30 Eylül 2024 Pazartesi

'Deniz'in uğruna mücadele ettiği dünyayı kuracağız'

HDP İzmir İl binasında devlet tarafından organize edilen silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz akşam saatlerinde parti binası önünde yapılan kitlesel etkinlikle anıldı. Anmada konuşan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, "Deniz'in bayrağı yere düşmedi, o bayrağı daha da yükselteceğiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü, geçen sene parti binasına düzenlenen silahlı saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ın parti binası önünde yaptığı kitlesel eylemle andı. Sabah saatlerinde katliamın yaşandığı binanın içinde yapılan anmanın ardından Deniz'in mezarı başında anma etkinliği gerçekleştirildi. Ardından mevlit verilirken, akşam saatlerinde de parti binası önünde yüzlerce kişi bir araya geldi.

"Katillerden hesap soracağız. Faşizm yenilecek, biz kazanacağız" pankartının açıldığı açıklamada, Kadınlar Birlikte Güçlü de pankartıyla  yerini aldı. "Faşizm yenilecek barış kazanacak" ve "Deniz Poyraz isyanımızdır" dövizlerinin taşındığı eylemde sık sık "Katil devlet hesap verecek", "Deniz Poyraz ölümsüzdür", "Katilerden hesabı gençlik soracak" ve "Birleşe birleşe kazanacağız" sloganları atıldı.

Açıklamaya Deniz Poyraz'ın ailesi, HDP Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Mahfuz Güleryüz, HDP milletvekilleri Saruhan Oluç, Ayşe Acar Başaran, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Serpil Kemalbay ve Murat Çepni, SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü İbrahim Akın'ın yanı sıra kentte bulunan siyasi parti ve kitle örgütü temsilcileri katıldı.

ÇELİK: DEVRİMCİ DAYANIŞMA VE ÖFKEMİZİ BÜYÜTECEĞİZ
Açıklamada ilk olarak HDP İzmir İl Eşbaşkanı Berna Çelik söz aldı. Deniz Poyraz'ın yerinden yurdundan edilmiş milyonlarca Kürt'ten biri olduğunu vurgulayan Çelik, "Deniz geçen sene Onur Gencer tarafından öldürüldü. Biz katilin bu gücü kimden aldığını, onu sarıp sarmalayanların kim olduğunu biliyoruz. Ama onlarda bilsinler ki bu devrimci dayanışma, bu öfke, isyan büyüyecek ve hepimiz Deniz olup onları devrimci öfkemizde boğacağız. Deniz bayrağını bizlere devretti ve aramızdan ayrıldı. Yükümüz çok ağır. Ama bizi yalnız bırakmayan devrimci dayanışma bu yükü hafifletecektir" dedi.

BAŞARAN: HEPİMİZ DENİZİZ
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran da, faşist tetikçi Onur Gencer'in AKP-MHP ittifakından aldığı güçle Deniz Poyraz'ı katlettiğini söyledi. Bu zihniyete karşı en büyük mücadelenin alanlarda verildiğini, kadınların verdiğini söyleyen Başaran, "Dediler ki 'Hepimiz Deniziz! Bir Deniz gitti; biz binlerce, milyonlarca kadın bu faşist zihniyet karşısında sesimizi yükselteceğiz. Denizler bitmez!'dedi. Arkadaşlarımız, dostlarımız, ittifaklarımız çoğaldı. Dedik ki ittifaklarımızı büyüteceğiz ve bu zihniyete karşı mücadelemizi daha da büyüteceğiz. Dedik ki sadece mücadele etmeyeceğiz, Deniz'in fikirlerini ve isteklerini de gerçekleştireceğiz. Deniz'in isteği eşit bir yaşamdı; Deniz'in isteği kimliğiyle, varlığıyla bu topraklarda kabul edilmekti. Deniz'in isteği bu topraklarda kadın katliamının durmasıydı. Onun istekleri bizim de isteklerimizdir, bu mücadele bitmedi. Sana söz Deniz, isteklerini ve hayallerini gerçekleştireceğiz" dedi.

'DENİZİN KATİLİ YALNIZCA ONUR GENCER DEĞİLDİ'
Başta Deniz olmak üzere siyasi suikastlarda katledilen arkadaşlarının hesabını soracaklarını vurgulayan Başaran, "Sadece Onur Gencer değildi. O sadece tetiği çekendi. Biz Deniz'i katledenleri çok iyi tanıyor, ne amaçladıklarını da çok iyi biliyoruz. Ama buradan Deniz'in yoldaşları olarak bir kez daha söz veriyoruz: Dostlarımızla, kadınlarla, gençlerle, işçilerle, emekçilerle, Kürtlerle, bu toprakların bütün hakikatiyle hesap sormaktan vazgeçmeyeceğiz. Deniz'in hayallerini gerçekleştireceğiz. Bu topraklara barışı, eşitliği, özgürlüğü getireceğiz. Sözümüz olsun sana Deniz, bu topraklarda bir daha siyasi cinayetlerin işlenmemesi için senin ve yoldaşlarının hesabını soracağız" diye kaydetti.

