23 Eylül 2024 Pazartesi

Dersim'de kitlesel ve coşkulu 1 Mayıs

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde Seyid Rıza Meydanı'nda yapılan mitinge sosyalist yurtseverler, "Kahrolsun kapitalizm, yaşasın sosyalizm" pankartıyla katıldı. Yağmura rağmen yüzlerce kişinin katıldığı mitingde çiftçiler de talepleriyle yer aldı.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Sanat Sokağı'nda bir araya gelen kitle sloganlarla Seyid Rıza Meydanı'na yürüdü.

Yağmura rağmen yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüş ve mitingde Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) üyesi sosyalist yurtseverler "Kahrolsun kapitalizm, yaşasın sosyalizm" pankartıyla yer aldı. "Grev, işgal, direniş" sloganını atan sosyalist yurtseverlerin kortejinde ESP ve SKM bayrakları taşındı.

'HDP HALKTIR HALK BURADA'
Halkların Demokratik Partisi (HDP) üyeleri de "Newroz ruhuyla 1 Mayıs'a. Biji yek gulan, yaşasın 1 Mayıs" yazılı pankart ve HDP bayraklarıyla katıldı. Kitle sık sık "HDP halktır, halk burada" sloganını attı. 

Son yılların en kitlesel 1 Mayıs mitingi yürüyüşün ardından saygı duruşuyla başladı. Çiftçiler de mitinge talepleriyle katıldı.

Miting Tertip Komitesi adına Hüseyin Kasun konuştu. işçiler, emekçiler, köylüler, adalet, barış, sendikal haklar mücadelesi verenler, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine karşı direnen, nafaka hakkını savunan, kazanımlarına sahip çıkan kadınların alanları terk etmediğini söyleyen Kasun, "Bu böyle gitmez. Dünyada ve ülkemizde kapitalist barbarlığın yarattığı yıkımın faturasını milyonlarca insan canlarıyla, doğa ise geri dönüşü olmayan tahribatlarla ödüyor. Savaş ve çatışmalarla, nükleer, termik, jeotermik santralleri, siyanürlü maden aramaları ile atmosfere, toprağa saldığı zehirli gazları, atıklarıyla, ekolojik krizlere, salgın hastalıklara yol açan, her baktığı yerde sadece doların yeşilini, petrolün siyahını gören, gölgesini satamayacağı ağacı kesen, gözü doymak bilmeyen barbarlık; sömürü çarklarını milyonlarca işçinin, emekçinin canıyla, kanıyla döndürmeye devam ediyor" dedi.

Ekonomik, siyasal, toplumsal krizin gittikçe derinleştiğini söyleyen Kasun, "Rekor üstüne rekor kıran işsizlik, hayat pahalılığı soframızdaki ekmeğimizi küçültüp, geleceğe güvenle bakmamızın önüne set çekiyor" diye konuştu.

Dersim'deki 1 Mayıs mitinginde DİSK/Genel-İş Şube Başkanı Şükran Yılmaz, HDP Milletvekili Alican Önlü, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Peri Belediye Eşbaşkanı Orhan Çelebi, EMEP, SMF, Partizan, CHP temsilcileri de birer konuşma yaptı.

Miting Kürtçe, Türkçe ve Zazaki ezgilerle sona erdi.

1 MAYIS HEYKELİNE ÇELENK BIRAKILDI
Dersim'de sabah saatlerinde kurum temsilcileri Dersim Belediyesi tarafından geçen yıl yapılan 1 Mayıs heykeline çelenk bıraktı.

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu temsilcileri belediye binası önünde buluşarak 1 Mayıs Anıtına kadar alkışlar ve sloganlar eşliğinde yürüdü. Heykele çelenk bırakıldı. Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu kısa bir konuşma yaparak 1 Mayıs'ı kutladı.