1 Ekim 2024 Salı

'Direniş tarihimize bakın'

Kobanê kumpas davasına karşı Diyarbakır'da eylem yapıldı, "HDP olarak dimdik ayaktayız" denildi. Eylemde, yarın Hilvan'da görülecek Suruç katliamı davasına da katılım çağrısında bulunuldu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Örgütü, devam eden Kobanê kumpas davasına ilişkin Şex Saîd Meydanı'nda eylem yaptı, "HDP'yi savunalım" çağrısında bulundu.

"HDP gel ê kes nikare îradeyê gel bişkîne - HDP halktır, halkın iradesini kimse kıramaz", "Em li vir in em HDP ê diparêzin - Buradayız HDP'yi savunuyoruz" yazılı pankartların açıldığı eyleme, HDP'li vekillerin yanı sıra Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER), 78'liler Derneği, İnsan Hakları Derneği (İHD), DİK, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Derneği (MEBYA-DER), Kürdistan Komünist Partisi(KKP) üyeleri katıldı.

KUMPAS DAVASI
Açıklamada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, Kobanê kumpas davasıyla Kobanê'de DAİŞ'e karşı kazanılan zaferin intikamının HDP milletvekillerinden alınmak istendiğini söyleyen Ceylan, "Biz halkız her daim varız ve ayaklarımızın üzerinde durmaya devam edeceğiz" dedi.

HDP İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy da, Sincan'daki duruşmalara değindi, "Şiddet aygıtına dönüştürdüğünüz yargı kurumlarınızın verdiği hiçbir karar bizi mücadelemizden ve haklılığımızdan geriye düşürmeyecektir. Bizleri göstermelik iddialarla tarihten silmeye çalışanlara tek sözümüz var: Dönün ve direniş tarihimize bir kez daha bakın! Ve bir dönemler yargıyı tamamıyla kendine bağlayan Saddam Hüseyin'i mahkeme heyetine 'Adil yargılanmak istiyorum' dediği zaman mahkeme başkanının 'Seni senin çıkardığın yasalarla yargılıyoruz' dediğini unutmayın" dedi.

SURUÇ DAVASINA ÇAĞRI
Suruç Aileleri İnisiyetifi'nden Feti Aydın da, Kobanê davasındaki adaletsizliğin Roboskî, Suruç ve Ankara Gar katliamı davalarından farkı olmadığını söyledi. Benzer bir adaletsizliğin bu davalarda da sürdüğünü kaydeden aydın, "Suruç aileleri olarak adalet çağrısında bulunmaya devam edeceğiz" dedi. Aydın, yarın Urfa'nın Hilvan İlçesi'ndeki hapishane kampüsünde görülecek Suruç katliamı davasına katılım çağrısında bulundu.

İHD Bölge Temsilcisi Tahir Saçaklı ise Kobanê davasının hukuksal değil toplumsal mücadele olarak görülmesi gerektiğini söyledi. Kobanê sürecinde yaşananlara değinen Saçaklı, bunun HDP kapatmasına gerekçe yapıldığını söyledi. Saçaklı, "Kobanê davasını takip ediyoruz. Birçok yönüyle hukukun ayaklar altına alınacak olan bu davanın müspet olarak çözülmesini istiyoruz" dedi.

'KÜRTLER, KADINLAR GERİ ADIM ATMAZ'
HDP'li vekil Remziye Tosun ise, Batman'da 15 kadının gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Kadınların mücadelesinin her yerde süreceğini söyleyen Tosun, Kobanê'deki kazanımların intikamının HDP'den alınmak istendiğini belirtti. Tosun, "Ne yaparsanız yapın Kürt direnişi, kadınların direnişi geri adım atmayacaktır" diye konuştu.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapan kitle, "HDP umuttur umut dimdik ayakta" sloganını attı.