22 Eylül 2024 Pazar

Deprem katliamının 1. yılı: Unutmak, affetmek, helalleşmek yok

2023 yılında meydana gelen deprem katliamının yıldönümünde, depremin gerçekleştiği saatte anmalar düzenlendi. Antakya'da on binlerce insanı ölüme mahkum eden hükümetin politikalarına tepki gösterilirken, mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'a da öfke ve tepki yükseldi. Kentlerde düzenleenn anmalarda hesap sorulacağı vurgusu yapıldı.

6 Şubat Maraş merkezli deprem katliamında, hayatını kaybedenler deprem kentlerinde anıldı. Rant ve talan politikaları nedeniyle enkaz altında kalanlar, ihmal sonucu ölüme mahkum edilenler depremlerin yaşandığı 04.17'de gerçekleşen yürüyüşlerle anılırken, anmalarda acı kadar öfke yükseldi.

Depremden en çok etkilenen kentlerden Antakya'da halk önüne kurulan barikatları yıkıp geçerken, acılarıyla dalga geçercesine düzenlenen "resmi protokole" tepki gösterdi. Öte yandan Malatya Valiliğinin apar topar aldığı yasak kararı ise yok sayıldı.

ANTAKYA
Antakya'da halk tüm gece ayaktaydı. Saatler önce Uzun Köprüde ellerinde meşale, defne yaprakları ve katledilen sevdiklerinin fotoğraflarını taşıyan halk sessiz yürüyüş düzenledi. Katledilenlerin fotoğrafları yere serilerek mum yakıldı, karanfil bırakıldı.

BAKAN KOCA'YA TEPKİ
Antakya'da düzenlenen resmi protokole halk tepki gösterdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın konuşma yaptığı sırada yuhalayan halk, kendilerini "program var" diyerek susturmak isteyenlere ise "Ne programı biz program istemiyoruz, kimseyi istemiyoruz. Bakan gelmiz, çalın, oynayın, eğleyin" diyerek tepki gösterdi.

CHP'YE VE SAVAŞ'A TEPKİ
Öte yandan depremin hemen ardından müteahitleri koruyan açıklamalarıyla tepki toplayan mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da protesto edildi. Tüm tepkilere rağmen hala CHP tarafından aday gösterilen Savaş'ın istifası istendi.

HALK BARİKATLARI AŞTI
Rana Apartmanının önünde anmak yapmak isteyen binler, polis barikatıyla karşılaştı. Uzun süre barikatın açılmasını ve anma yapmalarının engellenemeyeceğini kaydeden halk, "Hükümet istifa", "Katil devlet hesap verecek", "Unutmak yok, affetmek yok" sloganlarıyla barikatı yıktı. Rana Apartmanında yaşamını yitirenler anısına, apartmanın enkazında mum yakıldı.

HATİMOĞULLARI: UNUTTURMAYACAĞIZ
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Aradan bir yıl geçmesine rağmen devlet hala yok. Hayata devam etmeye çalışan insanlar hala acılar içinde kıvranıyor. Dün cumhurbaşkanı kendi ağzıyla 'Biz Hatay'a bilerek ve isteyerek yardım göndermedik' demiş oldu. Kadim Antakya halkı ölüme terk edildi. Asla unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

Deprem bölgelerinde yaşamı yeniden inşa edeceklerini vurgulayan Hatimoğulları, "Doğunun kraliçesi Antakya, 7 kere kendini yeniden kurmayı nasıl başardıysa biz bir kez daha kentimizi yeniden inşa edeceğiz. Hala bulunamayanlarla ilgili televizyonlarda uzun uzun konuşmalar gerçekleşti. Kayıplarını arayan insanlar için komisyon kurulması talebimiz ne yazık iktidarın ve ortağının oyuyla reddedildi. Ancak biz kayıplarımız bulunana kadar onları aramaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

SAMANDAĞ'DA ANMA
Hatay'ın Samandağ ilçesinde de depremde yaşamını yitirenler anıldı.

