1 Ekim 2024 Salı

DEDEF'in pikniği 24 saat kala yasaklandı

DEDEF'in 32 yıldır düzenlediği geleneksel pikniği 24 saat kala Valilik tarafından yasaklandı. DEDEF, yasakçı zihniyete karşı hep birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

Dersim Dernekleri Federasyonu'nun İstanbul Aydos Ormanı'nda planladıkları pikniğin İstanbul Valiliği tarafından "milli güvenlik, kamu düzeninin korunması" gerekçeleri ile yasaklandı. Yasak kararı tebliğ edilen DEDEF, tüm hazırlıkları yaptıkları pikniğe 24 saat kala kendilerine iletilen karara tepki gösteren bir açıklama yayımladı.

Pikniği 32 yıldır geleneksel olarak düzenlediklerini hatırlatan DEDEF, kararın son güne kadar bekletilmesinin, yapılan onca hazırlığın yok sayılarak, üyelerin pandemi nedeniyle bir araya gelme arzusunu ve en önemlisi ekonomik olarak çok ağır bir yük altına girmeleri sağlandıktan sonra yapılmasının iyi niyetten uzak olduğunu belirtti. 

Aynur Doğan ve Metin-Kemal Kahraman konserlerine yapılan yasakların hatırlatıldığı açıklamada, bu keyfi yasaklamalara karşı birlikte mücadele edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Bu yasaklama kararıyla birlikte bir kez daha Dersim halkının inancına, anadiline, doğasına saygı talebinin ve bunu dillendirme hakkının yasaklandığını söylenen açıklamada, "Vergi veren, yurttaşlık sorumluluklarını yerine getiren bir toplum olarak kendimizi ifade etme hakkımızın 30'lu ve 94'lü yıllardan farksız bir şekilde yasaklanmaya devam edilmesinin bizlere karşı hukuksuz bir kötü niyet göstergesi olduğunu kamuoyuna ilan ediyor ve kınıyoruz. Bize reva görülen bu yasakçı, asimilasyoncu, hak tanımaz davranışlar için artık yeter diyoruz."