25 Eylül 2024 Çarşamba

Denizler mezarları başında anıldı

Devrimci önderler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idamlarının 51'inci yıl dönümünde mezarları başında anıldı.

Devrimci önderler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 51'inci yıl dönümünde Ankara Karşıyaka Mezarlığı'nda mezarları başında anıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti), Birleşik Mücadele Güçleri ve çok sayıda siyasi parti, demokratik kitle örgütü, sendika temilcisinin katıldığı anma, "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Yusuf, Hüseyin, Deniz, sürüyor sürecek mücadelemiz", "Denizlere sözümüz devrim olacak" sloganlarıyla mezar başlarına yapılan yürüyüşle başladı. Yürüyüşte, "Denizlerin yolundayız", "Geleceğimiz için yarın değil şimdi, yalnız değil hep beraber" ve "Denizlere sözümüz sosyalist bir dünya" pankartları taşındı.

Yüzlerce kişinin katıldığı anmada Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan şahsında tüm devrim ve sosyalizm şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu.

'MÜCADELE BAYRAĞINI TAŞIMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Ortak açıklamayı okuyan KESK Ankara Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Köklü, Denizler idam edilerek dönemin gelişen mücadelesine gözdağı verilmek istendiğini belirtti. Köklü, Denizlerin mücadelesini saygıyla selamladıklarının altını çizdi.

Depremlerin üçüncü ayının geride kaldığına dikkat çeken Köklü, "İktidarın kar ve rant düzeninin afeti felakete dönüştürmesiyle resmi rakamlarla 50 binden fazla yurttaşımızı kaybettik. Milyonlarca yurttaşımız kaderiyle başbaşa bırakıldı, onbinlercesi göç etti. Hesabını sormadığımızda yeni yıkımlar olmaya devam edecek. Depremi de depremde halklarımıza yaşatılanları da unutmayacağız" dedi.

Tek adam rejiminin baskı ve tutuklamalarla demokrasi ve özgürlük mücadelesi yürütenleri etkisizleştirmek istediğine işaret eden Köklü, şöyle devam etti: "Bizler bugün üç fidanımızı bu koşullar altında anıyoruz. Onların mücadelesini sürdürenler, açtıkları yolda kararlılıkla yürüyenler olarak buradayız. Denizler halkın nezdinde o kadar saf bir karşılık bulmuştur ki bugün yağma, yıkım ve sömürü düzenini devam ettirmek isteyenler halkın duygularını istismar etmeye yelteniyorlar. 'Bugün yaşasaydı Deniz Gezmiş de AKP ye oy verirdi' diyecek kadar işi ileri götürüyorlar. Bugünün iktidar sahipleri 6. Filoyu kıble bilirken, onlar ülkenin bağımsızlığı için Amerikan askerlerini denize döküyordu. Bizler, Denizlerden bugüne mücadele bayrağını yere bırakmadık ve bundan sonra da kararlıkla taşımaya devam edeceğiz."

SANCAR: ÜÇ FİDANIN KÖKLERİ MÜCADELEDE BOY VERDİ
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise, "Adaletsizce yargılandılar, insafsızca idam edildiler. Faşist cuntanın yöneticileri Deniz'lerin, Yusuf'ların, Hüseyin'lerin fikriyatını ve mücadelesini de bedelleri ile birlikte yok edebileceğini zannettiler. 'Üç Fidan' diyoruz bu yoldaşlarımıza, devrimci mücadelenin bu değerli öncülerine. 'Üç Fidan'ın' dallarını kırdılar belki ama kökleri bu toprakların çok derinlerindedir, bu ülkenin dört bir yanındadır. O kökler devrimci mücadelede, demokrasi mücadelesinde, savaşa karşı barış mücadelesinde, bağımsızlık mücadelesinde boy verdi, büyümeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Ardından Denizlerin avukatı Halit Çelenk'in mezarı ziyaret edilerek anma programı sona erdi.