23 Eylül 2024 Pazartesi

'Dersim'de amacımız halkçı belediyecilik'

Dersim Devrimci Güç Birliği adayları Nurşat Yeşil ve Hıdır Demir, "Amacımız kayyumu söküp atmak. Halk meclislerinden çıkan taleplere göre çalışmalar yapacağız" dedi.
Dersim Devrimci Güç Birliği adayları Nurşat Yeşil ve Hıdır Demir, "Amacımız kayyumu söküp atmak. Halk meclislerinden çıkan taleplere göre çalışmalar yapacağız. Halkçı, şeffaf bir belediyciliğimiz olacak" diyor.
 
Dersim halkı iradesinin gasp edilerek atanan kayyuma karşı iradesini geri almaya hazırlanıyor. Dersim'de emekçi sol hareketten bir çok kesimin ve Kürt hareketinin yan yana gelerek oluşturduğu Devrimci Güç Birliği adayları kayyuma karşı Dersim halkının iradesini geri kazanmak için çalışmalar yürütüyor.
 
HDP ile seçime giren Güç Birliği'nin adayları, OHAL Kararnameleri ile ihraç edilen bir kamu emekçisi Nurşat Yeşil ve yıllardır emekçi sol saflarada mücadele veren Hıdır Demir. Yeşil ve Demir, çalışmalarını ve projelerini ETHA'ya anlattı.
 
AMACIMIZ KAYYUMU SÖKÜP ATMAK
 
İnşa edilmek istenen tek adam rejimine dikkat çeken Demir, "Bu rejimin uyguladığı politikayı kayyum yerelleştiriyor. Halkın tüm gelenek ve göreneklerini yok etmek istiyor. Kayyum halka karşı kendi yarattığı işsizliği kullanıyor, AKP'ye üye olmadan İŞKUR'dan kimseye iş verilmiyor. AKP'li olmayan kesimin evine ekmek götürmelerini bile istemiyorlar. Güç Birliği'mizin esas amacı, baskıcı rejimin uygulayıcısı kayyumu buradan söküp atmak olacak. Halkımızın demokratik kültürünü yeniden canlandırmak istiyoruz" dedi.
 
KAYYUMUN UYGULAMARINDAN EN ÇOK KADINLAR ETKİLENİYOR
 
Dersim'de her kesimin kendisini baskı ortamında hissettiğini vurgulayan Yeşil, "Her şey burada tek adamın elinden çıkıyor. Ekonomik kriz, yoksulluk giderek artıyor ve bu durumdan en çok kadınlar etkileniyor, eve dönmek zorunda bırakılıyorlar. Kadınlara özel bir iş alanı yaratılmıyor. Dersim eskiden bir nebze de olsa rahat bir şehirdi. Asimilasyoncu politikalarla, yaşam alanlarımızı değiştirdiler. Bizim inancımızla alakası olmayan birçok simge şehrin her yerine yerleştirildi" diye konuştu.
 
EŞİTSİZ KOŞULLAR ALTINDA SEÇİME GİDİYORUZ
 
Dersim'in yoğun bir baskı altında seçime gittiğini işaret eden Demir, şunları da kaydetti: "Mevcut genel politikaların yansımasıyla seçim çalışması yapıyoruz. Geçtiğimiz günlerde güç birliğimizin bileşenlerinden Partizan'ın bayrağı seçim bürolarımızdan indirildi. Seçim şiarımız 'Ya mao' bile yasaklandı, büromuzun önünde sürekli zırhlı araçlar bekletiliyor. İktidar, aynı zamanda kim seçilirse seçilsin görevden alınacağı izlenimini vermeye çalışıyor. Eşitsiz koşullar altında demokrasiye, halkımızın özgürce yaşayabileceği bir süreç için mücadele ediyoruz. Biz demokrasi yürüyüşündeyiz, emekçilerin üzerindeki baskıyı hafifletmeye çalışıyoruz. Halkımızla tüm sorunlarını konuşuyoruz." 
 
HALKIN TALEPLERİNE GÖRE ÇALIŞMALAR YAPACAĞIZ
 
Dürüst, şeffaf bir belediyecilik uygulayacaklarına vurgu yapan Yeşil ise, yapacakları çalışmaları şu şekilde aktardı: "Mahalle meclisleri kuracağız, halkımızın taleplerini orada dinleyeceğiz, Özellikle kadın ve gençlik meclislerinin oluşumuna ve yürütülmesine önem vereceğiz. Daha önceki belediyemizin hazırladığı ama hayata geçiremediği birçok projemiz var onları hayata geçirmek istiyoruz. Aynı zamanda kooperatifçiliği ve kadınlara, gençlere yönelik istihdam alanları yaratacağız. Hayvancılık yapmak isteyenlere malzemeler tesis edeceğiz, kendi işlerini kurmalarını sağlayacağız. Mahalle meclislerinden çıkan taleplere ve ihtiyaçlara göre çalışmalar yapacağız."