30 Eylül 2024 Pazartesi

'Dikili'de bulunan doğal sit alanları hangi gerekçeyle yapılaşmaya açıldı'

HDP İzmir milletvekili Murat Çepni, İzmir'de bulunan Dikili-Bademli-Karagöl bölgesinin doğal sit alanı statüsünün değiştirilerek yapılaşma ve madencilik faaliyetlerine açılmasını meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir milletvekili Murat Çepni, İzmir, Dikili'de bulunan Dikili-Bademli-Karagöl bölgesinin "Doğal Sit-Nitelikli Koruma Alanı" statüsünün "Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı" olarak değiştirilmesini meclis gündemine taşıdı.

Çepni, sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarında turizm ve madencilik faaliyetlerine, yerleşimlere, güneş ve rüzgar enerjisi santrallerine izin verildiğine dikkat çekti. Denizköy, Bademli Köyü ve Karagöl'de yaygın olarak asırlık zeytin ağaçları ve endemik bitki türleri bulunduğunu belirten Çepni, bölgenin çok sayıda kuşun üreme ve konaklama alanı olduğunu ifade etti. Bölgede antik ve Helenistik dönem kalıntıları bulunduğunu ve bölgenin bir bölümünün arkeolojik sit alanı olduğunu dile getiren Çepni, bölge halkı, EGEÇEP ve TMMOB'un statü değiştirme kararına itiraz ettiğini söyledi. Çepni, bölgenin yapılaşma ve madenciliğe açılmasının bölgeye telafisi imkansız zararlar vereceğini kaydetti ve 2863 sayılı kanun gereğince devletin bu değerleri korumakla yükümlü olduğunu hatırlattı.

"'Nitelikli Doğal Koruma Alanları' tanımının daha fazla yapılaşmaya izin verecek şekilde genişletilmesi,  korunan alanların statülerinin değiştirilerek imara açılması, turistik entegre tesis kurulması, madencilik, enerji faaliyetleri yapılması, tarım uygulamaları, mutlak korunması gereken bu alanların olağanüstü ekosistemlerini, florasını, faunasını, jeolojik, jeomorfolojik özelliklerini telafisi imkansız bir şekilde tahrip etmektedir" diyen Çepni, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a şu soruları yöneltti:

🔹"Hangi kriterlere göre,  Denizköy, Bademli Köyü ve Karagöl'de  'Doğal Sit- Nitelikli Doğal Koruma Alanı', 'Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı' olarak tescil edilmiştir?  Bu kararın alınmasına ilişkin raporlar kamuoyu ile paylaşılacak mıdır?  
🔹Denizköy, Bademli Köyü ve Karagöl'de Doğal Sit-Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı olan yerlerin kapsamının genişletilmesinin gerekçesi nedir? 
🔹Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü,  Denizköy, Bademli Köyü ve Karagöl'ün doğal sit alanlarında yaptığı değişiklikte birinci derece sit alanlarını haritalandırmaya neden almamıştır? 
Denizköy, Bademli Köyü ve Karagöl'ün florası, faunası ve ekolojisi bilimsel temele dayalı olarak araştırılmış mıdır?  
🔹Denizköy, Bademli Köyü ve Karagöl'de imar planı yapılmış mıdır?
🔹Denizköy, Bademli Köyü ve Karagöl'de yapılması planlanan inşaat, enerji, turizm ve madencilik projeleri mevcut mudur? 
🔹Demokratik toplum kuruluşlarının ve yöre halkının itirazları dikkate alınarak Denizköy, Bademli Köyü ve Karagöl'ün statüleri yeniden düzenlenecek midir? Bu alanların kesin korunacak hassas alanlar olarak tescili yapılacak mıdır? 
🔹Kesin korunacak hassas alanları, nitelikli doğal koruma alanlarını ve sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanlarını, korumak için etkin çalışmalar yapacak mısınız?"