25 Eylül 2024 Çarşamba

Demirtaş: AKP siyasi heyetine verecek sözümüz yoktur

Kobanê davasının 3 günlük periyodu Ankara 22. ACM'de başladı. 24. duruşmada söz alan Demirtaş, sorgulama henüz bitmeden savcılığın mütalaa veremeyeceğinin altını çizdi. Mahkemenin AKP-MHP faaliyeti yürüttüğünün altını çizen Demirtaş, "AKP'nin siyasi heyetine verecek sözümüz yoktur" dedi. Demirtaş, "Siz kumpasçısınız, sahte delil koydunuz dosyaya. Siz seçimlere darbe yapan insanlarsınız. Sizin bizi suçlama hakkınız yok, biz sizi suçluyoruz. Erdoğan'dan, Uçum'dan, Bozdağ'dan ve Fahrettin'den gelen talimatları uyguladınız. Sizinle bağımsız yargının önünde, o salonda çatır çatır hesaplaşacağız" vurgusu yaptı

DAİŞ'in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihinde ülke genelinde gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek açılan Kobanê davasının 3 gün sürecek 24. duruşması, Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Hapishane Kampüsü'nde başladı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında olduğu 28 tutuklunun olduğu davada, toplam 108 isim yer alıyor. İddianamede, 108 kişi için "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" ile 37 kez "İnsan öldürme" başta olmak üzere pek çok suçtan ceza isteniyor. İddianamenin ilk 241 sayfasında yaşamını yitiren 37 kişinin isimleri, mağdur müşteki olarak aralarında Adalet Bakanlığı, AKP, CHP, HÜDA Par, MHP, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, MİT, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Savunma Bakanlığı'nın da bulunduğu 2 bin 676 kurum ve isim yer alıyor. İddianamede, ayrıca 6-8 Ekim'de gerçekleştirilen eylemler ile 20 duruşma boyunca sadece soyut ve çelişkili beyanlar veren tanık ve "gizli tanık" beyanları yer alıyor.

3 gün sürecek bu periyotta yargılanan HDP'lilerin sorgusu henüz bitmemişken savcılık mütalaası almaya çalışılıyor.

Duruşmaya Sincan Hapishanesinde tutsak HDP'liler, duruşma salonunda hazır bulundu.

Figen Yüksekdağ Kandıra F Tipi Kapalı Hapishanesinden, Demirtaş Edirne F Tipi Kapalı Hapishanesinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Duruşma, dosyaya gelen evrakların okunmasıyla başladı.

Duruşmanın başlangıcında avukatlar Diyarbakır'dan yapılacak olan SEGBİS bağlantısının beklenmesini talep etti. Ancak mahkeme heyeti duruşmayı sürdürdü.

MAHKEMEDEN HIZ YANITI: HAYAT KISA
Bu sırada avukat Kemal Akalın, mahkemenin tutumuna tepki gösterdi. "Hala da hızlıca hareket ederek, davayı sonlandırmak istiyorsunuz" diyen Akalın'a, mahkeme başkanı "Hayat kısa" karşılığını vermesi dikkat çekti.

Gelen belgelerin okunmasının ardından Selahattin Demirtaş, SEGBİS aracılığıyla beyanlarda bulundu.

DEMİRTAŞ: BİLGEN HAKKINDA TAKİPSİZLİK VEREN SAVCI KARARINI OKUMUYORSUNUZ
6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde katledilenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek sözlerine başlayan Demirtaş, Ayhan Bilgen hakkında yürütülen bir soruşturmada takipsizlik kararı verildiğini ve bunun okunmadığı halde soruşturmada yer alan "Yaprak" isimli gizli tanık ifadelerinin okunmasına tepki gösterdi. Bunun kendilerine "suçlama" gibi sunulduğunu belirten Demirtaş, "Hukukla bağlı olmadığınızı gösteren bir örnek. Ayhan Bilgen hakkında takipsizlik kararı veren savcı kararını okumuyorsunuz ama bu takipsizlik kararında yer alan gizli tanık ifadelerini okuyorsunuz. Dava açıp mahkemenin birleştirilmesini talep etmiyor. Direkt takipsizlik kararı veriyor ve bu kararı dosyaya gönderiyor" dedi.

