22 Eylül 2024 Pazar

'Direnişle zafere ulaşalım'

Urfa'nın Suruç, Halfeti ve Siverek ilçeleri ile Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde Newroz ateşleri yakıldı. Newroz alanlarından verilen mesajlarda, iktidara barış için Abdullah Öcalan'la bir an önce müzakereye başlanması çağrısı yapıldı. Direniş ve mücadele günü olan Newroz'un barış ve özgürlük getireceği belirtildi.

Kürt halkı özgürlük ve barış talebiyle Newroz alanlarını doldurdu. Urfa'nın Suruç, Halfeti ve Siverek ilçeleri ile Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde yapılan kutlamalarda,

SURUÇ
Suruç'ta binlerce kişi Barış Parkı'nda bir araya gelen Newrozu kutladı. Sarı, kırmızı, yeşil renklerle donatılan Newroz alanına "Rabe dema azadî û serkeftinê ye" ve "Milyonları dört duvar arasına sığdıramazsınız" yazılı pankartlar asıldı.

Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başlayan kutlamada, "Şehid namirin", "Bijî serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan", "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı.

DEM Parti Gençlik Meclisi üyeleri Abdullah Öcalan'ın "Milyonlarca kişiyi daracık bir odada nasıl tutabilirsiniz" sözlerinin yer aldı pankartı sahnede açtı.

TUTUKLU SİYASETÇİLER MESAJ GÖNDERDİ
Kutlamada, ilçede 9 Mart günü yapılan siyasi soykırım operasyonda tutsak edilen 17 siyasetçinin gönderdiği mektup okundu. Mesajda, "Bu Newroz tecridin kırıldığı ve halkımızın özgürlük şiarıyla alanlara akın edeceği gündür. Newroz coşkusu 31 Mart seçimlerinde kayyumları göndererek yerine halkımızın iradesinin galip geleceğine olan inancımız tamdır. Bu duygularla Newroz ateşinin harlandığı ve 31 Mart seçimleriyle hep birlikte başaracağımıza olan inancımızla Newroz pîroz be. An serkeftin an serkeftin. Dem dema me ye, dem dema gele me ye" ifadeleri yer aldı.

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 2013 yılında gönderdiği mesajın okunduğu kutlamada, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Suruç Belediye Eşbaşkan Adayları Ayten Kaya ve Müslüm Baran ile Urfa Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Gülşen Özer sahneye çıkarak kitleyi selamladı. Konuşmalarda Öcalan'ın özgürlüğünün bir an önce sağlanması gerektiğini vurgulandı, Newroz'un barış ve özgürlük getireceği dile getirildi.

Barış Anneleri ve gençler tarafından Newroz ateşinin yakıldığı sırada "Bijî serok Apo", "Bijî berxwedana zindanan" ve "Jin, jiyan, azadî" sloganları atıldı, ateşin etrafında halay çekildi.

'BURASI KÜRDİSTAN BİZİM YURDUMUZ'
Söz alan DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, İmralı kapılarının açılması gerektiğini vurguladı, "Sayın Öcalan ile müzakereye başlayın ki kalıcı ve onurlu bir barış bu topraklara gelsin. Özgür bir önder ve özgür bir vatan için mücadele ediyoruz. Burası Kürdistan, burası bizim yurdumuz" dedi.

Öcalan KDP'ye de seslendi, "21'nci yüzyılda kardeşkanı dökülmesin. Bu yurdun çocukları Güney Kürdistan'ın da garantörüdür. Çağrımız tüm Kürdistan partilerinedir. El ele vererek ulusal kongreyi ilan edin" diye konuştu.

Koma Hevra ve Ahmet Jiyara'nın sahne aldığı kutlama, halaylarla sona erdi.

HALFETİ
Urfa'nın Halfeti ilçesinde 4 Nisan Parkı'nda bir araya gelen halk, sarı, kırmızı, yeşil renkli puşiler taktı.

"Jin, jiyan, azadî", "Hapishanelerde açlık grevi var", "Gençliğin isyan ateşiyle Newroz ateşini yakmaya geldik", "Tecride hayır" dövizlerinin taşındığı kutlama boyunca "Bijî serok Apo", "Be serok jiyan nabe", "Bijî berwxedana zindanan", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

Sanatçı Özlem Taner kutlamalarda Türkçe ve Kürtçe şarkılar söyledi. DEM Parti Halfeti Belediye Eşbaşkan Adayları Saniye Bayram ve Mehmet Karayılan birer konuşma gerçekleştirdi.

