30 Eylül 2024 Pazartesi

Derik Belediyesi Eşbaşkanı Esmez tahliye edilmedi

Yerine kayyum atanan ve kanser tedavisi gören Derik Belediyesi Eşbaşkanı Mülkiye Esmez, hakkında açılan davanın 2. duruşmasında da tahliye edilmedi.

Mardin'de 15 Kasım 2019'da tutuklan ve yerine kayyum atanan HDP'li Derik Belediyesi Eşbaşkanı Mülkiye Esmez hakkında açılan davanın 2. duruşması görüldü. Esmez, tutuklu bulunduğu Tarsus T Tipi Kapalı Hpishanesi'nden SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Esmez'in avukatları da duruşmada hazır bulundu.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada Kürtçe savunma yapan Esmez, kayyum atamalarının hukuki hiçbir dayanağı olmadığını belirterek, hukuksuz bir şekilde tutuklu olduğunu söyledi. Üzerine atılı iddiaların elle tutulur bir yanı olmadığını ve demokratik bir şekilde ön seçim ile eşbaşkan adayı olduğunu anımsatan Esmez, tutuklanmasının da kayyım atamasının da siyasi saiklerle gerçekleştiğini ifade etti. Kanser tedavisi gördüğünü ve cezaevinde tedavisinin yapılamadığını da sözlerine ekleyen Esmez, tahliyesini istedi.

Ardından, HDP Mardin İl Yöneticisi Abidin Unay tanık olarak dinlendi. Esmez'in nasıl belediye eşbaşkanı olarak seçildiği sorulan Unay, partilerinin bir tüzüğü olduğunu ve demokratik teamüller çerçevesinde hareket ettiklerini belirtti. Esmez'in de birçok yerde olduğu gibi ön seçimlerle belirlendiğini belirten Unay, gizli tanık beyanlarının gerçeği yansıtmadığını kaydetti. Avukat Dildar Ektiren de, müvekkilinin üzerine atılı iddiaların siyasi saiklerle oluşturulduğuna dikkati çekerek, tahliye istedi.

Savcılık, ara mütalaasında Esmez'in tutukluluk halinin devamını istedi. Mahkeme de benzer yönde karar vererek, duruşmayı 11 Eylül'e erteledi.