22 Eylül 2024 Pazar

Depremde hasar almayan ev TEDAŞ'ın ihmali yüzünden yandı

Depremin hemen ardından TEDAŞ'ın hatasından dolayı evi yanan Kürek, TEDAŞ'ın işi yokuşa sürmek için kendisinden istediği raporları temin etse de "zamanaşımı" deyip başından savdığını vurguladı.

Antakya'da 6 Şubat depreminde evinde herhangi bir hasar oluşmayan Yalçın Kürek, depremin hemen ardından çoğu kişi gibi evinden ayrılıp sokakta yaşamaya başladı. Yaklaşık bir ay sonra evine elektrik bağlandı. Ancak TEDAŞ'ın yüksek voltaj elektrik verdiği için evinde yangın çıktı. Camları patlayan, pencere çerçeveleri eriyen, elektronik cihazları yanan Kürek, evinde yangın çıktığını komşuları sayesinde öğrendi. TEDAŞ ilgilenmedi, aileyi başından savdı. Şu anda konteynerde, kendi imkanlarıyla kurdukları çadırda baktıkları engelli kişiyle birlikte yaşamaya çalışıyorlar. Tüm birikimleri evle birlikte yanan Küçük, evini yaptırmaya kalksa en az 250 bin lira harcaması gerektiğini söyledi.

'TEDAŞ YÜKSEK VOLTAJ VERMİŞ'
ETHA'ya konuşan Kürek, yangında zarar gören evini gezdirdi. Kürek, "Evimiz zarar görmedi. Sanırım 2 Mart'tı. Akşam 20.00 gibi TEDAŞ ekipleri işini bitirdi, gitti. Elektriği yaktım, iki lamba patladı. Fark ettim ki yüksek voltaj hemen şalteri indirip çıktım. Hala da kapalı şartel bu arada hiç açmadık" dedi.

'TEDAŞ YOKUŞA SÜRDÜ, ZAMANAŞIMI DEYİP BAŞINDAN SAVDI'
Daha sonra komşularının, "Sizin ev depremde mi yandı" sorusu üzerine evi kontrol eden Kürek, TEDAŞ'ın yüksek voltaj elektrik bağlaması nedeniyle evinde yangın çıktığını söyledi. Yangının ardından TEDAŞ'ı aradığında itfaiye raporu istediğini belirten Kürek, "İtfaiyeyi zar zor getirdik, ne yapacaklarını bilmiyorlardı. TEDAŞ'ın rapor istemesi üzerine keşfe çıktılar. Bilirkişi raporu verdiler. TEDAŞ işi yokuşa sürmek için bir de polis raporu istedi. Aradan iki ay geçtiği için polis, 'nasıl rapor vereyim' dedi. Dedik ki deprem zamanı polis de yoktu, kim verecek rapor dedik. TEDAŞ bilirkişi raporu verdi, işi yokuşa sürmek için zamanaşımı dedi, bizi başından savdı açıkçası."

Depremde zarar görmeyen evinin TEDAŞ'ın yüksek voltaj vermesi yani TEDAŞ'ın hatası nedeniyle evi yanan Kürek'e, herhangi bir girişimde bulunmadı, ödeme yapmadı, "zamanaşımı" diyerek dosyayı kapattı.

'HER YER YANMIŞ, EV GÜVERCİNLERİN YUVASI OLDU'
Ardından evi gezdiren Kürek, yanan yerleri tek tek gösterdi. Dokunduğu yerler düşecek durumda. Patlayan camlar, eriyen çerçeveler. "Ev duman içindeydi" diyen Küçük, yaşayamadıkları evin güvercinlerin yuvası olduğunu söyledi. Mutfağı, yanan buzdolabını gösteren Kürek, harap halde olan yerde, "İlk patlayan yer burası olmuş. Cam hafif açıktı, tüp dışarıda olduğundan dolayı. Tüm gaz içeri dolmuş" dedi.

Deprem sırasında herkes gibi evden ayrıldığını, elektriğin yüksek voltaj geldiğini mutfaktaki ampulden gelen sesten anladığını aktaran Kürek, "Yavaş yavaş yandı ve söndü. Bir takım sesler geldi mutfaktan. Kapattım sigortayı ama ev yine de yandı. Sigortayı sonrasında da açamadık, çünkü sigorta tamamen erimiş" sözleriyle yaşananları anlattı.