30 Eylül 2024 Pazartesi

Demokrasi Yürüyüşü heyeti kurumları ziyaret etti

HDP'nin Hakkari'den Ankara'ya başlattığı "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü" devam ederken, HDP milletvekilleri ve yöneticileri, Diyarbakır'daki parti, sendika, emek örgütü ve demokratik kitle örgütlerini ziyaret etti.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Hakkari'den Ankara'ya başlattığı "Darbeye karşı demokrasi yürüyüşü" devam ediyor. Yürüyüşe katılan HDP milletvekilleri ve parti yöneticileri, Diyarbakır'da sürdürdükleri temaslar kapsamında bilgilendirme ve görüş alışverişinde bulunmak amacıyla Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO), TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), Ezilenlerin Sosyalist Partisi'ni (ESP), Med Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu'nu (MED-TUHAD-FED), Barış Anneleri Meclisi ve Hak İnisiyatifi'ne  bir dizi ziyaret gerçekleştirdi.

DİYARBAKIR BAROSU
Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP'li vekiller Mehmet Rüştü Tiryaki, Pero Dündar ve beraberindeki il yöneticileri ilk olarak Diyarbakır Barosu'nu ziyaret etti. 

Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, HDP'nin adalet yürüyüşünü ve karşılaştıkları hukuksuzlukları kaydettiklerini belirterek, yarın başlatacakları "Savunma yürüyüşü" hakkında bilgi verdi. Aydın, Avukatlık Yasası ve seçim sisteminde değişiklik öngören tasarının geri çekilmesi ve hukukun üstünlüğünün getirilmesi için bu yürüyüşe Diyarbakır Barosunun da katılacağını aktardı.

Ardından konuşan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ise hukukun askıya alındığı bir dönemde savunma teminatı olan barolar üzerinde oynanan kirli oyunları kabul etmeyeceklerini söyledi. Heyet görüşmenin ardından İHD Diyarbakır Şubesi'ne gitti.

'ZİYARETİNİZ BİZİ GÜÇLENDİRDİ'
Ziyaretlerinden dolayı heyete teşekkür eden İHD Diyarbakır Şube Başkanı Abdullah Zeytun, ziyaretin demokratik çoğulculuğu ve katılımcılığı esas alarak örgütleri ve siyaseti birleştirerek güçlendirdiğini söyledi. 

DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk de İHD'nin kurulduğu günden bu yana hak ihlallerine karşı amansız bir mücadele içinde olduğunu söyledi. Dernek Eş Başkanı Eren Keskin'e yönelik tehdidi hatırlatan Öztürk, İHD yöneticilerine geçmiş olsun dileklerini iletti.

KORONAVİRÜS SALGINI
HDP Sözcüsü Ebru Günay, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Alican Önlü, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Canan Yüce ise TMMOB'a bağlı odaların temsilcileri, ÖHD ve ESP'yi ziyaret etti. İlk ziyaretini TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Doğan Hatun'un başkanlık ettiği odaların eş başkanlarıyla Makine Mühendisleri Odası'nda bir araya gelen heyet, HDP'nin başlattığı yürüyüş hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Burada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP'nin başlattığı yürüyüşün, sadece Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ile HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları'nın dokunulmazlıklarının kaldırılmasına karşı gibi algılanmamasını isteyerek, yürüyüşün iktidarın baskıcı, otoriter, faşizan uygulamalarına karşı yapıldığını dile getirdi.

Heyet buradaki görüşmenin ardından ÖHD'yi ziyaret ederek ÖHD Eş Başkanı Bünyamin Şeker, ÖHD Diyarbakır Şube Eşbaşkanları Muharrem Şahin ve Halise Dakalı ve ÖHD yöneticileriyle görüştü. Heyet son olarak ESP Diyarbakır İl Başkanlığı yönetimi ile görüşme gerçekleştirerek, ziyaret programını sonlandırdı.

'İMRALI TECRİDİNE KARŞI YÜRÜYORUZ'
HDP'li vekiller Sait Dede, Tayip Temel, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen Uyanık da MED-TUHAD-FED'i ziyaret etti. MED TUHAD-FED Eşbaşkanı Mehmet Temizyüz, yürüyüşü destelediklerini belirterek, "Zorlu bu süreçte faşizme karşı demokrasi için yürüyüşü, darbeye karşı yürüyüşü çok önemli buluyoruz. Başka alternatifimiz yok, faşizme karşı birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Bu saldırılara karşı tek yol direniş" dedi.

Heyette yer alan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Tayip Temel, hapishanelerde uygulanan işkence ve baskı politikalarına değindi. Yürüyüşün aynı zamanda İmralı Adası'nda PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit sistemine karşı olduğunun altını çizen Temel, "Bu yürüyüş, Sayın Öcalan ve bütün siyasi tutukluların özgürlüğü içindir. Ülkede barışın sağlanması Sayın Öcalan'ın özgürlüğünden geçiyor. İyi bilinmelidir ki; darbelerin son bulması, çetelerden kurtulmanın ve Türkiye üzerindeki uluslararası ablukadan kurtulmanın tek yolu, tecridin sonlandırılmasıdır" diye konuştu.

BARIŞ ANNELERİNE ZİYARET
HDP'li heyet buradan Barış Anneleri Meclisi'ne geçerek, anneleri ziyaret etti. Barış Anneleri tarafından karşılanan HDP'li heyet adına burada Tayip Temel kısa bir konuşma yaptı. Barış Anneleri Meclisi'nde yer alan Raife Özbek ise, HDP'nin yürüyüşü ile Kürt halkının hasret kaldığı barış ve özgürlüğe kavuşmayı umut ettiklerini ifade etti.
 
ERGANİ'DE ESNAF ZİYARETİ
HDP milletvekilleri Dilan Dirayet Taşdemir, Sıddık Taş, Hasan Özgüneş ve ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran'ın yanı sıra parti yöneticilerinden oluşan bir heyet, Ergani ilçesinde halkla buluştu. HDP Ergani ilçe binasında bir araya gelen heyet, Eski Diyarbakır Caddesi üzerinde esnafı ziyaret etti.  Heyet ardından Yenişehir Mahallesi ve Organize Sanayi Bölgesi'nde ziyaretlerini tamamlayarak Diyarbakır'a döndü.