22 Eylül 2024 Pazar

'Depremin sorumlularından hesap soracağız'

Ankara'da 6 Şubat deprem katilamının yıldönümüne ilişkin yapılan açıklamada, henüz enkazlardan cansız bedenler çıkarılmadan iktidarın yaptığı hesaplara dikkat çekildi. Depremde katledilenlerin faillerinin bilindiğinin altı çizilen açıklamada, hesaplaşılacağı belirtildi.

Mamak Afet ve Dayanışma Platformu, Tuzluçayır'da 6 Şubat depreminin yıl dönümüne dair basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mamak ilçe örgütünün yanı sıra Halkevleri, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği (AKA-DER), Emek Partisi (EMEP), Demokratik Aleviler Derneği (DAD) Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Devrimci Parti, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Alınteri ve Sosyalist Emekçiler Partisi (SEP) temsilcileri katıldı.

"Rant düzeninden hesap soracağız, unutmak yok affetmek yok" pankartının açıldığı açıklamada, Engin Kılıç basın metnini okudu. Doğal afet olsa da hükümetin politikaları nedeniyle bir katliama dönüştüğünü belirten Kılıç, henüz enkazlardan cansız bedenler çıkarılmadan iktidarın hesap yapmaya başladığını belirten. "Bölgede yaşanan barınma sorunu çözülememiş olup göstermelik temel atma törenleriyle insanlara bir tiyatro izlettirdiler" diyen Kılıç, deprem arazilerinin göstermelik ihalelerle satışa çıkarıldığını ve insan sağlığı hiçe sayılarak enkaz kaldırma çalışmalarında asbest tehlikesine karşı hiçbir önlem alınmadığını söyledi.

Kılıç, şöyle devam etti: "Sorulacak bir hesap, kurulacak yeni bir yaşam var. Gördük ki depremin ilk gününden bu yana işçiler, kadınlar, öğrenciler, doktorlar, mühendisler, avukatlar hep birlikte kurduğumuz dayanışmalarda yönetebilmenin ne demek olduğunu. Bir araya geldiğimizde, birlikte bir yaşam kurabilmenin mümkün olduğunu deneyimlemiş olduk. Sorumlular bellidir. İmar affı yasasını geçirenler ve mecliste el kaldıranlar, belediyelerde usulsüzlüklere göz yumanlar, 'kader planı' diyenler, hiçbir şey olmamış gibi insanları sandık başına çağıranlar. Biz sizleri tanıyoruz. Hesabını soracağız. Unutmayacağız, affetmeyeceğiz. Hesap sorulana dek devam edeceğiz!"

Açıklama sloganlarla son buldu.