23 Eylül 2024 Pazartesi

Demirtaş'ın avukatlarından AİHM sürecine ilişkin açıklama

Demirtaş'ın avukatları AİHM büyük dairesinin dava dosyasını yeniden görmesine ilişkin Türk basınında çıkan haberlerin eksik olduğunu belirtti, "Büyük Dairenin kararı, yeniden incelemenin, Demirtaş?ın yaptığı başvuru maddeleri bakımından da yapılmasını içermektedir" dedi.
HDP'nin eski Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın avukatları, AİHM sürecine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.
 
AİHM, Demirtaş'ın tutuklu yargılanmasının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu belirterek, Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesini istemişti. 
 
Bu kararın ardından avukatlar, davada incelenmeyen ve ihlal bulunmayan hakların bütünü açısından dosyayı AİHM'in büyük dairesine götürdü.
 
Büyük daire 18 Mart'ta yaptığı toplantıda başvuruyu inceleme kararı aldı. 
 
Söz konusu gelişme Saray medyasında, yeniden incele kararının hükümetin talebi üzerine alındığı şeklinde haberler yayınladı.
 
Demirtaş'ın avukatları bu haberere itiraz ederek, "Büyük Dairenin kararı, yeniden incelemenin, Demirtaş’ın yaptığı başvuru maddeleri bakımından da yapılmasını içermektedir" dedi.
 
Büyük dairenin yeniden inceleme sürecinin bir temyiz süreci olmadığını belirten avukatlar, şunları kaydetti: "Büyük Daire tarafından verilecek karar, Daireye yeniden gönderilmemekte ve kesin nitelik taşımaktadır. Büyük Daire, taraflar tarafından sunulan tüm delilleri değerlendirecek ve yeni bir karar verecektir.Büyük Daire, Daire kararını tamamen veya kısmen doğru bulabileceği gibi, tarafların iddialarının bir veya daha fazlasını yeniden inceleyip yeni sonuçlara da ulaşabilir. Büyük Daire aşamasının duruşmalı yapılması ve Sayın Demirtaş’ın duruşma salonunda bizzat bulunması talebi de iletilmiştir."