30 Eylül 2024 Pazartesi

Deniz Poyraz davası: Heyet avukatların tüm taleplerini kabul etmek zorunda kaldı

Deniz Poyraz'ı katleden tetikçi faşist Onur Gencer'in yargılandığı davanın 4. duruşması görülüyor. Kendisine sorulan tüm sorulara saldırgan, tehditvari ve hakaret içerikli yanıtlar veren Gencer, amacının HDP'yi kana bulamak olduğunu defalarca dile getirdi. Mahkeme tarafından Gencer'in her türlü hakaretine göz yumulurken, sık sık avukatların konuşması kesiliyor. Tanıklar ise kayıtlara rağmen yalan beyanlarla faşist Gencer'i korumaya çalışıyor. Bir tanığın sunacağı delil mahkeme  tarafından reddedilirken faşist Gencer avukatları boğaz kesme hareketi yaparak öldürmekle tehdit etti. Mahkeme heyeti avukatların bilirkişi raporu alınması talebini kabul ederken tanıkların talimatla dinlenmesi, dijital materyal ve kamera kayıtlarının dinlenmesi yönündeki taleplerini reddetti ve duruşmayı ekim ayına erteledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir İl Örgütü'ne yönelik saldırıda Deniz Poyraz'ı katleden tetikçi faşist Onur Gencer'in yargılandığı  davanın 4. duruşması İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor.

Duruşmayı Poyraz ailesi, HDP ve CHP'li milletvekilleri ile çok sayıda kişi izliyor. 

Önceki celse hazır edilmeyen sanık bu celse mahkeme huzuruna getirildi.

Avukat İmdat Aktaş, Gencer'i çapraz sorguya başladı. Gencer, kendisine yöneltilen sorulara yanıt vermeyi reddederken PKK Lideri Abdullah Öcalan ve Kürt halkına hakaret etti. 

MAHKEME İZMİR BARO BAŞKANINA SÖZ VERMEK İSTEMEDİ
İzmir Baro Başkanı Özkan Yücel, Gencer'e soru sormak üzere söz adı. Mahkeme başkanı yetki belgesi ile katılan vekillerin soru sorma hakkı olduğu iddiasıyla Özkan'a söz vermedi. 

AVUKATLAR: DIŞARI ÇIKARIZ
Avukat Türkan Arslan Ağaç, mahkeme başkanının aldığı kararın hukuksuz olduğunu kaydetti ve "Özkan beye söz verilmezse vekaletnamede ismi olan avukatları dışarı çıkarız" dedi. 

Hakim ise soru sorma yetkisi vermediğini söyledi. 

Davayı izleyen avukatların itirazlarına ise hakim "Siz konuşamazsınız, salonu boşaltırım" diyerek tehdit etti.

ALTI AVUKAT GENCER'İ ÇAPRAZ SORGUYA ALDI
Duruşmaya verilen 15 dakika aranın ardından Avukat Özkan Yücel söz aldı, katılan vekiller olarak kendi aralarında görev dağılımı yaptıklarını ve atı avukatın sanığa soru yönelteceğini aktardı. 

Gencer, "Bulunduğunuz yerde TSK haricinde başka milisler de var mıydı?" sorusunu, "evet" diyerek yanıtladı.

GENCER'DEN AVUKATLARA: SİZE GÜVENİLMEZ, KANSIZSINIZ
Avukatlara, "Can güvenliği nedeniyle kimsenin hakkında bilgi vermiyorum, sizler kansızsınız sizden her şey beklenir" sözleriyle hakaretlerini sürdüren Gencer, İzmir'e gelmek için izin almadığını canı istediği zaman istediği yere gittiğini belirtti. 

Telefon görüşmelerinde ve ilişkilerinde HDP ve Kürtler hakkında neler konuştuğunun sorulduğu Gencer, "Sayın başkan HDP ve Kürtler'in aynı kefeye koyarak Kürtlere hakaret ediyor. Polise teslim olduğumda telefonumdan hiçbir şey silmedim, silinen bir  şey varsa gözaltında silinmiştir" dedi. 

GENCER: KENDİMİ ANARŞİST OLARAK TANIMLIYORUM
Avukatların, "Gözaltı sırasında sosyal medya hesaplarınızdan gönderileri Murat Kula silmiş olabilir mi" sorusuna ise "olabilir de olmayabilir de" yanıtını verdi. Öte yandan faşist Onur Gencer kendisini "Anarşist" olarak tanımladığını da öne sürdü.

‘TOPLANTILARDA ÖCALAN'A KÜFÜR EDİYORDUK'
Ülkü ocaklarıyla bir bağlantısının olup olmadığına ise "Siz hariç herkesle bağlantım var" yanıtını veren Gencer, ülkü ocakları toplantısında da PKK Lideri Öcalan'a küfür ve hakaret ettiklerini itiraf etti.

Faşist Gencer kendisine sorulan tüm sorulara saldırgan ve hakaret içerikli yanıtlar vererek, amacının HDP'yi kana bulamak olduğunu defalarca itiraf etti. 

GENCER: BENİM SORUNUM KÜRTLERLE DEĞİL HDP İLE
Duruşma Gencer'in çapraz sorgusuyla devam etti. Avukatların, "9 Eylül üniversitesi ve diğer Ülkü ocakları toplantılarında Kürtler ve HDP hakkında konuşur muydunuz" sorusuna, "Kürt ve HDP kavramını yan yana koymayın Kürtlerle bir sorunum yok. Kürt kardeşlerim hakkında bir kötü düşüncem yoktu ama HDP hakkında vardı" yanıtı salonda tepki topladı.