'NEWROZ RUHUYLA TARİH YAZACAĞIZ'
Bayram, kayyumların soygun ve gasp politikasına dikkat çekti, "Andımız olsun kayyumları göndereceğiz" dedi. Karayılan ise, halkın Newrozu'nu kutladı, "Biz burada birlik ve beraberliğimizi bir kez daha göstermiş olduk. Zaman, direniş Newrozlarını zafere ulaştırma zamanıdır. Newroz ruhuyla 31 Mart'ta Halfeti'nin tarihini bir kere daha yazacağız. 31 Mart'ta Demirci Kawa'nın devrimci ruhuyla kayyumları Halfeti'den göndereceğiz" ifadelerini kullandı. Karayılan'ın konuşması sırasında halk, "Halfeti bizimdir, bizim olacak", "Hırsızlar halka hesap verecek" sloganlarını attı.

DEM Parti Urfa İl Eşbaşkanı Bekir Karakeçili ise konuşmasında "Her dönemin Dehak'ı varsa her dönemin Kawa'sı da vardır" dedi. Öcalan'ın 2013 Newrozu'nda gönderdiği mesajın okunmasının ardından "Bijî Newroz" sloganıyla Newroz ateşi yakıldı.

SİVEREK
Siverek'te halk Perşembe Pazarında bir araya geldi. Kadınların kiras-fîstan, erkeklerin de şal û şapikle akın ettiği Newroz alanı, coşkulu bir kutlamaya sahne oldu.

Newroz ateşinin yakılmasının ardından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Serra Bucak söz aldı. 1966 yılına suikastla katledilen Faik Bucak'ın Kürtçe bir şiirini okuyan Bucak, "Esareti, sömürüyü kabul etmiyoruz. Kürt halkının onurlu mücadelesini savunuyoruz. Özgürlük şiarı ile büyüye büyüye, şahlana şahlana bu günlere geldik" dedi. Bu yolda ölümsüzleşen Kürdistan şehitleri ve devrimcileri anan Bucak, Kürtler için artık kenetlenme zamanı olduğunu vurguladı.

Hafızalarını diri tutmaları gerektiğini vurgulayan Bucak, "Bu zalim Dehaklara, Siverek halkı 31 Mart'ta sandıklarda en güzel cevabı versin. Bugün kenetlenme zamanı. Bugün burada Kürt halkının kimliğini, statüsünü, anadilini ve özgür eşit yaşamını savunmanın zamanıdır" diye konuştu.

Konuşmaların ardından halk Koma Avesta'nın şarkıları eşliğinde halaya durdu.

BİSMİL
Diyarbakır'ın Bismîl ilçesinde de Otogar Terminali yakınında binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlaması yapıldı. Halaylar ve zılgıtlar eşliğinde "Bijî serok Apo", "Jin, jiyan, azadî", "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarının atıldığı kutlamada, söz alan Bismil Belediye Eşbaşkan Adayı Mizgin Ekin, Adalet Nöbeti'ndeki aileleri selamladı, "Hiç kimse sizlerin ve bizlerin iradesini yenemez" dedi. Bismil'i halkla birlikte demokratik, ekolojik ve özgürlükçü bir politikayla yönetmeye talip olduklarını söyleyen Ekin, "Belediyelerimize kayyum atanmasıyla topyekun değerlerimiz talan edildi. Bu talan rejimini yıkmaya, bizim olanı geri almaya geliyoruz" ifadelerini kullandı.

Belediye Eşbaşkan Adayı Güven Tanrıkulu, DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Sultan Yaray ile Mehmet Şirin Gürbüz'ün söz aldığı alanda son olarak DEM Parti Kadın Meclisi Sözcüsü Halide Türkoğlu söz aldı. AKP-MHP iktidarının Filistin konusundaki ikiyüzlü tutumuna dikkat çeken Türkoğlu, "Bugün Filistin için çağrı yapan AKP-MHP iktidarı, savaşa ve silah satışına dair İsrail'le ilişkilerinden geri adım atmayarak ikiyüzlü davranıyor. Ama bizler hem Filistin halkını savunuyor hem de savaştan beslenen iktidarın Rojava'ya olan saldırılarına karşı duruyoruz. Bu halk bir hafızaya sahiptir, bu yüzden iktidarın kirli oyunlarına da karşı gelecektir. Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Newroz ateşi yakıldı, kitle halay çekti.