23 Eylül 2024 Pazartesi

'Deprem gerçeği ranta gerekçe yapılamaz'

Kentsel dönüşüm yasasında yapılan değişikliklere tepki göstermek için bir araya gelen Beyoğlu sakinleri, "Halka rağmen, halkın malına mülküne göz koyarak kentsel dönüşüm olmaz! 17 Ağustos depreminden bu yana 24 yıl boşa geçirildi. Önümüzde önlem almak için kaç yılımız kaldı, bilmiyoruz" dedi.

Beyoğlu Kent Savunması, Cihangir Güzelleştirme Derneği, Haliç Dayanışması, Okmeydanı Barınma Hakkı Mücadelesi platformlarının çağrısıyla çok sayıda kişi Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda yapılan değişikliklere ve Beyoğlu Belediyesinin kentsel dönüşüm hazırlıklarına karşı bir araya geldi. Beyoğlu Belediyesi önünde toplanan kitle "İstanbul'un deprem gerçeği ranta gerekçe yapılamaz" pankartı açtı.

'KENTSEL DÖNÜŞÜM STRATEJİ BELGESİ İÇİN NEDEN 5 YIL BEKLENDİ'
Ortak açıklamayı okuyan Nazım Dikbaş, yeni yapılan yasal değişiklikle kar değeri yüksek şehir merkezlerinin hedeflendiğinden endişe duyduklarını dile getirdi. Tarlabaşı, Fetihtepe, Okmeydanı örneklerini hatırlatan Dikbaş, Beyoğlu Belediyesi'nin 5 yıldır hazırlamadığı Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesinin yeni yasa ile eş zamanlı olarak hazırlamak üzere çalışmalara başladığını kaydetti.

Dikbaş, Beyoğlu Belediyesi'ne şu soruları yöneltti: "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi için daha önce bir adım atıldı mı? Atılmadıysa neden 5 yıl beklendi ve tam da yeni kentsel dönüşüm yasası ile eş zamanlı harekete geçildi? Anketteki sorular neden ve hangi amaçla soruluyor? Yurttaşın kentsel dönüşümü isteyip istemediği veya hangi yöntemle dönüşümü istediği sorularından önce, dönüşümün sonuçlan hakkında bilgi verecek misiniz? Risk analizi ve öncelikli alan belirlemek yerine rantı yüksek yerlerde mi dönüşüme başlayacaksınız?"

'HALKA RAĞMEN HALKIN MÜLKÜNE GÖZ KOYARAK KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMAZ'
Yasa Bakanlık tarafından hazırlansa da belediyenin sürecin önemli bir aktörü olduğuna işaret eden Dikbaş, belediyeyi uyararak şeffaflığa davet etti. "Halka rağmen, halkın malına mülküne göz koyarak kentsel dönüşüm olmaz! 17 Ağustos depreminden bu yana 24 yıl boşa geçirildi. Önümüzde önlem almak için kaç yılımız kaldı, bilmiyoruz" diyen Dikbaş, iktidarı ve belediyeleri yasayı geri çekmeye çağırdı.

Muhalefet partilerinin gerekli çabayı göstermediğini vurgulayan Dikbaş, "Bir uyarımız da Beyoğlu sakinlerine; belediyenin muhtarlıklara gönderdiği anket sorularını sakın cevaplamayın! Bu bilgiler zaten belediyede mevcut. Tuzak sorularla algınızı ölçüp yalandan meşruiyet devşirmeye çalışacaklar. Deprem gerçeğini, kâr hırsınızın mazereti yapmanıza göz yummayacağız" ifadelerini kullandı.

'YOKSULLAR BEYOĞLU'NDAN SÜRÜLMEYE ÇALIŞILIYOR'
Basın açıklamasının ardından konuşan Okmeydanı Barınma Hakkı Mücadelesinden Hasan Karayiğit, "Beyoğlu Belediyesi rant belediyesi olmuştur. Beyoğlu zenginlere peşkeş çekilmek istenmektedir. Beyoğlu'nun emekçi mahallelerinde yaşayan yoksullar Beyoğlu'ndan sürülmek istenmektedir. Geçtiğimiz yıl Fetihtepe'de insanları baskı ve zor yoluyla evlerinden çıkardılar. Bu insanlar 3-5 bin kira yardımıyla ev kiralarını ödemeye çalışıyorlar, tabi ki ödeyemiyorlar. İnsanlara belediyeye açtıkları davaları geri çekmelerini söylediler ama belediye evlere haciz yollamaya devam ediyor. Bizler tüm komşularımızla bu rant yasasına karşı omuz omuza olmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.