1 Ekim 2024 Salı

DFG: Temmuzda 60 gazeteci hakim karşısına çıktı

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Temmuz ayında, 2 gazetecinin gözaltına alındığını, 4 gazeteci hakkında soruşturma açıldığını ve 3 gazeteci hakkında dava açıldığını açıkladı.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), Temmuz ayında gazetecilere yönelik gerçekleşen hak ihlallerine ilişkin hazırladığı raporu açıkladı.

Türkiye'de savaş politikaları, barolara getirilen yeni düzenleme, Ayasofya'nın camiye çevrilmesi ve İstanbul Sözleşmesi gibi gündemlerin tartışıldığına dikkat çekilen raporda, gerek siyasi gerekse de toplumsal olarak yaşanan krizlerin derinleştiği ve bununla birlikte basının baskı altında olduğu ifade edildi.

DFG raporuda, gazetecilerin geçtiğimiz aylarda olduğu gibi yine baskı ve yasaklamalara maruz kaldığı belirtildi. Basına yönelik hak ihlallerinin RTÜK'ün 1 Temmuz'da TELE 1 ve Halk TV'ye 5'er gün yayın durdurma cezasıyla başladığı hatırlatılan raporda, 60'ın üzerinde gazetecinin hakim karşısına çıkması, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Sözcüsü ve Jinnews editörü Ayşe Güney ile Artı TV'den Sibel Hürtaş'ın gözaltına alınması, haber takibi yapan muhabirlerin saldırılara uğramaları, haber sitlerine getirilen engellemeler ve gazetelerin cezaevlerine alınmaması gibi hak ihlallerinin peşi sıra geldiği kaydedildi.

İktidarın sosyal medyaya dönük attığı yeni adımla milyonlarca insanın düşünce ve ifade haklarını gasp etme girişiminde bulunduğuna işaret edilen raporda, sosyal medyaya getirilen yeni düzenlemeyle KHK'lerden dolayı işsiz bırakılan gazeteci ve basın emekçisi sayısında büyük bir artışa yol açacağı uyarısı yapıldı.

Ülkede halen 98 gazetecinin tutuklu olduğu anımsatılan raporda, bu ay 2 gazetecinin gözaltına alındığı, 3 gazetecinin saldırıya uğradığı, 2 olayda gazetecilerin haber takibinin engellendiği, 4 gazeteci hakkında soruşturma açıldığı, 3 gazeteci hakkında dava açıldığı, 1 gazetecinin cezalandırıldığı, 64 gazetecinin yargılanmasının sürdüğü, 1 gazeteye 5 günlük ilan ve reklam cezası verildiği, RTÜK tarafından basın kurumlarına 2 ceza verildiği, 8 haber ve 124 adrese internet erişim engeli getirildiği belirtildi.