23 Eylül 2024 Pazartesi

Dersimli Kadınlar'dan Volga Sorgu açıklaması: Şiddet faili toplum içinde rahat yer bulamaz

Şiddet faili oyuncu Volga Sorgu'nun Dersim'de bir etkinliğe çağrılmasına tepki gösteren Dersimli Kadınlar; şiddet, taciz, tecavüz failinin toplum içinde rahatça yer bulamayacağının altını çizdi, aydın ve sanatçıların buna göre davranmasını istedi. 

İstanbul'da 2019 yılında N.Ş. adında bir kadına şantaj yapmak, S.Ö. isimli kadına da şiddet uygulamak ve ölüm tehdidinde bulunmakla gündeme gelen oyuncu Volga Sorgu'nun Dersim'de yazar Emirali Yağan için düzenlenen "Veyvê Kıtavu-5 (Kitapların Düğünü)" etkinliğine çağrılmasına kadınlar tepki gösterdi. 

Kendilerine "Dersimli Kadınlar" adını veren bir grup, konuya dair yazılı açıklama yayınladı. Açıklamada, kadın ve aydınların şiddet failleriyle bir araya gelmesinin kabul edilemeyeceğine işaret edilerek, "Bizler, toplumdan yana sanat yapan aydın ve sanatçılardan, tavrını halktan yana koyanlardan daha tutarlı ve hassas bir duruş beklemekteyiz. Kadına yönelik şiddet saldırılarının ve faillerin kınanması sadece sözle değil, faillerle bu ve benzer görüntülere yer verilmeyen bir duruşu da gerekli kılmaktadır. Pek çok kişinin bildiği, sustuğu ve görmezden geldiği fakat haberlere dahi konu olan bir cinsel şiddet failine, bir etkinlikte yer verilmesi ve bu görüntülerin kamuoyuna paylaşılması açıklama yapılmasını gerekli kılmaktadır" ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, "Şiddet, taciz, tecavüz failinin toplum içerisinde rahatça yer bulamayacağını kamuoyuna duyurmak önemli ve elzemdir. Biz kadınlar, şiddetin üzerini örtecek bu ve benzeri tüm görüntülerin her zaman karşısında olacağımızı, cinsel şiddet, taciz beyanlarını görmezden gelen, yok sayan zihniyete karşı kadınların beyanını esas alacağımızı bir kere daha yinelemek istiyoruz" denildi.