1 Ekim 2024 Salı

'Deniz Poyraz'ın katillerinden hesap soracağız'

HDP İzmir İl binasına yönelik devlet tarafından organize edilen saldırıda Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer'in yargılandığı dava öncesi İzmir Adliyesi önünde açıklama yapıldı. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, "Suikasti planlayanlar kimlerdir? O tetikçiyi eğiten kimlerdir, azmettirenlerin içindeki siyasi ve bürokratik odaklar kimlerdir" diye sordu. Ardından KBG adına açıklama yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına yönelik devlet tarafından organize edilen saldırıda Deniz Poyraz'ı katleden Onur Gencer hakkında açılan davanın üçüncü duruşması öncesinde İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yapıldı.

"Katillerden hesap soracağız. Faşizm yenilecek. Biz kazanacağız" ve "Kadın mücadelesi her yerde" pankartlarının açıldığı açıklamada, "Deniz Poyraz isyanımızdır" dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık "Deniz Poyraz ölümsüzdür" ve "HDP halktır halk burada" sloganları atıldı.

Açıklamaya Deniz Poyraz'ın annesi Fehime ve babası Abdulilah Poyraz, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP milletvekilleri Serpil Kemalbay, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Murat Çepni, Dilşad Canbaz, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Barış Vakfı Başkanı Hakan Tahmaz, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, HDP bileşeni partilerin eş genel başkanları ve çok sayıda kentten HDP'liler katıldı.

OLUÇ: SALDIRI DEVLETİN İÇİNDEKİ KARANLIK ÇETELERCE YAPILDI
Adliye önünde konuşan HDP Grup Başkanvekili Oluç, Onur Gencer'in katliamı tek başına organiza etmediğine dikkat çekti, tetikçi Gencer'i kimlerin eğittiği ve azmettirdiği sorularını yöneltti. Bu odakların açığa çıkarılmasının önemine işaret eden Oluç, mahkeme heyetinin bugüne kadar bu konuda adım atmadığına dikkat çekti, "Neden, neyi gizliyorsunuz, neyi koruyor ve kolluyorsunuz? Bu soruyu ilk gün sorduk sonuna kadar sormaya devam edeceğiz. Biz biliyoruz; bu tür cinayetlerin ve katliamların arkasında her zaman ama her zaman devlet içinde odaklanmış karanlık çeteler vardır" dedi.

Hakimlerin cüppelerine ilik açtığını, iktidarın karşısında el pençe divan durduğunu belirten Oluç, Gezi davasında verilen hapis cezalarını hatırlattı, "Ortada delil yok ama Osman Kavala hakkında ağırlaştırılmış müebbet cezası verdiler. Ortada delil yok ama arkadaşlarımız hakkında 18'er yıl ceza verdiler. Kim verdi, bir ağır ceza mahkemesi heyeti. Kim var bu heyette? O heyette daha önce AKP'den milletvekili aday adayı olmuş bir kişi var. Bir kişinin ne önemi var diyebilirsiniz. 3 kişiden biri böyleyse ve o mahkeme heyetinin başkanı da her türlü evrensel hukuku çiğniyorsa, o zaman işte 3 kişiden iki kişiyle bu kararı verebiliyor oluyorlar ve verdiler. Her türlü hukuku çiğnediler" diye konuştu.

'MİLYONLAR ÖZGÜRLÜK, EŞİTLİK, ADALET MÜCADELESİNİ SÜRDÜRÜYOR'
Kobanê davasının mahkeme başkanının çete üyesi olduğunu hatırlatan Oluç, HDP'yi kapatarak, vekillerini tehdit ederek, yasaklı ilan ederek, tutuklayarak susturamayacaklarını vurguladı. Oluç şöyle konuştu: "İsterseniz bütün HDP milletvekillerini ve yöneticilerini yasaklı yapın, yepyeni insanlar çıkar ve çıkıyor. Milyonlarca insan bunu Newroz'da gösterdi. Pırıl pırıl gençler, kadınlar, erkekler hepsi bu mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürme konusunda en ufak bir korkuya ve tereddüde sahip değildir. Onlar bu mücadeleyi sürdüreceklerdir bu bayrağı yükselteceklerdir. Bu mücadele özgürlük, eşitlik, adalet ve barış mücadelesidir. Bu mücadelenin yola çıktığı gemi er ya da geç limana varacaktır. Türkiye'de demokrasiyi, adaleti, barışı, özgürlüğü ve eşitliği sağlayacaktır."

'DENİZ POYRAZ DAVASINI SONUNA KADAR TAKİP EDECEĞİZ'
Deniz Poyraz'ın katilleri, azmettirici, devlet içindeki ilişkiler ortaya çıkana kadar davayı takip edeceklerini söyleyen Oluç, "Bunun sözünü verdik ve bu sözden asla geri durmayacağız. Duruşmayı izleyeceğiz, bundan sonrada bu duruşmalarda olmaya devam edeceğiz; ta ki bir sonuç alana kadar. Bundan vazgeçmeyeceğiz" diye vurguladı.

KBG: BU SALDIRI AYNI ZAMAN KADIN MÜCADELESİNE YÖNELİK
Oluç'un ardından Kadınlar Birlikte Güçlü adına Zilan Tanboğa açıklama yaptı.

Deniz Poyraz'ın katledilmesiyle eşitlik ve adalet taleplerini haykıran, 8 Mart'ta meydanları dolduran, İstanbul Sözleşmesini savunan, evde, işte, yaşamın her alanında erkek egemenliğine karşı mücadele eden kadınlara gözdağı verilmek istendiğini vurgulayan Tanboğa, saldırının aynı zamanda kadın mücadelesine, eşitlik, özgürlük ve adalet taleplerine yönelik olduğuna dikkat çekti.

Deniz Poyraz'ın için adalet mücadelesinin her bir kadının adalet mücadele olduğunu kaydeden Tanboğa, "Bu mücadeleyi korku iklimi, baskılar, tutuklamalar ve katliamlarla durduramayacaksınız. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" diye vurguladı.

'HDP'Yİ SAVUNUYORUZ'
Katliam davasında sadece tetikçinin yargılandığını hatırlatan Tanboğa, katliam saldırısının sistematik ve bilinçli olduğunu söyledi, "HDP'yi kapatma davalarıyla gündemi getiren, HDP binalarına faşist saldırılar düzenleyen, her gün ırkçı şovenist dalgayı yükselterek HDP'yi yalnızlaştırmaya çalışanlara karşı işte buradayız, HDP'yi savunuyoruz" dedi.

'DENİZ'İN KATİLLERİNDEN MUTLAKA HESAP SORACAĞIZ'
Deniz Poyraz'ın faillerinin İstanbul Sözleşmesini bir gecede kaldıranlar, İpek Er, Pınar Gültekin, Şule Çet'in katillerini yargılamayıp Gezi ayaklanmasında mücadele edenleri müebbet hapis ve 18 yıl hapis cezalarıyla yargılayan erkek yargı olduğunu vurgulayan Tanboğa, "Failleri tanıyoruz, Denizin adalet mücadelesinden, kadın mücadelemizden asla vazgeçmeyeceğiz. Deniz'in katillerinden mutlaka hesap soracağız ve mutlaka kazanacağız" diye konuştu.

Yıldırım'ın ardından Kadınlar Birlikte Güçlü'den Meryem Yıldırım ve Mehtap Alişan kısa bir konuşma yaparak katliamı kınadı ve gerçek faillerin açığa çıkarılmasını istedi.

Açıklamanın ardından kitle, duruşmaya katılmak için adliye içerisine girdi.