23 Eylül 2024 Pazartesi

DEM Parti: Asgari ücret net 25 bin TL olmalıdır

Asgari ücretin en az net 25 bin TL olması gerektiğini ifade eden DEM Parti Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ Karahanlı, insanca yaşanacak bir ücret mücadelesini büyütmeye devam edeceklerini söyledi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Sevtap Akdağ Karahanlı, Ankara'da bulunan DEM Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında asgari ücret sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İşçi ve emekçilerin reel ücretlerinin sürekli gerilediğini, her gün yapılan zamlar karşısında temel ihtiyaçların karşılanamaz hale geldiğini ifade eden Karahanlı, asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığına dikkat çekti.

"Bugün işçi ve emekçilere yönelik ekonomik şiddet, bu sömürü sistemi altında insanca yaşama hakkına saldırıya dönüşmüştür" diyen Karahanlı, asgari ücretin doğrudan ve dolayı olarak birçok alanı etkilediğine işaret etti. Asgari ücretin milyonları ilgilendirdiğine işaret eden Karahanlı, "SGK verilerine göre ücretlilerin yüzde 41,15'i asgari ücret düzeyinde gelire sahiptir. Bu oran özel sektörde yüzde 46,30'dur" diyen Karahanlı, asgari ücretin, ortalama ücreti de aşan bir genel ücrete dönüştüğünü söyledi.

'TEMEL PARAMETRE RESMİ ENFLASYON OLAMAZ'
Diğer ücretlerin de asgari ücret artış oranında artırılması gerektiğini söyleyen Karahanlı, aksi halde bütün ücretlerin asgari ücret düzeyinde eşitleneceğini vurguladı. Asgari ücret artışında temel parametrenin resmi enflasyon olamayacağını kaydeden Karahanlı, TÜİK tarafından açıklanan enflasyonun gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti. "Dolayısıyla gerçekle hiçbir ilgisi olmayan enflasyonun temel alınması ve bunun biraz üzerinde bir rakam belirlenmesi kabul edilemez. Diğer yandan ücretlerin ve asgari ücretin hedeflenen enflasyona göre belirlenmesi ise söz konusu olmamalıdır. Hedeflenen enflasyon ile gerçekleşen enflasyon arasında hiçbir bağ yoktur" diyen Karahanlı, hedeflenen enflasyonun hiçbir zaman gerçekleşmediğini söyledi.

Asgari ücretin en düşük kamu işçisi ücreti ve en düşük memur maaşı dikkate alınarak hesaplanması gerektiğini ifade eden Karahanlı, tüm veriler dikkate alındığında asgari ücretin en az 25 bin TL olması gerektiğinin altını çizdi.

'ÜCRET ARTIŞI 3 AYDA BİR GÜNCELLENMELİDİR'
Ücret artışının 3 ayda bir güncellenmesinin yüksek enflasyon koşullarında bir zorunluluk olduğunu belirten Karahanlı, şöyle devam etti: "İktidarın ekonomi politikaları sonucunda işsizlik artmış, emek değersizleşmiş, güvencesiz çalışma yaygınlaşmış, tencereler kaynamamış, sepetler boş kalmış, evler ısıtılamamıştır. İnsani koşullarda barınma gibi temel ihtiyaçlar özellikle büyük kentlerde neredeyse lüks haline gelmiştir. Kiralar tek başına bir asgari ücret düzeyine gelmiştir. İşçiler ve emekçiler ağır koşullarda yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, patronlar karlarına kar katıyor."

'TOPLUMSAL KAYNAKLAR SİLAHLANMAYA HARCANIYOR'
Toplumsal kaynakların önemli ölçüde silahlanmaya harcandığına dikkat çeken Karahanlı, "AKP iktidarının Kürt sorununda çözümsüzlük yaklaşımı, yanlış dış politikaları ve Ortadoğu'daki cihadist örgütleri besleyen politikalarının da etkisiyle Türkiye'nin hem savunma harcamaları hem de hem silah ithalatı giderek artıyor. Bu güvenlikçi yaklaşımın ekonomik krizi çarpan etkisiyle büyütmesi de işçilerin ve emekçilerin ekmeklerinin küçülmesine yol açıyor. Bu nedenle altını kalınca çizerek diyoruz ki; kaynaklar savaşa ve silahlanmaya değil halkların temel ihtiyaçları için kullanılmalıdır" ifadelerini kullandı.

'İNSANCA YAŞANACAK ÜCRET MÜCADELESİNİ YÜKSELTECEĞİZ'
Kaynakların sermaye ve silahlanmaya harcanmasının açlık ve sefaletin sebebi olduğuna dikkat çeken Karahanlı, taleplerini şöyle sıraladı: "Asgari ücret, işçinin ailesi ile birlikte tüm zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak biçimde ve insan onuruna yakışan bir düzeyde tespit edilmelidir. Asgari ücret, yaşanan yüksek enflasyon dolayısıyla 3'er aylık dönemlerde belirlenmelidir. 6356 Sayılı Yasa'da yer alan teşmil mekanizması işletilmeli, toplu iş sözleşmeleri sendikasız işyerlerine de uygulanmalıdır. Asgari Ücret Tespit Komisyonu lağvedilmeli, asgari ücretin belirlenmesi süreci bir toplu pazarlık süreci olarak yeniden düzenlenmelidir. Anlaşmazlık durumunda işçilerin grev de dahil toplu eylem haklarını kullanabilecekleri yasal güvence sağlanmalıdır. Asgari ücretle çalışanlar için elektrik, su, doğalgaz kullanımı asgari ihtiyaç sınırına kadar ücretsiz olmalıdır. Ev içi emek sosyal güvenceye kavuşturulmalı, eşdeğer işe eşit ücret sağlanmalıdır. Kadın yoksulluğu son bulmalıdır. Sağlık, eğitim, ulaşım gibi temel kamusal hizmetler anadilinde ve parasız olmalıdır. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır. Geliri olmayan kişilere belli şartlar altında temel yurttaşlık geliri sağlanmalıdır. Kaynaklar savaşa ve silahlanmaya değil, halkların temel ihtiyaçları için kullanılmalıdır. Burada altını çizdiğimiz talepler ve bu uğurda mücadelesini verdiğimiz talepler bizim varlık gerekçemizdir. Önümüzdeki dönemde, asgari ücretin insanca yaşanacak ücret seviyesine yükseltilmesi için bulunduğumuz her yerde mücadele edeceğiz."