1 Ekim 2024 Salı

DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz: Kürtlerin statüsünü tanıyın

DTK heyetiyle birlikte Mardin'deki temaslarında konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, son günlerde ortaya çıkan siyasi hareketlerin Kürt sorununa dair söylemlerine dikkati çekerek, "Kürtlerin statüsünü, dilini, kültürünü, tarihini tanımaları gerektiğini çok net ifade etmek gerekiyor" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) "Demokratik Mücadele Programı"na destek amaçlı 8 ilde program çıkaran Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Demokratik Bölgeler Partisi'nin (DBP) bugünkü adresi Mardin oldu. DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk ve DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz'in olduğu heyet, HDP İl Örgütünü ziyaret etti.

Burada konuşan DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz, demokrasi mücadelesini yükseltmek amacıyla yola çıktıklarını hatırlatarak, "Kapitalist sistem pandemiyi kendisine gerekçe yapmış, kapitalizmi, faşizmi her yerde kurumsallaştırmaya çalışıyor. Buna karşı demokrasi güçleri de faşizme karşı yeni mücadele yöntemleri geliştiriyor ve mücadelesini büyütüyor" dedi.

Türkiye'de son 5 yılda askeri darbe yerine siyasi darbeler gerçekleştiğini ifade eden Aydeniz, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın daha önce yapmış olduğu "darbe mekaniği" tespitine değindi. "Türkiye'de demokratik bir zemin oluşmaz ise Kürt sorunu demokratik yöntemlerle çözülmez ise demokratikleşmenin yerini faşizm ve diktatörlüğün alacağını" hatırlatması yapan Aydeniz, PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin toplumun her kesiminde kendisini hissettirdiğini belirtti.

Siyasetinin merkezinde Kürtler olduğunu ve her yeni çıkış yapan siyasi partinin söylemlerinin Kürtleri memnun etmeye dönük olduğunu söyleyen Aydeniz, CHP'nin Kürt raporu çıkışı ile Mustafa Sarıgül, Muharrem İnce, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ı kastederek, "Kürtlerin yaratmış olduğu mücadele bir taraftan umut iken, bir taraftan da karanlıkta ısrar edenler, faşizm de ısrar edenler Kürtlerin mücadelesinin umut olmaması için ellerinden geleni yapmayı sürdürüyorlar. Kim siyaset yapmak istiyorsa Kürtleri işaret ediyor. Ancak Kürtlerin statüsüne ilişkin, diline, coğrafyasına, kimliğine, asimile edilmesine ilişkin tek söz etmediklerini hatırlatmak gerekiyor. Eğer Kürtler üzerinden siyaset yapmak istiyorlarsa; Kürtlerin statüsünü, dilini, kültürünü, tarihini tanımaları gerektiğini çok net ifade etmek gerekiyor" diye konuştu. 

Ardından sözü alan DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, kurumsal olarak maruz kaldıkları saldırılara dikkati çekti. DTK'nin illegalize edilmek istendiğini vurgulayan Öztürk, her şeye rağmen DTK'nin ayakta tutulacağını ve mücadelesini devam ettireceğini kaydetti.