20 Eylül 2024 Cuma

DİSK Ankara'da asgari ücret talebini dile getirdi

DİSK, Ankara'da Ulus Meydanı'nda asgari ücret talebine ilişkin basın açıklaması yaptı.
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısını patron sendikası TİSK'te yapıyor. DİSK, asgari ücret talebine ilişkin Ulus Meydanı'nda basın açıklaması yaptı.
 
DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün, "Asgari ücretin enflasyon karşısında korunması için, milli gelir artışından yararlanması için, geçim ücreti olabilmesi için, asgari ücretten yaşanan kayıpların giderilmesi için, işsizlerin krize karşı korunması için asgari ücret 2 bin 800 TL olmalıdır" dedi.
 
'YAŞANABİLİR BİR ÜCRET'
 
Görgün, nüfusunun dörtte üçünün ücret gelirleriyle yaşadığı bir ülkede yaşanabilir bir memleketin ancak ve ancak yaşanabilir bir ücret ile mümkün olacağını kaydetti. Görgün, "2019 yılı asgari ücreti ülkemizin içinde bulunduğu ağır ekonomik kriz nedeniyle her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır. Kriz koşullarında asgari ücretin geçim koşullarına uygun artması hem işçiler hem ülke için yararlıdır. Kapitalizmin her krizinin faturasını işçilere keserek, sermayeyi kurtarmaya yönelik politikalar işçilere ve memlekete zarar vermiştir. Ücret artışına, insanca çalışmaya ve insanca yaşamaya dayalı bir büyüme mümkündür ve zorunludur. 2019 asgari ücreti belirlenirken konuya dair temel yaklaşım bu olmalıdır" diye konuştu.
 
'ZAMLAR İŞÇİLERİ AÇLIĞA MAHKUM EDİYOR'
 
Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işveren ve hükümet temsilcilerinin ittifak yaparak çoğunluğu sağlamadığını ve işçileri dikkate almadığını söyleyen Görgün, "Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işveren kanadının 2000 yılından bu yana sadece iki kez, buna karşılık işçi kanadının ise 13 kez asgari ücrete itiraz etmesi, asgari ücret tespit sürecinin kimin lehine işlediği konusunda oldukça açıklayıcıdır. Asgari ücret, bugün enflasyon karşısında erimiştir; alım gücü yüzde 25'in üzerinde azalmıştır. Krizle birlikte sıçrayan enflasyon ücretlerimizi eritirken özellikle gıda ürünlerine; elektrik, doğalgaz, su gibi temel kullanım kalemlerine gelen yüksek zamlar işçileri açlığa mahkum etmektedir" ifadelerini kullandı.