30 Eylül 2024 Pazartesi

'Deniz'in ışığı karanlığı aydınlatacak'

İzmir Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan çok sayıda kadın, katledilişinin birinci yılında Deniz Poyraz'ı andı. Kadınlar, katliam ve baskılara karşı geri adım atmayacaklarını ve katillerden hesap soracaklarını vurguladı.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Kadınlar Birlikte Güçlü, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü binasında katledilen Deniz Poyraz'ı ölümsüzlüğünün birinci yılında Cumhuriyet Meydanı'nda andı.

"Zaman Denizler olmak zamanıdır" dövizlerinin taşındığı açıklamaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ebru Yiğit ve çok sayıda kadın katıldı.
 
Kadınlar Birlikte Güçlü adına konuşan Didar Gül, "Bulunduğumuz her yerde Deniz'in sözünü söylemeye, adalet istemeye devam edeceğiz. Bir değil bin yıl geçse de bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

KOÇYİĞİT: ONUR GENCER TEK BAŞINA DEĞİLDİ
HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ise, Türkiye'de eşitlik ve demokrasi isteyenlerin sürekli katledildiğini söyledi. "Yoldaşımızı aramızdan alan karanlık tek başına değildi. Onu besleyen, büyüten, partimize yönlendiren ve arkasından 'adın ne abicim' diyen koca bir karanlık vardı" diyen Koçyiğit, Onur Gencer'in tek başına ceza almasının yeterli olmadığını vurguladı. Koçyiğit, 1 yıldır süren adalet arayışına rağmen katilin mahkeme salonunda Poyraz'ın ailesine, kendilerine hakaret etme cesareti bulduğuna dikkat çekti. 

Katliamlar ve baskılarla yılmayacaklarını dile getiren Koçyiğit, şöyle devam etti: "Kadın, özgürlük, demokrasi, eşitlik mücadelesine baş koyduk. Bu katliamcı zihniyetten hesap sorana kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. Sizin karşınızda korkacak, geri adım atacak ne HDP, ne kadınlar ne de Kürtler var. Denize sözümüz bu ülkeye kardeşlik, barış gelecek. Ne olursa olsun demokratik Türkiye'yi getireceğiz. Deniz'in ışığı karanlığı aydınlatacak."

Konuşmaların ardından kadınlar denize karanfiller bırakarak, açıklamayı sonlandırdı.

Bu sırada söz alan anne Fehime Poyraz, "Deniz'im senin gibi binlerce kadın yoldaşın var" dedi.
 
Anma boyunca, "Deniz Poyraz isyanımızdır" ve "Jin, jiyan, azadi" sloganları atıldı.