KARYER HALKI KATLEDİLENLERİ ANDI
6 Şubat Maraş merkezli depremlerin yıl dönümünde, depremin yaşandığı saat 04.17’de Antakya’nın Harbiye ilçesine bağlı Karyer Mahallesi’nde halk depremde kaybettiklerini andı.

İnsanlar gece boyu ayakta kalırken, mahalledeki pek çok çocuğun da uyumamakta ısrar etmesi dikkat çekti. Halk, gece boyu mezarlık girişi başta olmak üzere çeşitli noktalarda ateş yakarak bu ateşlerin başında toplandı. Çok sayıda kafe ve restoran da açık kalarak çorba dağıttı.

Saat tam 04.17’de mezarlık girişinde yan yana gelen mahalle halkı burada depremde katledilenlerin anısına saygı duruşunda bulundu. Saygı duruşunun ardından yaşamını yitirenlerin ardından dualar okundu.

Halk mezarlıkta depremde katledilenlerin mezarlarını ziyaret ederek bahur yaktı.

6 ŞUBAT PLATFORMU YUNUS EMRE'DE ANMA DÜZENLEDİ
6 Şubat Platformunun çağrısıyla, Defne Dostluk Parkında Yunuz Emre Parkına yürüyüş düzenledi. TİP Genel Başkanı Erkan Baş'ın katılımıyla gerçekleşen anmada, depremin hesabının sorulacağı vurgulandı.

KOCA: BİLE BİLE ÖLÜME SÜRÜKLEDİKLERİNİ AÇIKTAN İFADE ETTİLER
Serinyol'da Kavak Apartmanından Güzel Apartmanına yürüyüş gerçekleştirildi. "Gitmiyornuz, buradayız, hesap soracağız" denilen anmada söz alan DEM Parti Milletvekili Perihan Koca, söz konusu alanın bir suç ve katliam mahali olduğunu kaydetti. Koca, "Hepimiz devlet nerede çığlıklarını günlerce burada hissettik. Geçtiğimiz günlerde bu ülkenin Cumhurbaşkanı açıktan ifade etti, oy yoksa hizmet yok dedi. Aslında biz bir yıl evvel, devlet nerede neden bize yardım gelmiyor çığlıklarımızın cevabını biliyorduk. Ama bugün en yüksek maakmlardan nasıl bir katliama tanıklık ettiğimiz, canlarımızın göz göre göre o enkaz altında bile bile ölüme sürüklendiğini gördük" dedi.

ADIYAMAN
Adıyaman'da anmanın adresi bir yıldır 04.17'yi gösteren Saat Kulesi önünde oldu. Bir araya gelen çok sayıda kişi "Sahipsiz memleket" sloganıyla tepki gösterdi. Depremlerin gerçekleştiği saat olan 04.17'de saat kulesi önünde ağıtlar eşliğinde balonlar uçuruldu.

KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak, "Depremzede kardeşlerimizle 6 Şubat'ın ilk gününden itibaren başlattığımız dayanışmamızı büyütmeye, acılarımızı paylaşmaya, yaralarımızı hep birlikte sarmaya devam edeceğiz" dedi.

Saat kulesi önüne karanfil bırakan halk, anmaya katılan Adıyaman Valisi Osman Varol ile eski bakan Adil Karaismailoğlu'na tepki gösterdi. "Hakkımızı helal etmiyoruz" sözleriyle valiyi yuhaladı. Halk, "Sesimi duyan var mı" dedi.

Daha sonra siyah ve beyaz renkli balonlar göklere bırakıldı. Platform bileşenleri, İsias Hotel'in önünde de mumlar yaktı. Burada yapılan anmaya 

Adıyaman'da ayrıca İsias Otelinde hayatını kaybeden çocuklar için de otelin olduğu bölgede mumlar yakıldı, "Çocuklara adalet" yazıldı.

