25 Eylül 2024 Çarşamba

Dawûd: Normalleşmenin temel amacı Özerk Yönetimi yok etmektir

Suriye'nin Geleceği Partisi Genel Sekreteri Sîham Dawûd, Özerk Yönetim'in Suriye halkının umutlarını, Suriye devriminin değerlerini ve demokratik dönüşümü temsil ettiğini belirtti.

Suriye'nin Geleceği Partisi Genel Sekreteri Sîham Dawûd, demokratik güçlerin Suriye'deki krizin çözümü için yapılan toplantı ve müzakerelere katılması gerektiğini belirtti. Ayrıca son dönemde yapılan normalleşme toplantılarının Suriye halkının beklentilerine göre olmadığını söyledi.

Rusya, Suriye, İran ve işgalci Türk devleti dışişleri bakan yardımcıları, 4 Nisan'da Moskova'da bir araya geldi. Toplantının sonunda Moskova Dışişleri Bakanlığı tarafından kamuoyuna yapılan açıklamada; dışişleri bakan yardımcılarının toplantıda görüşmelerin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldığı kaydedildi.

'BU DEVLETLER ORTADOĞU'DAKİ ÇIKARLARI İÇİN BİRBİRİNE ŞARTLAR DAYATIYOR'
ANHA'ya konuşan Sîham Dawûd, "Astana, Cenevre ve Soçi'de uluslararası düzeyde birçok toplantı yapıldı. Ancak Suriye'deki çatışmayı çözemediler" dedi. Bu tür toplantıların yapılma amacına dikkat çeken Sîham Dawûd, "Bu toplantı Suriye halkının çıkarlarına karşıdır. Sorunları çözemez. Her dört devletin de sistemleri sorunlu sistemlerdir. Her biri Ortadoğu'daki çıkarlarını korumak için karşı tarafa şartlar dayatıyor" dedi.

İşgalci Türk devletinin Şam hükümetiyle normalleşme hedefine işaret eden Sîham Dawûd, "Bu çabalarla, Suriye topraklarının işgaliyle ilgili uluslararası bir meşruiyet ve hukuki bir zemin kazanmak istiyor. İran'da Suriye'de varlığını güçlendirme ve Şam hükümetini iktidarda tutmak istiyor. Rusya ise Ortadoğu'da statü sahibi olmak istiyor" tespitinde bulundu.

'ÖZERK YÖNETİM SURİYE SORUNUN ÇÖZÜM ANAHTARIDIR'
Sîham Dawûd'un görüşüne göre, Özerk Yönetim projesini ortadan kaldırmak işgalci Türk devleti ve Şam hükümetinin ana hedefi. Çünkü Özerk Yönetim, Suriye sorununu çözmenin anahtarı haline gelmiş, halkın umutlarını, devrimin değerlerini ve demokratik dönüşümü temsil ediyor. Suriye sorunun çözümüne ilişkin Sîham Dawûd şu değerlendirmede bulundu: "Hangi taraf olursa olsun Suriye'nin çözüm planını ana hatlarıyla belirlemeyen, Suriyelilerin hayal ve umutlarını izah etmeyen ve aralarındaki çatışmayı ciddi şekilde çözmeyen her türlü anlaşma geçersizdir ve etkisizdir."

Sîham devamında, "BM kararlarının, özellikle de 2254 sayılı kararın uygulanması için ciddi uluslararası sponsorluk altında bir Suriye diyaloğunun gerçekleştirilmesini umuyoruz" dedi.

'ŞAM HÜKÜMETİ BU HALİYLE ARAP BİRLİĞİ'NE DÖNMEMELİ'
Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşü ve 19 Mayıs'ta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da yapılacak Arap devletleri toplantısına katılmasına ilişkin olarak Sîham, "Şam hükümeti mevcut haliyle Arap Birliği'ne geri dönemez. Arap Birliği ve Arap devletleri, rejime kucak açmak yerine krizin çözümünde büyük rol oynaması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Sîham şöyle devam etti: "BM ve insan hakları örgütleri, Suriye'deki sorunu çözmek için ciddi adımlar atmalıdır. Sahada bulunan meşru demokratik siyasi güçlerin ve Demokratik Suriye Meclisi'nin (MSD) temsilcileri olmalıdır. Bu güçler, sorunların çözüm toplantılarında demokrasiyi esas alıyor."

Sîham konuşmasını "Özerk Yönetim, Suriye sorununa en uygun çözümdür" sözüyle tamamladı.