1 Ekim 2024 Salı

DESOF: Kamuran Nemutlu üzerindeki tecrite derhal son verin

DESOF, devrimci avukat Kamuran Nemutlu'nun tutuklandığı 5 Nisan'dan bu yana ağır tecrit uygulamalarıyla karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, tüm kamuoyuna Nemutlu'nun sesine ses olma çağrısı yaptı.

Devrimci Sosyalist Federasyon (DESOF), devrimci tutsak Kamuran Nemutlu'nun durumuna dikkat çekmek için İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesinde bir basın açıklaması düzenledi. Nemrut'un ailesi ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Züleyha Gülüm'ün katıldığı toplantıda salona "Devrimci tutsak Kamuran Nemutlu üzerindeki tecride son" pankartı asıldı.

'EZİLENLERİN ÖRGÜTLÜ MÜCADELESİ FAŞİZMLE SİNDİRİLMEK İSTENİYOR'
Basın açıklamasını okuyan DESOF üyesi Derya Yıldız, iktidarın toplumsal dinamikleri ve ezilenlerin örgütlü mücadelesini faşizmle sindirmeye çalıştığını, bu nedenle geçmişten bugüne devrimcileri hapsettiğini söyledi.

"Özellikle pandemi süreciyle birlikte hapishanelerdeki hak ihlalleri artmış, her türlü iletişim kısıtlanmış ve devrimci tutsaklar üzerindeki tecrit politikası derinleşmiştir" ifadelerini kullanan Yıldız, ülkedeki hapishanelerin sayısının giderek arttığına işaret etti. Ülke hapishanelerinde binlerce devrimci tutsağın rehin tutulduğunu kaydeden Yıldız, 5 Nisan'da tutuklanan devrimci avukat Kamuran Nemutlu'ya uygulanan tecritin bunun bir örneği olduğunu dile getirdi.

Maltepe Hapishanesi'nde tutulan Nemutlu'nun ilk günden itibaren keyfi bir şekilde tek kişilik hücrede kaldığını ifade eden Yıldız, "Bu keyfi uygulamanın yazılı bir dayanağı olmaması nedeniyle hukuki itiraz kanalları tıkanmıştır" dedi.

'AĞIR TECRİT İŞKENCESİ UYGULANIYOR'
Nemutlu'nun hücresinin bulunduğu koridorun tamamen boşaltıldığını aktaran Yıldız, Nemutlu'ya herhangi bir kitap, dergi, gazete verilmediğini, kantin alışverişinin engellendiğini ve benzer pek çok temel hakkının gasp edildiğini söyledi.

Ağır tecrit koşullarında tutulan Nemutlu'nun hapishanedeki diğer siyasi tutsakların yanında kalma talebinin de reddedildiğini belirten Yıldız, "İnsani anlamda her türlü ihtiyacının kısıtlanması, taleplerinin karşılanmaması ve bu tecridin sürdürülmesi nedeniyle bunun bir işkence biçimi olduğu açıktır. Bütün bu tecrit, psikolojik baskılar, yaşamsal kısıtlamalar karşısında devrimci tutsak Kamuran Nemutlu direnerek cevap olmaktadır" ifadelerini kullandı.

'DEVRİMCİ DEMOKRAT KAMUOYU NEMUTLU'YA SAHİP ÇIKMALI'
Yıldız, Nemutlu üzerindeki tecridin kırk gündür devam ettiğini kaydederek, Nemutlu'nun sağlığına gelecek herhangi bir zarardan Maltepe Hapishanesi müdürü Ekrem Şalcı, hapishane Cumhuriyet Savcısı Burhan Uslu ve Adalet Bakanlığı'nın sorumlu olduğunu söyledi.

Yıldız, şöyle devam etti: "Acilen bu tecrit işkencesine son verilsin. Kamuran Nemutlu'nun talepleri kabul edilsin. Kamuran Nemutlu Maltepe Ceza İnfaz Kurumu'nda bulunan diğer siyasi tutsakların yanına koyulsun ya da Silivri Ceza İnfaz Kurumu'na sevki gerçekleştirilsin. Taleplerinin karşılanması, bu tecrit politikasının son bulması için tüm devrimci, demokratik ve yurtsever kamuoyuna sesleniyoruz, devrimci tutsak Kamuran Nemutlu için ses çıkarın, dayanışmada bulunun ve bu işkenceye karşı çıkın."

Açıklamada söz alan Züleyha Gülüm de, hapishanelerde tecrit ve işkence politikası uygulandığına işaret ederek, uygulanan politikaların dışarıdaki mücadelenin de önüne geçmeyi hedeflediğini söyledi. Taleplerin derhal kabul edilmesini isteyen Gülüm, hapishanelerdeki hak ihlallerinin son bulması çağrısı yaptı.