25 Eylül 2024 Çarşamba

Dersim’de 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde, aralarında ESP e HDP’ ve Yeşil Sol partinin  de bulunduğu çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütü Sanat Sokağı’nda bir araya geldi. Emekçiler 1 Mayıs sloganları atarak Seyit Rıza Meydanı’na doğru yürüyüşe geçti.

Dersim’de 1 Mayıs, Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde kutlandı. Sanat Sokağında bir araya gelen kitle yürüyüş kolu oluşturarak seyit Rıza Meydanı’na doğru yürüyüş gerçekleştirdi. ESP, HDP, Yeşil ve Sol Partinin de içinde bulunduğu çok sayıda partinin katıldığı mitinge ESP, “Barış, adalet, özgürlük. Bijî yek gulan bijî sosyalîzm” pankartıyla katıldıDERSİM
Büyük bir coşkunun hakim olduğu yürüyüş esnasında “Sömürüye ve savaşa karşı yaşasın 1 Mayıs”, “Enkazda kapitalist sistem, gelecekte biz varız” ve “Barış adalet, özgürlük. Bijî özgürlük bijî sosyalizm” yazılı pankartların yanı sıra 4 dilde “Yaşasın 1 Mayıs” yazılı pankart taşındı. Ezilenlerin Sosyalist Partisi, 1 Mayıs yürüyüşüne “Barış adalet özgürlük, bijî yek gulan, bijî sosyalizm” yazılı pankart ile katıldı.

Alkış ve zılgıtlarla sık sık “Bijî yek gulan” ve "Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek" sloganları atılan yürüyüşe kent halkı ve esnaflar da dahil oldu. Dersim halkının yoğun ilgi gösterdiği kutlamada kitle alana sığmadı. Sahneden çalan Kürtçe ezgilerle uzun süre halaylar çekildi.

Tertip Komitesi adına konuşan Eğitim-Sen Şube Sekreteri Raife Yılmaz, tüm emekçilere güvencesiz bir yaşamın dayatıldığını söyledi, "Bu düzen değiştirilmelidir" dedi. Mitingde yıllardır kendisinden haber alınamayan Gülistan Doku da anıldı, kürsüden "Gülistan Doku nerede?" diye sorulması üzerine kitle "jin, jiyan, azadî" sloganı attı. 

MAÇOĞLU: SINIF MÜCADELESİNİ BÜYÜTMEK İÇİN BİR ARADA OLMALIYIZ
Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, kitleyi selamladı ve şunları söyledi: "Türkiye'nin bütün illerinde 1 Mayıs meydanlarını dolduranlara selam olsun. Sınıf mücadelesini büyütmek için bir arada durmak zorundayız. Mücadeleyi büyüterek, direne direne kazanarak 'yaşasın sosyalizm' diyorum."

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk de 14 Mayıs seçimlerini hatırlattı, “Gençlerimiz için, kadınlar için sandığa gideceğiz. Dersim'i, Kürdistan'ı yok sayan anlayışa karşı sandığa gideceğiz. 14 Mayıs'ta halkımız dönüşü olmayacak şekilde iktidarın biletini kesti. Tayyip Erdoğan zihniyetinde kurtulacağız" şeklinde konuştu. 

UÇAR: SARAYIN TALİMATIYLA OPERASYONLAR YAPIYORLAR
Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar da tüm işçi ve emekçilerin 1 Mayısını kutladı. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın tek adam rejimine karşı olduğunu vurgulayan Uçar şunları söyledi: "Saray'ın talimatıyla operasyonlar yapıyorlar. Biz yeni bir yaşam kurmak istiyoruz. Kazanan sizler ve emekçiler olacaksınız. Gülistan Doku'ya sözümüz olsun; bu mücadele kazanacak, Gülistan'ın akıbetini bulamayan bu iktidar gidecek. Eşit yaşamı da birlikte kuracağız. Birlikte değiştireceğiz."

Mitingde siyasi parti ve kitle örgütlerinin 1 Mayıs mesajları da okundu.

Miting müzik dinletisiyle son buldu.