22 Eylül 2024 Pazar

DEM Parti Diyarbakır'da 2. Olağanüstü Kongresini topladı

Partisinin Diyarbakır il örgütünün 2. olağanüstü kongresinde konuşan Hatimoğulları, yerel seçimlerde kayyumları göndereceklerini belirtti. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır İl Örgütünün 2. Olağanüstü Kongresi, "Özgürlük için yeniden" şiarıyla Yenişehir ilçesindeki Kaplan düğün salonunda yapıldı. Salona "Dem dema azadiya jinan e", "Kürt sorununa demokratik çözüm", "Üçüncü yol çözüm yoludur" ve 11 dilde "Jin jiyan azadî" yazılı pankart asıldı.

Kongreye, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri ile Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED), Tutuklu Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (TUHAY-DER) temsilcileri ile yüzlerce kişi katıldı. DEM Parti Gençlik Meclisi üyelerinin "Laz Kemal'in selamı Mazlum Doğan'ın direnişiyiz" yazılı pankartlar salona giriş yapması, "Bijî berxwedana zindanan" sloganlarıyla destek buldu. Ardından salona giriş yapan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, yoğun ilgi gördü.

'BARIŞI SAĞLAYACAK OLAN SAYIN ÖCALAN'DIR'
Kongrede oluşturulan divan adına konuşan Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Kürt sorununun çözümsüzlüğüne dikkat çekerek, "Savaş için gözyaşı, top tüfek lazım. Barış için ise vicdan, empati, sevgi lazım. Savaş için bir de uğruna feda edilecek gencecik günahsız gençler lazım. Biz diyoruz ki 100 yıllık Türkiye Cumhuriyetinin en büyük çıkmazı Kürtlere dönük katliamlar oldu. Çözmeyen çözülmeye mahkumdur. Bu savaşı başlatanlar gibi biri barışı başlatmalıdır. Bunu sağlayacak olan kişi Sayın Abdullah Öcalan'dır" dedi.

Ardından konuşan DEM Parti İl Eşbaşkanları Pınar Sakık Tekin ve Abbas Şahin, DBP İl Eşbaşkanı Sultan Yaray konuştu.

Kongrede konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise, katılımcıları Kürtçe, Arapça ve Türkçe selamladı. Hatimoğulları, kongrenin yerel seçimler öncesine denk gelmesine işaret etti, kongreleri ve genel seçimlerden sonra yaptıkları toplantılarda aldıkları kararları hayata geçirdiklerini belirtti. Hatimoğulları, "Özgürlük için yeniden yapılanma kararını hayata geçiriyoruz. Her zamankinden daha fazla emek vereceğimiz bir dönemden geçtiğimizi hepimiz biliyoruz. Hem Türkiye'de siyasal sembol haline gelen Kürt halkı için oldukça emekler vermiş, Amed'de belediye başkanlığı yapmış olan Hülya Alökmen, Gültan Kışanak'a, Selçuk Mızraklı'ya, Kobanê kumpas davasında onun adaletsizliğini yargılayan Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş, Sebahat Tuncel'e, Ayla Akat'a binlerce selam olsun" diye konuştu.

'ROBOSKÎ UNUTULMAYACAK'
Roboskî'de 3 gün önce bulunduğunu belirten Hatimoğulları, "Roboskî'de 34 insanımız atılan bombalarla katledildi. Onların bir kısmı çocuktu. Aradan 12 sene geçmesine rağmen anaların acısının nasıl taptaze olduğunu bir kere daha gördük. Bu kadar vicdansızlığa bu kadar acıya bu faşist zihniyet yenilerini eklemeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

'FİZİKİ ÖZGÜRLÜK SAĞLANSIN'
PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecride de değinen Hatimoğulları, "Bugün Sayın Öcalan ne ailesi ne avukatlarıyla 3 yılı aşkın süredir görüştürülmüyor. 106 cezaevinde Kürt sorunun barışçıl yöntemlerle çözümü için açlık grevi eylemleri başlatıldı. Bu sorunun çözümü konusunda daha büyük adımlar atabilir, açlık grevi eylemleri daha büyük acılara neden olmaması için sayın Öcalan üzerindeki tecrit derhal kaldırılsın ve fiziki özgürlüğü sağlansın" dedi. 

