25 Eylül 2024 Çarşamba

DBP Kongresi: Birlik ruhu ve inancı ile kazanacağız

DBP Kongresi'nde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, ülkenin barışa ihtiyacı olduğunu belirtti, "AKP'yi göndereceğiz, barışımızı halklarımızla birlikte sağlayacağız" dedi. ESP Eş Genel Başkanı Tümüklü de, "Kürt halkıyla birlik olmak demek Gezi ruhuyla Kobane ruhunu ve pratiğini hayata geçirmek demektir" dedi, bu inançla kazanacaklarını vurguladı.

Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) 5. Olağan Kongresi Ankara'da Dünya Ticaret Merkezi'nde devam ediyor. 

Kongrede konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Ne kadar zor süreçten geçtiğimizi ancak tüm zorluğa rağmen dimdik ayakta olduğumuz, bugünlere ne kadar zorlu ve zahmetli yollardan geldiğimizi gördük" dedi. 

Bugüne kadar çok bedeller ödendiğini söyleyen Buldan, şöyle devam etti: "Bugün DBP'nin Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel cezaevindeyse, cezaevinden buraya mektupla katılıyorsa, sevgili Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve binlerce yoldaşımız eğer bugün bu salonda değilse, bir kez daha oturup düşünmenin ve şapkamızı önümüze koymanın zamanı gelmiştir. Bizler faili meçhullere, sürgünlere, cezaevlerinde işkenceler, her türlü demokratik siyaset karşısında zorbalıklara karşı karşıya kaldık. Kürtler olarak ebette ki bu dönemde de büyük zorluklar yaşıyoruz. Türkiye toplumunun bir bütünün ezildiğine, sömürüldüğüne yok sayıldığına bu süreçte bir kez daha tanıklık ediyoruz. Kürtlerin yüzyıllardır yaşadığı acılar anlatmakla bitmez."

'KÜRTSÜZ BİR DÜNYA YARATMAK İSTİYORLAR'
"Başta Ortadoğu olmak üzere Kürtsüz bir dünya yaratmak istiyorlar" diyen Buldan, "Kürtler yaşadıkları her alanda zorla, zorbalıkla imha ile ve inkarla karşı karşıya kalan bir millet. Ancak Kürtlerin tüm bunlar karşısında durduğu onurlu bir duruş ve yürüttüğü demokratik bir süreç vardır" dedi.

Son demlerinde olan AKP iktidarının, "Ne kadar çok ezersem, tutuklarsam, imha edersem kendi koltuğumu bu kadar koruyabilirim" anlayışı içerisinde yine Kürtlere saldırmanın yol ve yöntemlerini aradığını kaydetti. 

Saldırılara karşı birleşik mücadelenin güçlendirilmesini gerektiğini altını çizen Buldan, konuşmasına şöyle devam etti: "Bugün bu salonda da bir kez daha gördük ki; Kürt halkının yoldaşları her yerde ve her zaman Kürtlerle birliktedir. Kürt halkının bugün yapacağı bir şey daha var: Çok geç kalınmış olsa bile dünyanın neresinde olursa olsun Kürtlerin ulusal birliğini ilan etme zamanı gelmiştir. 
 
Kürtler birlik olmadan dünyanın her yerinde Kürt'ü inkar devam edecektir. Dört bir parçada Kürtlerin sesi ve soluğu bir oldu, yürekleri beraber attı. Bu yüreklerin atışını elbette ki somut adımlarla pekiştirmek lazım. En zor zamanlarda Kürt halkının birliği mutlaka gerçekleşmelidir.

Bu ülkeye cenazeler gelmediyse, bu hepimizin kazanımıdır. Çözüm ve barış sürecinin tekrar yaşanması için Sayın Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması gerekir. Türkiye'nin özgürlüğüne olan ihtiyaçtan kaynaklı bu sürece katkı sunmaya hazırız. Artık insanlarımızın ölmemesi ve annelerimizin ağlamaması için bu ülkeye barış ihtiyacı var. Bu elbette AKP ile gerçekleşecek değildir. AKP'yi göndereceğiz, barışımızı halklarımızla birlikte sağlayacağız. Ya kazanacağız ya kazanacağız."

TÜMÜKLÜ: BİRLİK DEMEK YETMEZ PRATİĞE GEÇMELİZ
Kongrede konuşan yapan Ezilenlerin Sosyalist Partisi Eş Genel Başkanı Tümüklü, şunları söyledi: Bu rejim sömürgecilik kodlarıyla kendini var etti. Bunun için savaşlardan işgallerden vazgeçemiyor. Ama her seferinde Biji Berxfedana ruhuyla karşılaşıyor.

Bu rejim binlerce yıllık birikimlere saldırıyor. Hasankeyf'e, Cixerhun'un heykeline her şeye. Ama zulmün hükmünü yitirdiği zamanlardayız. Faşizme karşı direnişin örgütlendiği zamanlardan geçiyoruz.

