22 Eylül 2024 Pazar

Denizli'den seslendiler: Siyanürlü altın madeni yasaklansın

Denizli'de düzenlenen açıklamada siyanürlü altın madenciliğinin derhal yasaklanması istendi. "Kanada-ABD ve Çalık Holding ortaklığının Erzincan'daki hangi iktidar oyunlarının aktörü olduğunu kamuoyu yakından biliyor" denilen açıklamada, iktidarın gerçekleri halktan gizlemeye çalıştığına dikkat çekildi.

Emek ve Demokrasi Platformu ve Büyük Menderes İnisiyatifi, Erzincan'ın İliç ilçesinde yerli iştirakı Çalık Holding olan Anagold'a ait Çöpler Altın Madeninde meydana gelen göçüğe ilişkin Candoğan Parkında açıklama yaptı. "Canlılara mezar olan İliç altın madeni kapatılsın" pankartının açıldığı eylemde; "Siyanürle altın arama yasaklansın", "Altınlarında ardında katliam var", "Yerli-yabancı tekeller ve işbirlikçi AKP hükümeti hesap vermeli", "Şirket ve bakanlık yetkilileri yargılansın" dövizleri taşındı. Sık sık, "İliç'ten Fırat'a siyanür akıyor", "Gün gelecek devran dönecek sermaye halka hesap verecek" sloganlarının atıldığı eylemin basın metnini Elif Kavili okudu.

İliç'te yaşananın toprak kayması değil siyanür felaketi, katliam olduğunu kaydeden Kavili; Uşak-Kışladağ altın madeninde yaşanan binlerce insanın siyanürden zehirlenmesinden sonra Kütahya-Etigümüş'te, Fatsa'da, Giresun'da, Gümüşhane'de, Kangal-Bakırtepe'de ve Kazdağları'ndaki ekolojik felaketlerin İliç'te yeni bir aşamaya eriştiğini kaydetti. Resmi açıklamaların heyelan ve toprak kayması olarak yapıldığına dikkat çeken Kavili, resmi rakamlara göre göçük altında 9 emekçi olsa da bunun daha fazla olduğunu belirtti.

"Kanada-ABD ve Çalık Holding ortaklığının Erzincan'daki hangi iktidar oyunlarının aktörü olduğunu kamuoyu yakından biliyor" diyen Kavili, siyanürlü altın madenciliğinin derhal yasaklanmasını istedi. Kavili, şöyle devam etti: "Altın madenlerinde çalışan işçiler madenin kapatılmasında çalıştırılsın ve erken emekli olsun. Verilecek para cezaları ile toplumun tepkisini azaltma politikaları sadece daha büyük felaketlere kapı aralayacaktır. İçişleri Bakanı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Erzincan Valisi başta olmak üzere sorumlu kamu idarecileri derhal istifa etmeli ve yargılanmalıdır. Felaketin sorumlusu olanlar bundan sonra insan ve doğadaki kayıpları azaltmaya dönük en küçük fayda sağlayamazlar. Anagold Madenciliğin malvarlığına el konulsun ve felaketin tazmin edileceği bir bütçede kullanılsın. Şirket yetkileri hakkındaki adli soruşturmada hukuki her türlü tedbir alınsın. Ekoloji örgütlerinin, bilim insanlarının ve meslek örgütlerinin içinde yer aldığı bağımsız bir heyetin sahada inceleme yapması ve sonrasında yapılan çalışmaları denetlemesi için her türlü aktif tutumu geliştireceğiz."