22 Eylül 2024 Pazar

Demirtaş'ı rehin alan yargı 'taraflı' olduğunu kabul etti

HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yargılandığı duruşmada, mahkeme başkanının "ben tarafım" dedi. HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ise mahkemenin tutumunun Demirtaş'ın rehin alındığının kanıtı olduğunu söyledi.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklu yargılandığı dava öğleden sonra devam etti. Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşma, Demirtaş'ın reddi hakim talebine ilişkin avukatların savunmasıyla devam etti. Avukatlar reddi hakim talebinin gerekçelerini açıklamak üzere söz aldı.
 
Avukat Mehmet Emin Aktar, "Buradaki en özgür kişi sabah konuşmasını yaptı, ben muhtemelen onun kadar özgür konuşamayacağım" dedi. Avukat Aydın Erdoğan, "AİHM Kararının uygulanması hiçbir izine ve onaya muhtaç değildir. Yargı kararının mahiyeti ve vasfı kesindir, yargı organları verdikleri kararlarla hatırlanır" diye konuştu.
 
Diyarbakır Barosu Başkanı avukat Cihan Aydın da yargı bağımsızlığı ve yargıç güvencesinin olmadığı yerde doğru ve adil bir karardan söz edilmesinin mümkün olmadığını söyleyerek "Biz sizin bu ret kararını vermenizin güç olduğunu biliyoruz, ancak buna bir son verilmesi gerekiyor" dedi.
 
Avukat Benan Molu ise reddi hakim gerekçelerine dair "AHİM kararı, resmi sitesinde yayınlanmasından itibaren bağlayıcıdır. Derhal tahliye kararı uygulanmamış, usulsüzce tutukluluğa devam kararı verilerek ihlale devam edilmiştir” diye belirtti.
 
DURUŞMA SİVİL POLİSLERLE DOLDU
 
Savunmanın devam ettiği sırada bazı sivil polislere gazeteci kimliği verildiği ve salonda avukatların ayakta kalması üzerine avukatlar ile mahkeme başkanı arasında kısa süreli gerginlik yaşandı. Duruşmayı takip eden bir gazeteci, "Polislere gazeteci kimliği veriliyor. Duruşma sivil polislerle doldu" diye tepki gösterdi.
 
Söz alan avukat Alişan Şahin, "Mahkemeyi halktan kaçırdınız, buraya getirdiniz. Boş sandalyeler olmasına rağmen ve avukat olmamıza rağmen oturacak yer bulamıyoruz" diye tepki gösterdi.
 
MAHKEME BAŞKANI: BEN TARAFIM
 
Daha sonra avukatlar, mahkemenin taraflı davrandığı yönünde eleştirilerini sürdürdü. Mahkeme başkanının "Ben tarafım" demesi üzerine salonda gerginlik yaşandı. HDP Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ın "mahkemenin düzenini bozduğu" gerekçesiyle, duruşmaya 10 dakika ara verildi.
 
Aranın ardından söz alan Demirtaş'ın avukatı Ramazan Demir, "AHİM'in 18. Maddeden ihlâl kararı siz yargıçlar ve Türkiye tarihi için kara bir lekedir. Verilen karar bu mahkemenin bu davaya bakamayacağını gösterir. Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda tutuklanan ve tutukluluğu devam Demirtaş, sizin aracılığınızla iktidar tarafından siyasi rehine olarak alınmıştır. Siz, bağımsız bir mahkeme değilsiniz, kararı veren de siz değilsiniz, bir kişidir. Yargı tarihine 18. Maddeden ihlal kararı aldırarak bu kara lekeyi süren sizsiniz, bunu düzeltmek için en azından çekilmeniz gerekir. Bunu yapmayacağınız için, gönül rahatlığıyla mahkemenin reddini talep ediyoruz" şeklinde konuştu.
 
Avukat savunmaları ardından Demirtaş'ın ve avukatların reddi hakim talebini değerlendiren mahkeme heyeti duruşmaya yarım saat ara verdi. Verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Demirtaş ve avukatlarının "reddi hakim” talebini ret ederek, itiraz yolunun açık olduğunu belirtti. Duruşmaya yarın devam etmek üzere saat 10.00'a kadar ara verildi.
 
Demirtaş savunmasına yarın devam edecek.
 
MAHKEME KAMUYOUNDAN KAÇIRILDI
 
HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, duruşmanın görüldüğü Sincan Cezaevi Kampüsü önünde açıklama yaptı. Beştaş, "Diğer duruşmalara göre engellemeler daha fazlaydı. İnsanlar 1 kilometre ötede durduruldular. Avukatlar yoğun katıldı ve ayakta bekletildi. Salon kocaman olmasına rağmen gazeteciler alınmadı. Bütün bunlar Demirtaş davasının halktan, kamuoyundan kaçırmaya görünmez kılmaya yöneliktir" dedi.
 
MAHKEME DEMİRTAŞ'IN REHİN OLDUĞUNU KANITLADI
 
Demirtaş'ın "mahkemeniz tarafsız değildir, çekilin" şeklindeki savunmasına işaret eden Beştaş,  "AKP Genel Başkanının 'biz karşı hamle yaparız' açıklaması sonrası 15 gün boyunca AİHM kararının yerine getirilmemesi zaten Türkiye ve dünyada gündeminde en çok tartışılan meselelerinden biriydi. Mahkeme kararları açık olmasına rağmen bu talep hukuka aykırı şekilde geri çevrildi. Mahkeme bu kadar tarihi açıklamalar sonrasında yarın hiç bir şey yokmuş gibi duruşmaya devam edecek. Bugün yargılayan Demirtaş'tı. Davanın siyasi bir operasyon olduğunu, rehin olduğu bir kez daha ortaya koydu" diye konuştu.
 
Beştaş, "reddi hakim" taleplerinin kabul edilmemesine dair de itiraz edeceklerini söyleyerek "Belediye başkanları, seçilmişler, Leyla Güven halen özgür değil. Siyasi darbe bütün boyutlarıyla devam ediyor. Yargının adeta AKP yargı kolları şekilde çalıştıklarını ilan ettiler" ifadesinde bulundu.