23 Eylül 2024 Pazartesi

DGD-Sen'den savaşta mahsur kalan denizciler için çağrı

Ukrayna limanına yanaşan veya demirleyen birçok gemide çalışan işçilerinin yaşamlarının tehdit altında olduğunu; gemilerin şirket yetkililerinin ve bağlı oldukları devletlerin herhangi bir açıklama yapmadığının altını çizen DGD-Sen, dünya kamuoyuna savaşta mahsur kalan denizcilerle dayanışma çağrısı yaptı. 

Depo, Liman, Tersane ve Deniz işçileri (DGD-Sen), 24 Şubat öncesi Ukrayna limanına yanaşan veya demirleyen birçok ülkeye ait geminin çatışmanın ortasında kaldığını belirtti ve mahsur kalan denizcilerle dayanışma çağrısı yaptı. 

Şirket yetkililerinin ve bağlı bulundukları liman devletleri tarafından herhangi bir bilgi verilmediği ifade edilen açıklamada, 2 Mart günü Nikolaev'de demirde bekleyen Bangladesh bayraklı Banglar Samriddhi ismindeki yük gemisinin füze ile vurulduğunu; gemide bulunan denizcilerin durumu hakkında henüz bir bilgiye ulaşılamadığını kaydetti. 

'İŞÇİLERİN YAŞAMI TEHDİT ALTINDA'
Açıklamada, "Kherson, Nikoleav, Chornomorsk ve diğer limanlarda bulunan birçok denizci duruma ve kendi hayatlarına dair tedirginlik yaşadığını dile getirdi. Liman içerisinde ve demirleme durumunda hedef olmamak için tam karartma operasyonu gerçekleştiriyorlar. Liman içerisinde bulunan gemilerdeki denizciler olası bir çatışma durumunda sığınak olarak bilmedikleri alanlara kaçmak için gece uyku uyuyamadıkları siren sesine odaklı olarak günlerini geçirdiklerini ilettiler. Gemi kumanyasının ve içme sularının azalma tehdidi altında yaşam mücadelesi vermeye devam ediyorlar. Fakat çatışmaların bilinmez tablosu ülke içerisinde bulunan denizcilerin, işçilerin hayatını tehdit ediyor ve bu korku altında yaşamaya mahkum bırakıyor" denildi. 

'BÜTÜN DÜNYA KAMUOYU SES ÇIKARMALI'
Denizcilerin, işçilerin yaşamlarının tehlikede olduğunun altı çizilen açıklamada dünya kamuoyuna çağrı yapıldı ve şöyle devam edildi: "Deniz işçileri dev dalgaları aşarak dev şirketlere milyar dolarlar kazandırıyor. Denizciler korsan tehdidi, savaş tehdidi altında çocuklarının geleceği pahasına ekmek savaşı veriyor. Denizcilerin herhangi bir sigortası yok. Üstelik 2008 yılında yıpranma payları dahi kaldırıldı denizde çalışanların. Bütün dünya kamuoyunu bu sese kulak vermeye ve bu çatışmaların yoksul halkı hedef tahtasına oturtmasına karşı birliğe çağırıyoruz. Gemilerin bağlı bulundukları liman devletlerinin savaş ortasında kalmış denizcilerin hayatına dair acil bir çözüm üretmesi gerekmektedir."