'KAYYUMLARI GÖNDERECEĞİZ'
Yerel seçimleri ilişkin konuşan Hatimoğullar, "Değerli halkımızla çok sayıda toplantılar yaptık. Türkiye ve Kürdistan'da yaptığımız yüzlerce toplantıda önümüzdeki seçimlerde Kürdistan'da bütün kayyum atanan belediyeleri tek tek geri alacağız kararı çıktı. Yine AKP-MHP iktidarının seçmen kaydırmasına rağmen bir eve bin, iki bin kişiyi kaydetmesine rağmen bu seçimleri alacağız. Bugün seçmen taşıma işini yapan AKP iktidarının yürüttüğü işi, seçim komisyonumuz takip etmektedir. İtirazlar yapılıyor. Biz Amed'de nerdeyse bütün belediyeleri kazanmış partiyiz. 2 milyon nüfusuyla Amed tek vücuttur. Burada ortaya koyacağımız model bütün belediyelere model olacaktır. Bugün Bitlis, Hakkari hangi kent olursa gözü kulağı burada olacaktır. Birincisi tamamen seçimi kazanmak. Bunun için mücadeleyi en yüksek seviyeye çıkarmalıyız. İkincisi kayyum atanmasını engellemek. Bunun içinde halkımızın kendisinin öyle bir bilinçle hareket etmesi gerekir ki kayyumlara karşı etten duvar örerek bu belediyelere girmelerini engelleyeceğiz. Bu iradeyle bütün kayyumları buralardan def etmiş olacağız. Kayyumları bu kadar politik salona anlatmama gerek yok. Belediye olanaklarını nasıl çalıp çırptıklarını sizler biliyorsunuz. Biz şu mesajı bizim dışımızdakilere verelim. Bizler Amed'de, Kurdistan'da tarihi bir zafer kazanacağız seçimlerde. Bu tarihi zaferi bütün Kurdistan halklarına vermeye hazır mıyız? Kayyumları göndereceğiz, yeniden asimilasyon politikalarına karşı dilimizi, kültürümüzü geliştirecek kurumlarımıza kavuşacağız. Kadınlarla ilgili tek tek kapatılan kurumları açarak üstüne yeni kurumlarda ekleyeceğiz. Gençlik, kültür sanat kurumlarını yeniden kuracağız. Katılımcı demokratik belediyeciliği burada nasıl işleyeceğini göstereceğiz" dedi.

'EMEK VERİLMESİ GEREKEN BİR SÜREÇ VAR'
Önlerinde çok emek verilmesi gereken bir süreç olduğunu belirten Hatimoğulları, "Şimdiden ön seçimlerin gerçekleşmesine ve adaylarımızın netleşmesine gerek duymadan gitmediğimiz mahallelere gidelim. Her birimiz kendi planlamalarımızı yapalım, yola koyulalım, çalışalım" dedi.

Yeni yılın bütün halklara barış ve özgürlük getirmesini dileyen Hatimoğulları "Ümit ediyorum ki demokratik cumhuriyeti hep beraber inşa edeceğiz. Kürt sorununu bir demokrasi sorunu olarak görür hep beraber çözeriz" dedi.

Hatimoğulları, konuşmasını "Serkeftin, serkeftin, serkeftin" diye sonlandırdı.

EŞBAŞKANLAR SEÇİLDİ
Tek liste ile yapılan seçimde Pınar Sakık Tekin ve Abbas Şahin, yeniden DEM Parti Amed İl  Eşbaşkanlığına seçildi.