URFA
Urfa Emek ve Demokrasi Platformunun çağrısıyla Haliliye ilçesindeki İpekyolu caddesinde bulunan ve depremde yıkılan bir binanın önünde anma yapıldı. Yıkılan binanın olduğu noktaya karanfiller bırakıldı, saygı duruşunda bulunuldu.

Söz alan Urfa Tabip Odası Başkanı Bulut Ezer, sorumluların yargılanmamasına tepki gösterdi. Ezer, "Bu bir doğal afetti. Ama bu ölümler, yapay bir afet ile gerçekleşti. Sorumluluğu olanların açığa çıkması ve birilerinin hesap vermesi gerekiyordu. Ancak maalesef hiç kimse bu konuda sorumluluk almadı. Sadece helalleşmek istediler, insanlara ‘bizi affedin' dediler. Ama biz asla affetmeyeceğiz, helalleşmeyeceğiz" dedi.

MARAŞ
Düzenlenecek anma ve hükümetin ihmaline gösterilecek tepkinin önüne geçmek için Maraş Valiliğinin apar topar aldığı yasak kararına rağmen halk Pazarcık ilçesinde anma düzenledi. Hükümet Konağından Saat Kulesine sessüz yürüyüş yapan halk, ellerinde meşaleler taşıdı. Mumlar yaktı, yıkımın yaşandığı yere karanfiller bıraktı.

DİYARBAKIR
Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu, 89 kişinin yaşamını yitirdiği Diyar Galeria Sitesi önünde anma gerçekleştirdi. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi'nin (DEM Parti) de katıldığı anmada saygı duruşunun ardından Platform Sözcüsü Elif Turan, "Bir yıl geçmesine rağmen acısı halen çok taze, kabuk bağlamayan bir yaramız var. Çünkü bu doğa olayı, alınamayan önlemler, bilimin ve tekniğin önemsenmemesinden kaynaklı bir felakete dönüştü" dedi.

ADANA
Adana'da Deprem Dayanışma Derneği, Çukurova ilçesinde depremde 96 kişinin yaşamını yitirdiği Alpargün Apartmanının olduğu yerde anma etkinliği gerçekleştirdi. Kentteki demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kişi anmaya katıldı. Anmada, depremde yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı, mum ve meşaleler yakıldı. Saygı duruşuyla başlayan anmada yurttaşlar gözyaşlarına hakim olamadı.

Deprem Dayanışma Derneği'nden Yusuf Köse, deprem bölgesindeki halkın sorunlarının halen çözüme kavuşturulmadığını ifade etti. Köse, "Demokratik, dayanışmacı, hak arama talebinden vazgeçmeyen toplumları oluşturmak artık yaşamsal bir zorunluluktur. Birlikte düşünmek, karar almak zorundayız. Havamızı, suyumuzu, toprağımızı, kentlerimizi, köylerimizi, mahallerimizi ve birbirimizi korumak zorundayız.  Unutmak yok, affetmek yok, helalleşmek yok" diye konuştu.

Yaşanan depremde annesi, babası ve ağabeyi ile kedisini kaybeden Azem Yaren Coşkun, adalet talebinde bulundu.

Osmaniye'de, depremde en fazla yıkımın yaşandığı Adnan Menderes Mahallesi'nde bulunan Metin Tamer Siteleri bölgesinde anma etkinliği düzenlendi. Saygı duruşuyla başlayan anmada, dualar okundu. Anmada enkaz alanına karanfiller bırakıldı.

ANTEP
Antep'te katledilenler için yapılmak istenen anma polis ve belediye eliyle şova çevrilmek istendi ancak halk izin vermedi.

Yüzlerce kişinin katılımıyla gerçekleşecek yürüyüş polis tarafından engellenince halk Polat Sitesi enkazı önünde bekledi. Burada amfi kurulup, dua okundu. Depremde yakınlarını kaybedenler yaşananlara tepki gösterdi.