23 Eylül 2024 Pazartesi

Dersim?de Newroz coşkusu: 31 Mart'ta kayyuma son vereceğiz

Dersim'de Seyit Rıza Meydanı'nda yapılan Newroz kutlamasında, açlık grevi direnişçileri selamlanırken, 31 Mart'ta halkın kayyum politikasına son vereceği mesajı öne çıktı.
Dersim Devrimci Güç Birliği tarafından Seyit Rıza Meydanı’nda düzenlenen Newroz kitlesel ve coşkulu geçti. 
 
31 Mart seçiminin yanı sıra açlık grevi direnişi Newroz kutlamasında öne çıkan iki gündem oldu. 
 
Saat 16:00’da Seyit Rıza Meydanı’nda başlayan kutlamala, Devrimci Güç Birliği'nin eş başkan adayları Nurşat Yeşil ve Hıdır Demir ile birlik bileşeni parti ve platformların temsilcileri ve HDP Antalya milletvekili Kemal Bülbül katıldı.
 
Mitingdeki ilk konuşmayı HDP Dersim İl Eşbaşkanı Hıdır Çiçek yaptı. Çiçek konuşmasında seçimlerin Dersim halkı ve kenti için önemine dikkat çekti, 31 Mart’ta birçok kentte olduğu gibi Dersim’de de belediyeyi kayyumdan alarak yeniden halkın hizmetine sunacaklarını söyledi. 
 
Çiçek’in ardından HDP Antalya milletvekili Kemal Bülbül söz aldı. Newroz’u 2 bin 631 yıldır Kürt halkının büyük bir coşkuyla karşıladığını belirten Bülbül bu yıl da yerel seçim ve hapishanelerde ve dışarıda süren süresiz açlık grevi direnişiyle Newroz’un karşılandığını ve bu nedenle büyük önem taşıdığını ifade etti. Dersim’de belediyeye atanan vali ve kayyumun talimatıyla son dönemlerde HDP’liler üzerinde artan baskı ve gözaltılara tepki gösteren Bülbül, baskılara rağmen 31 Mart’ta seçimleri kazanacaklarını söyledi. 
 
ESP Dersim İl Örgütü ile sosyalist gençlik ise "Yaşasın Newroz yaşasın sosyalizm" pankartı ve bayraklarıyla Newroz’a katıldı. Newroz ateşinin yakılmasıyla birlikte davul zurna ve halaylar eşliğinde sürdürülen etkinlikte “Newroz piroz be”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” ve “Zülküf Gezen ölümsüzdür” sloganları atıldı. 
 
Newroz çalışması öncesi kent merkezinde mitinge çağrı çalışması yürüten sosyalist yurtseverler halka ESP Dersim İl Örgütü imzalı Zazaki bildiriler ile Atılım ve Azadî gazetesinin dağıtımını yaptı.