22 Eylül 2024 Pazar

DFG raporu: 280 gazeteci yargılanıyor, 57 gazeteci tutsak

DFG'nin 2023 yılı raporunda, 280 gazetecinin yargılanmasına devam edildiği ve dernek Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu'nun da aralarında olduğu 57 gazetecinin tutsak edildiği belirtildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) kuruluşunun 4'üncü yılında 2023 yılı gazetecilere dönük hak ihlalleri raporunu açıkladı. Dernek binasında yapılan açıklamanın Kürtçesini Hakkı Boltan, Türkçesini ise DFG Eşbaşkanı Serdar Altan okudu.

Kuruldukları günden bu yana gazetecilere yönelik haksızlıklara ve baskılara karşı mücadele ettiklerini ifade eden Serdar Altan, 4 yılda önemli çalışmalara imza atıldığını belirtti.

'120 BASIN EMEKÇİSİ KATLEDİLDİ'
2023 yılı için kara bir tabloyla karşı karşıya olduklarını söyleyen Altan, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu'na göre 2023'te 11'i kadın 120 basın emekçisinin katledildiğini aktardı.

Bu yıl katledilen gazetecilerin yüzde 68'inin Gazze'de öldürüldüğünü ifade eden Altan, "Gazze'deki savaş sonucunda 75 Filistinli, 4 İsrailli, 3 Lübnanlı gazeteci öldürüldü. Suriye'de ise 3 gazeteci cinayeti işlendi. KDP asayişi tarafından 25 Ekim'de alıkonulan Rojnews editörü Silêman Ehmed'ten ise 72 gündür haber alınamıyor" dedi.

'DEPREMDE 25 BASIN EMEKÇİSİ YAŞAMINI YİTİRDİ'
Türkiye'de her yıl olduğu gibi 2023'te de gazetecilere dönük şiddet ve baskıdan vazgeçilmediğinin altını çizen Altan, 6 Şubat depremlerinde 25 basın emekçisinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Altan, "Deprem gibi büyük bir krizin yaşandığı zamanlarda bile depremi sahada takip eden meslektaşlarımız defalarca kolluk kuvvetleri tarafından engellendi. Onlarca gazeteciye deprem merkezli yaptıkları haberlerden ötürü soruşturmalar açıldı. Kriz anlarında toplumun ihtiyacı olan doğru ve faydacı gazetecilik iktidar eliyle engellenerek, insanların haber alma hakkı da bu şekilde yok sayıldı" ifadelerini kullandı.

Yıl içerisinde onlarca gazetecinin soruşturmalar, gözaltı ve tutuklamalara maruz kaldığına dikkat çeken Altan, "'Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek'le suçlanarak gözaltına alınan 5 gazeteci arasında yer alan Fırat Can Arslan, 1991 tarihli TMK 6/1'den tutuklanan ilk gazeteci oldu. Yine Gerçek Gündem editörü Furkan Karabay, 'Terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme' ve 'İftira' suçlamalarıyla yılın son günlerinde tutuklandı" ifadelerini kullandı.

'GAZETECİLER MESAİLERİNİ ADLİYEDE GEÇİRDİ'
Sansür yasası olarak bilinen 7418 sayılı dezenformasyon yasasına da işaret eden Altan, "Yasanın yürürlüğe girişinin birinci yılında en az 26 gazeteci gözaltına alındı, tutuklandı, yargılandı. Toplamda 29 vaka kayıtlara geçti. Tüm bu yaşananlara baktığımızda 2023 yılında gazetecilerin mesailerinin büyük bölümünü adliyede geçirdiğini görmekteyiz. Şöyle ki; bir yıl içerisinde 280 gazeteci en az 821 kez hakim karşısına çıktı" ifadelerini kullandı.

'2024'ÜN GAZETECİLERİN ÖZGÜR OLDUĞU BİR YIL OLMASI DİLEĞİYLE'
2023 yılında gazetecilerin haber takibinin onlarca kez engellendiğini ve saldırıya uğradığını ifade eden Altan, sansürden, baskı, gözaltı ve tutuklamalara kadar gazetecilerin tüm saldırılara karşı direndiğini ifade etti.

Altan, şöyle devam etti: "Başta özgür basın emekçileri olmak üzere onurlu gazeteciler bu saldırılar karşısında kalemi, fotoğraf makinesi ve kamerasını hakikatten yana tutarak gerçeğin karartılamayacağını ortaya koydu. Yeni yıla girdiğimiz şu günlerde 2024 yılının başta derneğimizin Eşbaşkanı Dicle Müftüoğlu olmak üzere tüm gazetecilerin özgür olduğu, güvenli bir ortamda mesleğini icra ettiği bir yıl olması dileğiyle."

TUTSAK GAZETECİ SAYISI 57
Rapora göre 2023 yılında 36 gazeteci saldırıya uğradı, 43 gazetecinin evi basıldı, 119 gazeteci gözaltına alındı, 36 gazeteci tutuklandı. Yıl içerisinde 64 gazeteci kötü muameleye maruz kalırken, 38 gazeteci tehdit ve ajanlık dayatmasına, 110 gazeteci de haber takibinde engellemelerle karşılaştı.  37 gazeteci hapishanede ihlallere maruz kaldı.

Yine rapora göre 75 gazeteci hakkında soruşturma, 66 gazeteci hakkında dava açıldı, 44 gazeteci ceza aldı. Toplamda gazetecilere 48 yıl 9 ay 14 gün hapis, 147 bin 486 TL para cezası verildi. 4 Ocak 2024 itibariyle tutsak gazeteci sayısı 57 oldu.