1 Ekim 2024 Salı

Dersim'de katledilenler için çerağlar yakıldı

Dersim katliamında yaşamını yitirenler için Dersim ve İzmir'de yapılan anmalarda, katliamlarla muhakkak yüzleşilmesinin sağlanacağı ve yeni soykırımlara izin verilmeyeceğinin altı çizildi. 

Dersim katliamında katledilenler Dersim ve İzmir'de anıldı.

DERSİM
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü, Eş Genel Başkan Mithat Sancar, milletvekilleri Tülay Hatimoğulları, Alican Önlü, Zeynel Özen, Kemal Bülbül ve Ali Kenanoğlu'nun katılımı ile Seyit Rıza Meydanı'nda saat 19.38'de çerağlar yakarak Dersim katliamında katledilenleri andı.

'MUNZUR KAN AKTI'
Yakılan çerağların ardından kısa bir konuşma yapan HDP Millevtekili Tülay Hatimoğulları, "Kadınlar katliam döneminde askerlerin tarafından tecavüze maruz kalmamak için 38 kayalıklarında atlayarak yaşamlarına son verdi. Munzur kızıl aktı, kan aktı. Bu coğrafya yeteri kadar kana doydu. Artık Dersim Katliamı ile yüzleşilmelidir, barış gelmeli bu coğrafyaya" diye belirtti.
 
Yerel sanatçıların katliama ilişkin ağıtlar yakması ile anma son buldu.

İZMİR
İzmir'de ise, Dersim Dernekleri Federasyonu, İzmir Dersim Dernekleri ile Demokratik Alevi Derneği (DAD) Şubesi, katliamda yaşamını yitirenleri andı. Karşıyaka İskele önünde yapılan basın açıklamasına HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, siyasi parti ve demokratik kitle örgütleri temsilcileri katıldı. Açıklamada "Zulme karşı direnmeyi senden öğrendik", "1937-38 Dersim katliamı içimizde kanayan yaradır", "Dersim ana'nın yaraları var, kapanmalı, iyileşmeli. Dil kültür ve inanç toprağı gibi geliyor. Say ki bir avuç toprak üstüne serptim korusun" yazılı pankartlar taşındı.

Saygı duruşunun ardından DAD İzmir Şube Eşbaşkanı Nebahat Çelik basın metnini okudu. Çelik, Dersim katliamının Anadolu ve Kürdistan'da bulunan etnik ve inançsal farklılıkları yok etmeyi amaçladığını ifade ederek, tekçi İnkârcı, herkesi Türk, Hanefi Müslüman yapmak için Şark Islahat planını uygulamaya konduğunu belirtti. Çelik, "Türk Dil teorisi, Turan fikriyatıyla tenkil, tedil, asimilasyon uygulamaları bütün kurumları ile topyekûn bir savaşa girmiş ve Koçgiri ile başlayıp Şeyh Sait, Ağrı, Zilan, Dersim soykırımıyla günümüze kadar devam etmektedir. Bu tekçi, inkârcı, asimilasyoncu zulüm AKP-MHP Türkçü İslamcı zihniyet ön çekiminin devamı olarak sürüp gitmektedir" dedi.

PİROĞLU: YENİ SOYKIRIMLARA İZİN VERMEYECEĞİZ
HDP Milletvekili Musa Piroğlu da, Dersim'de yapılan soykırımın devam ettiğini belirterek, "Devletin bu saldırganlığı Alevilerin kimliğini, inancını tanımayarak devam ediyor, Dersim'in doğasının yok edilmesi tarihinin ortadan kaldırılmasıyla, Kürt halkına düşmanlık siyasetiyle devam ediyor. Kadınlara katliam siyasetiyle, ötekileştirilmiş bütün unsurlara karşı saldırganlıkla devam ediyor. Dersim'e, katliamına karşı çıkmak bu saldırganlığa karşı çıkmak, ülkeyi bekleyen karanlığa meydan okumaktır" dedi. Piroğlu, katliamın katilleriyle hesaplaşarak yeni soykırımlara izin vermeyeceklerini belirtti.

Basın açıklaması, "Savaşa hayır barışa hemen şimdi", "Dersim, Maraş, Koçgiri unutulmaz", "Dersim ilk değildi sonda olmayacak" sloganları ardından son buldu.