8 Ekim 2024 Salı

Dere ıslahı bahanesiyle evlerinden atıldılar

Çekmeköy'de bulunan Serindere'nin ıslaha tabi tutulacağı gerekçesiyle mahalle halkı evlerinden çıkarıldı. Yıkılan evlerin yerine apartmanlar yükseldi. Halk evlerinden çıkarıldıktan iki yıl sonra dereye iş makinaları sokuldu. Merkez Mahallesi sakinleri, İBB önünde yaptıkları eylemde rant politikalarını protesto etti. 

Çekmeköy Merkez Mahallesi sınırları içinde kalan Serindere, İSKİ tarafından korsan bir ıslaha tabii tutuldu. İstanbul'da sayıları gün geçtikçe azalan doğal derelerden biri olan Serindere'nin iki kilometrelik kısmında İSKİ canlı hayatını yok etti ve dereyi dev bir beton kanala dönüştürdü.

2017 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bölge halkına, derenin ıslah edileceği gerekçesiyle evleri tahliye etmesi için tebliğde bulundu. Mahalleli yargıya başvursa da süreci durduramadı. 

EVRENSEL HUKUK KURALLARI ASKIYA ALINDI
İhtiyaç olup olmadığı çok tartışmalı bu korsan dere ıslahına Ağustos 2020'de başlandı; Haziran 2021'de tamamlandı. İSKİ yürüttüğü bu ıslahta ilgili mevzuat ve evrensel hukuk kuralları askıya aldı. Yürütülen süreçte, Farabi Sokak sakinlerinin barınma hakkı gasp edildi, sokağa atıldı. Sokağın kendisi de imara açılarak yok edildi. Söz konusu sokakta şimdi apartman-kondular yükseliyor. 

Konuya ilişkin İBB önünde açıklama yapan mahalleli, İSKİ'nin iddialarını yalanladı. Yıkılan evlerin hiçbirinin dere koruma bandında olmadığının altı çizilen açıklamada, "Örneğin, yıkılmış altı evden biri, komşumuz Fikret Duman'ın eviyle dere arasındaki mesafe 26.5 metreydi. Bugün bile Farabi Sokağa gidip yıkılmış evlerin temel kalıntılarıyla dere arasındaki mesafeler hesaplanabilir. Her ne kadar derenin yatağı bu evlere doğru kaydırılmış olsa bile. Şunu da not edelim: Resmi başvuru ve görüşmelerde talep etmemize rağmen İBB, İSKİ yetkilileri dere ve evlerimiz arasındaki mesafeyi ölçmeye kesinlikle yanaşmadılar" denildi. 

'EVLERİMİZ YIKILDIKTAN İKİ YIL SONRA İŞ MAKİNELERİ DEREYE SOKULDU'
Açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Evlerimizin yıkılmasından tam iki yıl sonra iş makineleri Ağustos 2020'de dereye sokuldu. Ve dere ıslahının fiili kısmı başladı. Buradaki en tuhaf şeyse, sahadaki bu inşaatın bir planı, projesi, hatta inşaat sahasında inşaat hakkında bilgi veren bir tabelasının bile olmamasıydı. Bu durumu yargıya taşıyıp olup biteni araştırılmasını istedik. İSKİ'den onaylı tatbikat projesini mahkemeye sunmasını istedik, ama henüz, hala; yani Ağustos 2021 itibarıyla İSKİ mahkemeye gerçek, onaylı bir proje sunmadı. Yapılan işe korsan dememizin en büyük sebebi budur. Dahası, İSKİ'nin bu projeyi hangi imar planlarına göre yaptığı da sorunludur. Çünkü dere ıslahını da kapsayan Çekmeköy Merkez Mahallesi 1/5000'lik ve 1/1000'lik uygulama imar planları Aralık 2020'de idari mahkemece iptal edilmiş ve bu iptal kararı taraflara Ocak 2021'de tebliğ edilmişti. Ne yazık ki mahkemeye sunulamayan proje, imar planlarının iptali bile bu korsan dere ıslahını bırakın durdurmayı, ara bile verdirememiştir."

TALEPLER SIRALANDI
Mahalleli, eylemde şu talepleri de sıraladı:
* "Yıktığınız evlerimizi yapın: İSKİ, Çekmeköy Belediyesi ve İBB, evlerimizi neden yıktınız?
* Bizim de içinde yer alacağımız bir araştırma komisyonu kurulsun: Sahada oynanan imar oyunları, ıslahtan önce arsaların nasıl el değiştirdiği, dere yatağının kimler için kaydırıldığı, Farabi Sokakta evleri yıkılanların arsalarına nasıl çöküldüğü ortaya çıkarılsın. Sorumlular, görevini kötüye kullananlar, ihmal edenler hakkında suç duyurusunda bulunulsun. 
* Çekmeköy Belediyesi Meclisindeki muhalif partilerin meclis üyeleri Serindere korsan ıslahını neden cansiperane desteklemiş ve bu konuda AKP'yle su sızdırmaz bir işbirliğine gitmişlerdir?
* Sahada geçen hafta hızlanan korsan peyzajın bir an önce durdurulsun. İSKİ'nin yıktığı evlerimizin dere koruma bandında kalmadığını gösteren delillerin yok edilmemesi için bu çok önemlidir.   
* Dereye beton dökmek ıslah değildir. Doğa, toplum kaybediyor, beton lobisi kazanıyor."