AV. YÜCEL'DEN SAVCIYA: KORUDUĞUNUZ BİR DOSYA VAR
Avukat Özkan Yücel, "Karşımızda bulunan katil daha önce aldığı askeri eğitim ile polisin önünde olduğu binadan silah dolu çantayla içeri giriyor" sözleri savcı tarafından "Burası yargılama yeri burası bir şey anlatma yeri değil" diye kesildi. Yücel ise "Koruduğunuzu anladığımız bir dosya var" diyerek tepki gösterdi. 

TANIK DÖNERER, KAYITLARA RAĞMEN GÖRÜŞMEDİĞİNİ ÖNE SÜRDÜ
Dinlenen tanıklardan Metin Dönerer, katliamdan 15 gün önce faşist Gencer'in kendisinden silah aldığını, satın alma belgesi olmasaydı silahı satmayacağını ve iletişime geçmeyeceğini söyledi. Polis emeklisi olan tanık Dönerer avukatın, "Katil Onur Gencer silahı almadan aylar önce size aramış ve defalarca bu görüşmeler devam etmiş" sorunu telefonu oğlunun kullandığını öne sürerek reddetti. 

Tanık yine Gencer ve oğlu üzerinden aylarca uzun görüşmeler yapılmasını reddetti, yakın olmadıklarını söyledi. Avukatın "poligonlarda silah ya da mermi satma hakkı var mı" sorusuna ise tanık, "oralara girmeyeyim çok karanlık, poligonlar kayıtsız şartsız bu satışları yapabiliyor" yanıtı dikkat çekti. 

Tanıklardan Zuhal Mandacı da Avukat İmdat Ataş'ın, "binanın önündeki çadırda polis gördünüz mü" sorusuna, "Resmi görmedim ama siviller olabilir" yanıtı verdi. 

TANIK ASLAN 143 HTS KAYDINA RAĞMEN GÖRÜŞMEDİĞİNİ İDDİA ETTİ
Tanık Görkem Ömer Aslan da defalarca görüşmüş olmasına rağmen faşist Onur Gencer'i, Instagram isimli sosyal medya platformu üzerinden tanıdığını, ırkçı ve silahlı paylaşımlar yaptığını ancak buna sesini çıkarmadığını belirtti. Gencer'i sağlık çalışanı olarak tanıdığını söyleyen tanık Aslan, "Asker ve polis öldüğü için nefret ediyorum HDP'den gibi cümleler kullanıyordu. Whatsapp'tan hiç arama görüşmesi yapmadık çünkü ses kesiliyor" dedi.

Ancak Avukat Ataş, "HTS kayıtlarında sıkça görüştüğünüzü gösteren 30 görüşme ve 113 mesajlaşma çıktı. 2020 ve 2021 Ocak ayına kadar görüşmeniz olmuş bu da sizi yalanlıyor. Gerçekleri tam olarak söylemediğiniz açıkça ortada" diyerek tanığı yalanladı. 

Tanık ise okul muhabbeti yaptığını, canı sıkkın olduğu için katliamdan bir gün önce görüştüklerini, eski İzmir'de 2020'den önce futbol maçı izlediklerini söyledi. 

MAHKEME TANIĞIN SUNACAĞI DELİLİ KABUL ETMEDİ
Duruşmada faşist Onur Gencer'in arkadaşı Yasin Filiz tanık olarak dinlendi. Tanık, Gencer ile aralarında geçen WhatsApp konuşmalarını delil olarak verebileceğini söylemesine rağmen mahkeme heyeti yargılamayı etkilemeyeceği iddiasıyla görmezden geldi.

AV. ATAŞ'TAN MAHKEMEYE: DAVAYI TEK SANIKLA GÖTÜRMEK İSTİYORSUNUZ
Bu yöndeki talebi reddedilen Avukat İmdat Ataş, "Bunu reddetmiş olsanız bile bir gerekçe olması gerekiyor. Bu delilin önemli olduğunu ve tanığın rızası olmasına rağmen reddedilmesi davanın tek sanıkla götürülmek istenmesi anlamına geleceğini açığa çıkarıyor. Bu nedenle kararınızı gözden geçirin" dedi.
 
AV. AĞAÇ'TAN FİLİZ'E: KATLİAMIN BİR PARÇASISINIZ
Avukat Türkan Aslan Ağaç, tanık Yasin Filiz'e yönelik "Burayı bir tiyatro alanına çevirdiğiniz kanaatindeyim. Burası 17 haziran 2021 tarihinde HDP il binasına yapılmış saldırının yargılandığı salon. Ben bile 25 yıllık avukat olmama rağmen bu duruşmaya heyecanla geliyorum. Ama siz ilk defa mahkemeye çıkıyor olmanıza ve sa ldırının her adımında adınız geçiyor olmasına rağmen çok rahatsınız. Hatta ben sizin sanığın yanında oturmanız ve yargılanmanız gerektiğini düşünüyorum. Çünkü saldırının bir parçasısınız. Her beyanınızda bulunduğunuzda sanık arkadan gülüyor" diye belirtti. 

FAŞİST GENCER AVUKATLARI TEHDİT ETTİ
Bu sırada faşist Onur Gencer avukatları boğaz kesme hareketi yaparak öldürmekle tehdit etti. Bunun üzerine izleyiciler Gencer'e su sişeşi atarak, tepki gösterdi. 

DURUŞMA ERTELENDİ
Aranın ardından devam eden mahkemede heyet avukatların bilirkişi raporu alınması talebini kabul ederken tanıkların talimatla dinlenmesi, dijital materyal ve kamera kayıtlarının dinlenmesi yönündeki taleplerini reddetti. 

Duruşma, 12 Ekim 2022'ye erteledi.