8 Ekim 2024 Salı

DEDEF'ten Ümit Zileli'ye tepki: Terbiyesiz

Dersim Dernekleri Federasyonu, faşist gazeteci Ümit Zileli'nin 7 Ağustos tarihli köşe yazısıyla ilgili açıklama yaparak, "Dersim halkının tarihsel önderlerinden Seyit Rıza'ya 'alçak' deme terbiyesizliğini sergiledi" dedi.

Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF), faşist gazeteci Ümit Zileli'nin 7 Ağustos'ta Korkusuz gazetesindeki köşe yazısıyla ilgili açıklama yaparak, "Dersim halkının tarihsel önderlerinden Seyit Rıza'ya 'alçak' deme terbiyesizliğini sergiledi" dedi.

DEDEF'ten yapılan açıklamada "Bizler, bu polemikteki tarafların ve ideolojilerinin aynı hukuk dışı kumaştan dokunduklarının çok iyi biliyoruz. Feodal ve burjuva sınıfsal konumda birbirlerinden farklı olsalar da, her iki egemen sınıf fraksiyonunun da tek adamcı, tek partici, tek kimlikçi rejim inşası konusunda aynı nitelikte olduklarının canlı tanıklarıyız" diye kaydedildi.

Açıklamada, "Tarihin gördüğü en büyük katliamlardan biriyle fethedilen Dersim'in çocukları olarak elbette onların birbirleriyle polemik yaparken sergiledikleri pespayeliği yinelemeyeceğiz. Ama bugüne dek bize yapılanları unutmadığımız gibi bu sonuncusunu da unutmayacağız" diye belirtildi.

NE OLMUŞTU?
AKP'li Çorum Belediye Meclis Üyesi Rıza Keleş "Her şey Kemalistlere göre olacakmış, siz kimsiniz o. çocukları..." dedi. Bunun üzerine Ümit Zileli, köşesinden Keleş'e yanıt verirken şu cümleleri yazdı: 

"(...) Biz Atatürkçüler, İngilizlerin desteğinde isyan bayrağı açan, şeriat maskesi altında İngilizlerin Musul-Kerkük planına bilerek alet olan Şeyh Sait ile, tam da Hatay meselesi gündemdeyken Dersim İsyanı'nın fitilini ateşleyen, İngiliz Dışişleri Bakanlığı'na gönderdiği, Baytar Nuri'nin kaleme aldığı, kendisinin 'General' sıfatıyla parmak bastığı mektubunda '3 milyon Kürt himmetinize muhtacız' diyecek kadar soysuzlaşan Seyit Rıza'ya alçak sıfatını uygun buluruz!.. Cumhuriyet güçlerince ezilmişlerdir..."