23 Eylül 2024 Pazartesi

DİSK Basın-İş: Bakan Koca, gazeteci Uyanık'tan derhal özür dileyin

DİSK Basın-İş, Sağlık Bakanlığı'nın bilgilendirme grubundan soru sorduğu için çıkarılan gazeteciye sahip çıktı. Bakanlığın, kamuoyunu bilgilendirmekle yükümlü olduğunu hatırlatılan açıklamada, "Gazeteci Uyanık'tan ve tüm gazetecilerden derhal özür dileyin" denildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Perşembe akşamı Bilim Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı basın toplantısında soru sormasına izin verilmediğini belirten Yol TV muhabiri Özge Uyanık, soruyu sosyal medya hesabından sormasının ardından Sağlık Bakanlığı'nın gazetecileri bilgilendirdiği WhatsApp grubundan çıkarıldı. Yaşananlara tepki gösteren DİSK Basın-İş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Uyanık ve basın emekçilerinden özür dilemesini istedi.

'CESARET VEREN ZAPTURAPT ALTINA ALDIKLARI MEDYA KURULUŞLARI'
Pandemi nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı açıklamaların kamuoyunun daha fazla ilgili olduğunu kaydeden DİSK Basın-İş, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aylardır Covid-19 ile mücadele ediyoruz. Herkesin gözü Sağlık Bakanlığı'nda. Gerek kamuoyunun sürekli rakamlara dair kuşkusunu dile getirmesi gerek Dünya Sağlık Örgütü'nün baskılarıyla vaka ve ölüm sayılarının bir süredir daha yüksek gösterildiğini görüyoruz. Bakan'ın açıklamalarından anlıyoruz ki aylar önce günlük vaka sayıları 80 binlerde imiş. Halka açıkça yalan söylemeyi marifet sayan Sayın Bakan'a bu cesareti veren ise zapturapt altına aldıkları medya kuruluşlarının her denileni 'doğru' kabul etmesi, halka yalan söyleyen bir bakanlığın yalanına ortak olması" ifadelerine yer verdi.

'BAKANLIK BABANIZIN ÇİFTLİĞİ DEĞİLDİR'
"Oysa gazeteci soru sorar. Sizi sıkıştırmak için değil, halka gerçekleri ulaştırmak için sorar" denilen açıklamada, "Sayın Bakanlık yetkilileri, bakanlık babanızın çiftliği değildir! Gazeteciler sizin ağzınızdan çıkanı sorgusuz sualsiz kabul edecek görevlileriniz değildir. Haber kaynaklarından yoksun bırakarak gazetecileri 'terbiye' edemezsiniz" diye tepki gösterildi.

'DERHAL ÖZÜR DİLEYİN'
DİSK Basın-İş, "Gazeteci Özge Uyanık'tan ve tüm gazetecilerden derhal özür dileyin. Özge Uyanık'ı bakanlık haberleşme grubuna ekleyin ve kendisini gruptan çıkaran yetkili hakkında gerekli işlemi derhal yapın" denildi.