OLUÇ: KATİLİ KİM YETİŞTİRDİ?
HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da eğitilmiş bir piyonun elini kolunu sallayarak, polisin kontrolü altındaki sokakta alçakça bir katliam gerçekleştirdiğini belirtti, "Bu alçak katil kim tarafından eğitildi" diye sordu. Katili kimin yetiştirdiği sorusuna yanıt arayan Oluç, "O katili iktidarın arkasında durduğu SADAT mı yetiştirdi? Katil Suriye'de IŞİD, ÖSO, El Nusra ya da HTŞ çeteleriyle birlikte mi savaştı? İktidar bu soruların cevabını vermiyor. Arkasında duran siyasi odaklar kimlerdir. Bunları ortaya çıkarmıyor. O katili koruyor, güven veriyor. Elbet gün gelecek yargı önünde bunu planlamış, uygulamış olanlar hesap verecekler. Bu mücadeleyi elbette kazanacağız" ifadelerini kullandı.

Deniz Poyraz'ı unutmayacaklarını, hesabını sormadan barış, özgürlük, adalet ve demokrasi mücadelesini terk etmeyeceklerini söyleyen Oluç, "Asla bir adım geriye atmayacağız" diye vurguladı.

Parti binaları önünde devlet tarafından provokasyon için kurdurulan ve Deniz Poyraz katliamında rol oynadığı ortaya çıkan çadırdaki eylemin sona erdirildiğini belirten Oluç, şimdi o çadırın üstüne Türk bayrağı asıldığını, etrafına bariyetler çekildiğini ve polis tarafından korunduğunu söyledi. Oluç, İzmir Emniyet Müdürü ve İzmir Valiliği'ne "polisin görevi boş çadırı korumak mı" diye sordu. Oluç, "Bir de içine baba kılıklı bir provokatör yerleştirdiniz. Deniz Poyraz arkadaşımızın katledilmesinde o provokatör burada ihbarcılık yaptı. Belki katili o yönlendirdi? Oğluyla eşi bile reddetti onu. Siz burada bu utanç abidesini tutmaya devam edin. Bu boş çadır tarihe geçecektir" diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Oluç, parti Genel Başkanları Pervin Buldan hakkında utanmazca laflar eden İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya seslendi, "Senin haddin değil bizim Eş Genel Başkanlarımıza dil uzatmak! Sen atanmış birisin, onlar halkın vekili. Milyonlarca insan seçti. Kürt halkını ve demokrasi güçlerini temsil ediyorlar. Senin haddin değil" dedi.

Mücadeleyi emek ve demokrasi güçleriyle birlikte kazanacaklarını vurgulayan Oluç, "Bedel öderiz ama zulüm karşısında asla boyun eğmeyiz. Kürt halkı ve demokrasi güçleri asla boyun eğmez, teslim olmaz. Bu mücadeleyi elbette kazanacağız. Biz barış için el uzatmasını da mücadele için yumruk sıkmasını da biliriz. Deniz Poyraz'ın katledilmesini planlayanlar, azmettirenler bilsin ki hepimizin kalbi Deniz Poyraz'la atıyor. Onu yüreğimize yazdık ve bunun hesabını hem hukuk önünde hem de demokrasi mücadelesinde soracağız. Bu mücadelede hepimizin yolu açık olsun" diye ekledi.

USLU: DENİZ'İN UĞRUNA MÜCADELE ETTİĞİ DÜNYAYI KURACAĞIZ
Özgür Kadın Hareketi (TJA) adına söz alan Derya Kandemir de, "Denizi aramızdan alanlar şunu iyi bilsin ki. Hepimiz Deniziz. Biz ölmeyiz. Binlerceyiz, milyonlarca olup devam edeceğiz. Hiçbir güç bizi yolumuzdan alıkoyamayacak" diye vurgulayarak, kadınların bu mücadelede en önde olmaya devam edeceğini söyledi.

Eylemde Kadınlar Birlikte Güçlü adına da Deniz Uslu söz aldı. Deniz'in katledilmesinin ardından yüzlerce kadının katledildiğini hatırlatan Uslu, "Deniz'in yarım kalan gülüşünü mücadelemize ekleyeceğiz. Deniz'in uğruna mücadele ettiği dünyayı kuracağız, sokakları, mücadeleyi terk etmeyeceğiz. Deniz özgürlük mücadelemizde yaşamaya devam edecek" dedi.

Açıklamada Yeşil Sol Parti Eş Genel Sözcüsü İbrahim Akın, SYKP Eş Genel Başkanı Cavit Uğur, Emek Partisi İzmir İl Başkanı Emine Uyar, İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri adına Aykut Akdemir, TÖP temsilcisi Erkan Gökber de söz alarak faşist sisteme karşı birlikte mücadele çağrısında bulundu.