23 Eylül 2024 Pazartesi

DBP Kongresi'nde Gemlik Yürüyüşü'ne çağrı

DBP 6'ncı Olağanüstü Kongresinde yeni eşbaşkanlar Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır oldu. Kongrede, PKK lideri Abdullah Öcalan için 18 Kasım'da Gemlik'e başlatılacak yürüyüşe katılım çağrısında bulunuldu.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) 6'ncı Olağanüstü Kongresini, Ankara Dünya Ticaret Merkezi'nde gerçekleştirdi. Kongre salonuna, "Kürt sorununa demokratik çözüm", "3'ncü yolda demokratik Cumhuriyete", "Jin jiyan azadî", "Tecride hayır barış hemen şimdi" pankartları asıldı. Kongreye Kürdistan ve Türkiye'den çok sayıda kişi ve delegenin yanı sıra Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) milletvekilleri, MYK üyeleri, Barış Anneleri ve kitle örgütü temsilcileri katıldı.

Diyarbakır'da geçen hafta sonu gerçekleştirilen konferansta, DBP'nin yeni eş genel başkanlığına önerilen, Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır'ın salona gelmesi alkışlarla karşılandı.

Divan seçimi ve saygı duruşuyla başlayan kongrede divana seçilen HEDEP Hakkari Milletvekili Vezir Coşkun Parlak konuşma yaptı. Hapishanelerdeki tutsakları selamlayan Parlak, PKK lideri Abdullah Öcalan ve hapishanelerdeki tutsakların özgürlüğü için mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.

AYDENİZ: AMACIMIZ KÜRT HALKININ ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN MÜCADELEYİ BÜYÜTMEK
Ardından söz alan Saliha Aydeniz, Kürt halkı, kadınları ve gençlerinin sistemin baskı ve saldırılarına rağmen bugüne kadar mücadele ettiğini hatırlattı. "Bundan sonra da duruşumuz aynı çerçevede ilerleyecektir" diyen Aydeniz, amaçlarının Kürt halkının özgürlüğü için mücadeleyi büyütmek olduğunu vurguladı.

DBP'nin Kürt halkının özgürlüğü, zindanlarda tutsaklar, Kürt dili ve kültürü üzerindeki baskıların son bulması için mücadele ettiğini kaydeden Aydeniz, "Bizler Kürt halkının ve Kürt halkının önderinin özgürlüğü için mücadeleye devam edeceğiz. İmralı tecridini kırana kadar, sayın Öcalan özgür olana kadar mücadeleye devam edeceğiz. 4 yıl boyunca bu görevi üstlendik. Bugün ise DBP'deki eşbaşkanlık görevim sona erecek. Ancak halk için mücadelemiz devam edecektir. Bulunduğumuz her alanda bunun mücadelesini sürdüreceğiz. Özgürlüğe, zafere ulaşacağız" dedi.

BAYINDIR: TECRİDİ KIRMAK İÇİN 18 KASIM'DA GEMLİK'E YÜRÜYECEĞİZ
DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır da, DBP'nin halklara özgürlük, eşitlik umudu verdiğini, bundan dolayı gururlu olduklarını söyledi.

DBP'nin kapısının tüm özgürlük sevdalılarına açık olduğunu kaydeden Bayındır, "DBP halkların umudu olacaktır. En önemli konu sayın Öcalan üzerindeki tecrittir. DBP de tecridin kırılması için ısrarlıdır. Bu anlamda 18 Kasım'da Gemlik'e bir yürüyüş gerçekleştireceğiz. DBP tecridi kırma konusunda kararlıdır. Ve bu konuda her türlü mücadeleyi yürüteceğiz. Türkiye ve Kürdistan'da tecrit bugün farklı bir boyuta taşındı. Ortadoğu'da bugün üçüncü dünya savaşı yaşanıyor. Biz DBP olarak Kürdistan'da demokratik siyasetin kapılarını açacağız ve Kürt ittifakını sağlayacağız. Zafer bizim olacaktır" diye konuştu.

UÇAR: KÜRT HALKININ MÜCADELESİNİ ZAFERE ULAŞTIRACAĞIZ
DBP'nin yeni dönem eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ise, kitleyi Zazaca selamladı. Kürtler üzerindeki iktidar ve devlet baskısına dikkat çeken Uçar, Kürtlerin diline kültürüne, mirasına her zaman sahip çıkacağını söyledi.

Uçar, "Önemli bir bayrağı devraldık. Daha iyisini yapmak için mücadele edeceğiz. Kürt halkının yüz yıllık yalnızlık karşısında ördüğü yüz yıllık direniş var. Kürt mücadelesine 90'lardan bu yana emek veren kadın arkadaşlarımız, annelerimize teşekkür ederim. Bu partide bugüne kadar çalışan tüm arkadaşlarımızı bugün de partimizi sahiplenmeye davet ediyorum. Kürt sorununun çözümsüzlüğündeki en büyük engel ve bu engelin temel yöntemi tecrit. Tecridi sadece hukuksuzluk olarak değerlendirmek yetersizdir. Tecrit bir devlet politikasıdır. Bugün bu tarz bir rejime dönüşmüş durumda ve tecrit Kürt sorununun demokratik çözümü İmralı'da hapsediliyor. Tecride karşı mücadele etmek ve tecridi kırmak için 18 Kasım'da Gemlik'e yürüyeceğiz. Sayın Öcalan'ın özgürlüğü kişisel bir özgürlük değil, tüm halkların özgürlüğüdür. Bu yürüyüşe Türkiye ve Kürdistan'daki herkesi davet ediyoruz. Yüz yıllık yalnızlığı yüz yıllık mücadele ile zafere ulaştıracağız" dedi.

Konuşmaların ardından DBP'nin faaliyet ve mali raporları okunarak aklandı.

Yapılan seçimlerde DBP'nin Eşbaşkanlığına Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır seçildi. Kongrede DBP'nin PM, MYK üyeleri ile yeni yönetimi de belirlendi.

DBP Eşbaşkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ile Keskin Bayındır'ın kitleyi selamlamasının ardından kongre "Jin jiyan azadî" ile "Bê serok jiyan nabe" sloganlarıyla sona erdi.