Kaderimiz bu coğrafyada ortak. Gezicilerle, Kaz dağlarında ortak. Türkiye işçi ve emekçileriyle ortak. Bunu birleştirmek zorundayız. Kobane ruhu ile Gezi ruhunu birleştirmek zorundayız. Biz bunu birleştirirken bambaşka bir coğrafyayı yaratacak olan cesareti oluşturacağız. Faşizme karşı iki şey yapmak zorundayız. Savaşa karşı savaşmak zorundayız ki barışa kazanalım. Dayatılan inkara ve asimilasyona karşı direnişi örgütlemek zorundayız. Biz bu zamandan geçiyoruz. Biz teslim olmayanlar kuşağından gelenler olarak buna asla boğun eğmeyeceğiz."

KOÇYİĞİT: BİZE DÜŞEN MİLYONLARI BULUŞTURMAK, ÖRGÜTLEMEKTİR
HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit, sözlerine “Sebahat Tuncel, bir olağan kongrede daha bize cezaevinden seslendi. Bu neyin göstergesi. Türkiye'deki siyasetin nasıl dönüştürüldüğünü, demokratik siyasetin nasıl tasfiye edildiğini apaçık göstergesi. 7 Haziran 2015'den beri tüm kazanımlarımıza dönük ciddi bir saldırı var. Bu saldırılara karşı toplumun bağrında ciddi bir direniş olduğunu söylemek isterim" şeklinde başladı.

Toplumun iradesini ortaya koymanın yol ve yöntemlerini aradığını vurgulayan Koçyiğit, "Yakın tarihimizdeki 31 Mart ve 23 Haziran seçimleri tam da yatağını, gününü bekleyen öfkenin dışavurumuydu. Bize düşen bu milyonları buluşturmak, örgütlemek olmalıdır" dedi.

Koçyiğit, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bugün saldırı toplumsallığa dönük ise, toplumu korumak zorundayız. Bugün saldırı emeğe ise, emeği korumak zorundayız. Bugün saldırı kadın özgürlük çizgimize ise, bunu daha kalıcı hale getirmek zorundayız. Sine-i millet diyenlere zaten milletin sinesinde olduğumuzu ve milletin verdiği yetkileri ancak milletin alabileceğini söylemek isterim. Bu konuda da DBP'ye tarihi bir rol düşüyor. Hem Kürt Ulusal Birliği için hem Türkiye'deki demokrasi için daha fazla bizi yan yana getirmesi, buluşturması için kongre zeminlerini güçlendirilmesi gerektiği ve bu çökmüş, çürümüş AKP iktidarını tarihin çöp sepetine göndereceğimize olan inancımızı yinelemek isterim." 

ÖZTÜRK: ONURLU BARIŞI BAŞARACAĞIZ
Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, ideolojik bir savaşın yürütüldüğünü kaydetti ve ekledi: "Partiler ve liderler değişiyor ama fikir aynı. Peki bunun alternatifi nedir? Alternatifi bugün Sayın Öcalan'ın da bu faşist zihniyete karşı demokratik yol ve yöntemleri bize gösteriyor ve bize de büyük sorumlular veriyor. Bugüne kadar bir yol oluşturamadığımız için bir özeleştiri vermememiz lazım. Eğer bir altyapı oluşturmadıysak bu konuda özeleştirimizi veriyoruz. DBP'nin elinde bugün de halkların yürüttüğü mücadele var. Halkın söyledikleri neyse ona göre yürüyecektir. Demokrasinin alt yapısını oluşturacağız. Demokrasiyi de, onurlu bir barışı da başaracağız."

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan da ortak mücadele çağrısı yaptığı konuşmasında şunları söyledi: "Bu iktidarın ekonomik alanda uyguladığı her bir politika işçiler ve emekçiler için katmerleşmiş sömürüdür. Uygulanan ekonomik politikalar iş cinayetlerin artması anlamına gelmektedir. Yoksulluğun artması anlamına gelmektedir."

ÖNEREN: MÜCADELEDEKİ YÜKSELİŞ SOKAKTA, ALANLARDA YERİMİZİ ALMAMIZI ÇAĞIRIYOR
Devrimci Parti Genel Başkanı Elif Torun Öneren, "Saray iktidarının zulmü karşısında Kürt halkı ile yan yana tek adam diktatörlüğüne karşı direncimizi yükselteceğimize yoldaşlarımız önünde söz veriyoruz. Tarih bir gün diktatörlüğünü sürdürebilmek için suni savaş gündemi yaratanları mutlaka yargılayacaktır. Mücadeledeki yükseliş sokakta, alanlarda yerimizi almamızı çağırıyor" şeklinde konuştu.

PKK öncü kadrolarından Mazlum Doğan'ın "Teslimiyet ihanete, direniş zafere götürür" sözünü hatırlatan Öneren, "Aziz Güler'in dediği gibi ayakkabı bağlarımızı sımsıkı bağladık ve saatimiz de devrime ayarladık" dedi.

KESK: FAŞİZME KARŞI ORTAK MÜCADELE
Türkiye'deki ezilen hakların bir "varlık ve yokluk" mücadelesi yürüttüğünü söyleyen KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, "Rejimin karakteri belli. Tüm dünyada sağ popülist rejimlerin uygulamış olduğu politikalar insanlık tarihi açısından da bir savaş rejimiyle karşı karşıyayız" dedi.

Bozgeyik, yoğun faşizan baskılara karşı ortak mücadele hattının örülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kongre, faaliyet raporlarının okunmasıyla sürüyor.