20 Eylül 2024 Cuma

DİSK: Asgari ücret net 2 bin 800 TL olsun

İzmir, Adana, Kırklareli, Mersin, Diyarbakır, Eskişehir ve Antep'te düzenlenen eylemlerde asgari ücretin en az net 2 bin 800 lira olarak belirlenmesi talep edildi.
DİSK, Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını düzenlediği saatlerde çok sayıda kentte eylemler yaparak taleplerini ifade etti. 
 
İZMİR
 
DİSK Ege Bölge Temsilciliği, asgari ücretle ilgili Konak Kemeraltı girişinde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya DİSK'e bağlı sendikalar ve emek demokrasi güçleri ile TARİŞ işçileri de katıldı. DİSK Ege Bölge temsilcisi Memiş Sarı'nın okuduğu açıklamada, "2019 yılı asgari ücreti ülkemizin içinde bulunduğu ağır ekonomik kriz nedeniyle her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işveren ve hükümet temsilcileri ittifak yaparak çoğunluğu sağlamakta ve işçileri dikkate almamaktadır" dedi.
 
ADANA
 
DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, yükselen enflasyon karşısında yaşanabilir bir asgari ücret için basın açıklaması yaptı. Taşerondan belediye şirketlerine geçirilen işçilerin de katıldığı açıklamada işçiler artık geçinemediklerini söyledi. Son iki yılda işveren, hükümet ittifakıyla işçileri yok sayarak belirlenen asgari ücretin bugün enflasyon karşısında eridiği ifade edilen açıklamada asgari ücretin korunması, işçilerin korunması, asgari ücretin geçim ücreti olması için 2 bin 800 lira olması gerektiği vurgulandı.
 
DİSK Çukurova Bölge Temsilcisi Hüseyin Yaşar Gündoğdu, "Asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi, geçim koşulları ve milli gelir artışı da dikkate alınmalıdır. İşçi ve memur için tek asgari ücret belirlenmelidir. Asgari ücret vergi dışı bırakılmalı" dedi. Asgari ücret tespit komisyonunu demokratik olmadığını söyleyen Gündoğdu, "Asgari ücretin tespitine bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı tanınmalı, ulusal ölçekli bir toplu pazarlık sağlanmalı, uyuşmazlık durumunda grev de dahil toplu eylem hakkı tanınmalıdır" dedi.
 
KIRKLARELİ
 
DİSK üyeleri Lüleburgaz'da da asgari ücret taleplerini dile getiren basın açıklaması yaptı. İmza standı açılışının da yapıldığı basın açıklaması Üçgen Park'ta yapıldı. Açıklamaya, DİSK'e bağlı sendikalar, KESK, meslek örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
 
MERSİN
 
Genel İş Mersin Şubesi de Özgür Çocuk Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamaya, HDP, DBP ile KESK'e bağlı sendikalar ve Akdeniz Belediyesi'nden atılan işçilerin yanı sıra çok sayıda kişi destek verdi. Genel İş Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, asgari ücret tartışmalarının 16 milyon kişiyi etkilediği kaydetti. Türkiye'de yaşanan ekonomi krize dikkat çeken Göksoy, insanca bir ücret talep etti.
 
DİYARBAKIR
 
Genel İş Sendikası Diyarbakır 1 No'lu Şubesi, sendika binasında basın açıklaması yaptı. Sendika yönetici ve üyelerinin katıldığı eylemde konuşan DİSK Bölge Temsilcisi Mehmet Şirin Görbüz, asgari ücret tespitinin 16 milyon işçinin ve ailelerinin yaşam koşullarını ilgilendirdiğini belirtti. Krizle birlikte sıçrayan enflasyonun ücretleri erittiğine dikkat çeken Görbüz, 2008 yılı başında aylık 414 ABD doları olan asgari ücretin 2018 Aralık ayı itibariyle 302 dolara gerilediğini söyledi. Görbüz, taleplerini şöyle sıraladı: "Türkiye'de asgari ücret tek bir işçi için hesaplanmaktadır ve bu durum uluslararası standartlara aykırıdır. Asgari ücret belirlenirken işçinin ailesi de dikkate alınmalıdır. İşçi ve memurlar için tek asgari ücret saptanmalıdır. Asgari ücret tespitinde geçim koşulları ve milli gelir artışı dikkate alınmalıdır. Asgari ücret yıllık olarak hesaplanmalı, tümüyle vergi dışı bırakılmalıdır. İşveren ve hükümetin ittifakıyla asgari ücretin belirlenmesi demokratik değildir. Asgari ücretin tespitinde bütün işçi konfederasyonlarına katılım hakkı sağlanmalı, asgari ücret ulusla ölçekli bir toplu pazarlıkla belirlenmelidir. Uyuşmazlık durumunda grev de dahil toplu eylem hakkı tanınmalıdır."
 
ESKİŞEHİR
 
DİSK üyeleri Adalar Migros önünde basın açıklaması yaptı. DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Günay Ayaz burada yaptığı açıklamada, işçinin sadece kendisinin değil ailesinin de asgari ücret tespitinde hesaba katılması gerektiğini söyledi.
 
ANTEP
 
DİSK Antep Bölge Temsilciliği de temsilcilik binası önünde açıklama yaptı. DİSK Antep Bölge Temsilcisi Ali Güdücü, ülkede asgari ücret tespitinde uluslararası koşullara uyulmadığını söyleyerek, asgari ücretin Avrupa ülkelerinde 4 kişilik bir aileye göre belirlenirken, Türkiye'de ise tek kişi üzerinden hesaplandığını ifade etti. Güdücü, "Son 20 yılda ülkemizde eşitsizlik işçiler aleyhine büyümüştür. Asgari ücret pazarlığı sıradan bir pazarlık değildir. Ülkemizin en büyük, en kapsamlı mücadele sürecidir. İşveren ve hükümetin ittifakıyla asgari ücretin belirlenmesi, işçinin aleyhinedir. Biz önümüzdeki yıl işçilerin az da olsa kaliteli yaşam standartlarına kavuşabilmesi için asgari ücretin 2 bin 800 lira olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.