8 Ekim 2024 Salı

Dersim Barosu: Hozat'taki orman yangınıyla ilgili suç duyurusunda bulunacağız

Dersim'deki orman yangınlarıyla ilgili açıklama yapan Dersim Barosu Yönetim Kurulu "Hukuki sürecin takipçisi olacağımızı ve suç duyurusunda bulunacağımızı da bildiriyoruz" dedi.

Dersim Barosu Yönetim Kurulu, Hozat ilçesinde çıkan orman yangınıyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, "İlimiz daha önce yanan birçok ormanımız gibi Hozat ilçesinde an itibarıyla devam eden yangına derhal öncelikle havadan ve karadan müdahale edilmesi gerekmektedir. Hukuki sürecin takipçisi olacağımızı ve suç duyurusunda bulunacağımızı bildiriyoruz. Adli makamlarında bu tür olayların en ince detayına kadar resen (kimse başvuru yapmadan) araştırılıp sonucunun da kamuoyuna ve basına duyurulması talebimizdir" denildi.

Açıklamada, Hozat-Ovacık-Çemişgezek ilçeleri ve ilin birçok yerinde daha önce de çıkan orman yangınları hatırlatıldı. Açıklamada, "Yakın zamanda Dersim Barosu ve 80 baromuzla nasıl ki Muğla, Aydın, Antalya, İzmir, Mersin, Isparta, Hatay'da ve birçok ilde yangınlara maddi ve manevi olarak katkı sunduk. Kastamonu ve Van’daki selzedelere maddi destek çıktık ve yine de çıkacağız. Ülkemiz de ve ilimizde de ne sebeple olursa olsun ormanlarımızın yanması ve yakılmasını doğru bulmuyoruz ve normal olarak karşılamıyoruz. Halkımıza, kamuoyuna ve basına çağrımız inancımızın, tarihimizin ve kültürel mirasımızın doğamızın ve yaşam parçamızdan acılar yükselirken cümle canlıya, kurda kuşa sahip çıkılmasıdır." denildi.

'HUKUKİ SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ'
"Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir." denilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Bu kapsamda ilimiz daha önce yanan birçok ormanımız gibi Hozat ilçesinde an itibari ile devam eden yangına derhal öncelikle havadan ve karadan müdahale edilmesi gerekmektedir. Ülkemizin en önemli florastik ve faunastik zenginliğini barındıran coğrafyamızda Orman Yangınları kültürel, inançsal ve doğal miras sahalarımızı yoğun şekilde tahrip etmektedir. 6831 sayılı Orman Kanunu; 2872 sayılı Çevre Kanunu hükümleri ile hükümleri çerçevesinde gerekli iş ve işlemlerin gerçekleştirilmesi hukuksal zorunluluktur.

"Dersim Barosu Yönetim Kurulu olarak hukuki sürecin takipçisi olacağımızı ve suç duyurusunda bulunacağımızı da bildiriyoruz. Adli makamlarında bu tür olayların en ince detayına kadar resen (kimse başvuru yapmadan) araştırılıp sonucunun da kamuoyuna ve basına duyurulması talebimizdir."