22 Eylül 2024 Pazar

Defne'de yollar bozuk, ışıksız ve güvensiz

Antakya'da depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen hayat normale dönemiyor. Depremden sonra derin yarıklar oluşan yollar "onarıldı", fakat ilk yağıştı asfalt çöktü, yeniden çukurlar, yarıklar oluştu. Çöpler haftada bir toplandığı için oluşan çöp yığınları ciddi bir hijyen sorunu yaratıyor. Okul yolu ışıksız ve güvensiz. Hava karardıktan sonra okuldan çıkan öğrenciler, karanlıkta yaşadıkları alanlara yürümek zorunda kalıyor. Üstelik ulaşım sorunu hala tam olarak çözülmediği için toplu ulaşım araçlarını kullanamıyor.

6 Şubat depremlerinin birinci yılı dolmak üzere. İktidar her fırsatta deprem bölgelerinde yaşamın normale döndüğünü anlatarak dezenformasyon yaratıyor. Ancak bir yıl içinde yıkılan binaların molozları kaldırılmadığı için, depremde yarık, çukur oluşan yollar geçici yamalar yapıldığı için yeniden bozuldu. Birçok caddenin yanı sıra okul yolları da halen ışıksız.

Defne ilçesi Yeşilpınar Mahallesi 5662. Caddesinde asfalt depremin ardından sözde "onarıldı". Göstermelik "onarım"ın yamadan ibaret olması nedeniyle ilk yağmurda yolda çökme ve yarıklar oluştu.

Depremde yıkılan binaların molozları halen kaldırılmazken, çöpler de düzenli toplanmıyor. Çöpler haftada bir toplandığını için çöp konteynerleri taşıyor, sokaklar çöp yığınlarıyla doluyor.

Yeşilpınar Miroğlu Çok Programlı Lisesi'nde depremin ardından tehlike yarattığı için okul bahçesinin duvarı kontrollü bir şekilde yıkılırken, okulda eğitime devam ettirildi.

Liseye giden yolda çökmeler var. Ayrıca kentin birçok noktasında olduğu gibi okul yolu da ışıklandırılmamış. Sabah erken saatte gelen ve akşam geç saatte okuldan çıkan öğrenciler, karanlık yolda evlerine ulaşmaya çalışıyor. Bu da çocuklar ve eğitim emekçileri bakımından güvenli olmayan bir ortam ortaya çıkarıyor.

Kentte ulaşım sorunu da halen tam olarak çözülebilmiş değil.