 2019'da 1 milyon 54 bin artışla 7 milyon 364 bin oldu. Geniş tanımlı işsizlik oranı Temmuz 2019'da yüzde 21 olarak hesaplandı. Genç işsizliği yüzde 27,3'e yükseldi. Sanayi üretimi ile büyümedeki daralmaya paralel olarak istihdamda da daralma devam ediyor. Dolayısıyla sadece işsizlik artmıyor istihdamda da büyük bir daralma yaşanıyor. Temmuz 2018'de 28 milyon 721 bin olan mevsim etkisinden arındırılmış istihdam 728 bin kişi azalarak Temmuz 2019'da 27 milyon 993 bine geriledi."

Türkiye’nin vahim bir işsizlik tablosu ile yüz yüze olduğunu ve siyasal iktidarın işsizlikle mücadelede başarısız kaldığını söyleyen Çerkezoğlu, "İŞKUR'un işsizlikle mücadelede başarılı bir faaliyet yürüttüğünü düşünmüyoruz. Elbette işsizlikle mücadelenin sadece İŞKUR'un sorunu değil ama İŞKUR kendi yetki ve görev alanında başarılı değildir. Mızrak çuvala sığmaz, veriler ortada. İşsizlik Sigortası Fonu'ndan aktarılan devasa kaynaklar ortada, işsizlikte devam eden vahim tablo ortada" ifadelerini kullandı.

İŞSİZLİK FONU PATRONLARA AKTARILDI
Çerkezoğlu, konuşmasında, hükümetin İŞKUR'u patronlara teşvik kurumu haline getirdiğine, İşsizlik Sigortası Fonu’nun ise "işverene destek fonu" olarak kullanıldığını belirtti. Buna göre, Ocak-Eylül 2019 dönemi işveren teşvikleri 13 milyar TL'yi aştı. Aynı dönemde işsizlere yapılan işsizlik ödemesi ise 7,5 milyar TL'de kaldı.

Bunun yanı sıra son yıllarda Fon kaynakları ucuz iç borçlanma aracı olarak kullanıldığı için zarar ediyor. 130 milyar TL'yi aşan İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının yüzde 92'den fazlasının, piyasa faiz oranlarının altında oranlara devlet tahvillerine yatırılması nedeniyle, işsizlerin parası reel olarak eriyor.

DİSK Başkanı, bu noktada "Fon kaynakları iç borcun ucuz finansmanı için kullanılmaktadır" tespitinde bulundu.

DİSK’İN TALEPLERİ
DİSK'in işsizlikle mücadele için görüş ve önerilerini yineleyen Çerkezoğlu, özetle şunları kaydetti:

-Çalışma sürelerinin kısaltılması
-Fazla çalışma sürelerinin azaltılması
-Yıllık ücretli izin sürelerinin artırılması
-Kamu istihdamının artırılması
-İŞKUR ve İşsizlik Sigortası Fonu yönetiminde işçi tarafının katılımının artırtılması
-İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının değerlendirilmesi konusunda şeffaf ve rasyonel davranılması
-İşsizlik sigortasından yararlanma koşullarının kolaylaştırılması
-Ücret Garanti Fonundan yararlanma koşullarının genişletilmesi.