'SAVCI, MÜTALAA VEREMEZ'
Demirtaş, sorguların tamamlanmadığını belirterek, bu nedenle mütalaanın hazırlanamayacağını ifade etti. Demirtaş, "Sorgularımız bitmeden savcı mütalaa veremez. Verilecek mütalaa hukuka aykırıdır. Ama bu mütalaa zaten verildi, R. Tayyip Erdoğan grup toplantısında, basın önünde açıkça bu dosyanın mütalaasını okudu. Cumhurbaşkanı herhangi bir siyasetçi değildir. Fiili ve hukuki yetkisi, yargıya doğrudan müdahale etmeye yeterli. Nitekim kendisinin AYM üyelerini arayıp 'HDP'nin blokesini niye kaldırdınız' diye azarladığını biliyoruz. AYM üyelerinin bazıları bunu teyit etmiştir Aday tanıtımlarımızı yapacağımız gün AYM, HDP'yi arayıp sözlü savunma yapın dedi. Bugün bu mahkeme aynısını yapıyor. Yargısal faaliyet adı altında seçimlere müdahale çalışmasıdır. Bu mahkeme AKP'nin siyasi bürosu, Seçim Komisyonu olarak çalışmaktadır" dedi.

'YARGILAMA SİYASİ GEREKÇELERLE YAPILIYOR'
Demirtaş, Diken'in "Ankara'daki esrarengiz akşam yemeği ve Demirtaş'ın AYM tweet'leri" başlıklı haberini hatırlattı. Yargılamanın siyasi gerekçeler gözetilerek yapıldığını vurguladı.Haberin tekzip edilmediğini vurgulayan Demirtaş, kapatma davası ve Kobanê davasının iktidarın hedefleri doğrultusunda kullanıldığının altını çizdi.

'AKP'NİN SİYASİ HEYETİNE VERECEK SÖZÜMÜZ YOKTUR'
Demirtaş, şöyle devam etti: "Bariz AKP-MHP faaliyeti yürütüyorsunuz. Onların siyasi emellerine hizmet etmek için çabalıyorsunuz. Deprem günü ilk kez geçici olarak tahliye dilekçesi verdim. Canlarımız deprem altında karar vermeye tenezzül etmediniz. Karşımızda bir hukuk hassasiyeti, adalet hassasiyeti olan heyeti geçtik insani hassasiyeti olan bir heyet de değilsiniz. AKP seçim komisyonu olarak vereceğiniz hiçbir kararı tanımıyoruz. Siz yargıç değilsiniz. Yargının meşrutiyetine saygımız sonsuzdur. Cüppe giymiş olmanız, durumu değiştirmez. AKP'nin siyasi heyetine karşı verecek sözümüz yoktur. Bu bir siyasi çalışmadır. Biz de çalışmamızı seçimde yapacağız."

'HİÇ KİMSEYİ SEÇİME MÜDAHALE İÇİN HAPİS YATIRMADILAR'
"Suç duyurumu tutanağa geçiriyorum. Vasiyetimi tutanağa geçiriyorum" diyen Demirtaş, "Hiç kimseyi seçime müdahale için hapis yatırmadılar. Şimdi 2023 seçimlerine gidiyoruz. Siz halen yaptığınız şey yargıç gibi davranmaktır. Ben ne kadar siyasetçi isem siz o kadar siyasetçi gibi davranıyorsunuz. Yargıç gibi davrandığınıza bizim de müsamaha göstermemizi istiyorsunuz. Üç yargıç olarak Türkiye'nin en önemli seçimine müdahale etmenize izin vermeyeceğiz… Biz halkın huzurunda vicdanen de ahlaken de suçsuzsuz. Dolayısıyla bize sorgu hakkı tanır mısınız, tanımaz mısınız, keyfiniz bilir. 150 yıl isteniyorsa, 149 yıl verirseniz hatırım kalır. Ama hesap vereceksiniz" dedi.

Demirtaş, "Siz kumpasçısınız, sahte delil koydunuz dosyaya. Siz seçimlere darbe yapan insanlarsınız. Sizin bizi suçlama hakkınız yok, biz sizi suçluyoruz. Erdoğan'dan, Uçum'dan, Bozdağ'dan ve Fahrettin'den gelen talimatları uyguladınız. Sizinle bağımsız yargının önünde, o salonda çatır çatır hesaplaşacağız" vurgusu yaptı.

Duruşma, HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın beyanlarıyla sürüyor.