23 Eylül 2024 Pazartesi

'Dargeçit kayıpları için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz'

Cumartesi Anneleri'ne destek için bir araya gelen İHD İzmir Şubesi, Dargeçit kayıpları için adalet istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi, Cumartesi Anneleri'ne destek olmak için Konak eski Sümerbank önündeydi. "Kayıplar belli, failler nerede" ve "Kayıplar vicdandır, sahip çık" panakrtları açılan eylemde açıklamayı Gökhan Aygün okudu.

Cumartesi Anneleri'nin 30 haftadır Galatasaray'da toplanma hakkının engellendiğine işaret eden Aygün, 29 Ekim – 8 Kasım 1995 tarihleri arasında Mardin'in Dargeçit ilçesinde gözaltında kaybedilenlerin hikayesini kamuoyuyla paylaştı.

Dargeçit'te asker ve korucular tarafından yapılan baskınlarda aralarında dört çocuk, iki lise öğrencisi ve iki kadının da olduğu çok sayıda kişinin gözaltına alındığını söyleyen Aygün, "Gözaltında tutulanlardan bazıları bir süre sonra serbest bırakıldı. Ancak 12 yaşındaki Davut Altunkaynak, 13 yaşındaki Seyhan Doğan, 16 yaşındaki Nedim Akyön, 19 yaşındaki Mehmet Emin Aslan, 20 yaşındaki Abdurrahman Olcay, 21 yaşındaki Abdurrahman Coşkun ve 57 yaşındaki Süleyman Seyhan'dan bir daha haber alınamadı. Onları soran ailelerine 'Sorgu sonrası serbest bırakıldılar, dağa gitmişler' cevabı verildi" dedi.

Olaydan 4 ay sonra Süleyman Seyhan'ın kafası olmayan yakılmış bedeninin bir kuyuda bulunduğunu söyleyen Aygün, "Seyhan'ın bulunmasından iki gün sonra da onun bulunduğu yer hakkında ailesine bilgi verdiği ve taburda yaşananları üst makamlara aktarma potansiyeli taşıdığı gerekçesiyle, Dargeçit Jandarma Taburunda görevli uzman çavuş Bilal Batırır da kaybedildi" ifadelerini kullandı.

Ailelerin yaptığı suç duyurularının takipsizlikle sonuçlandığını kaydeden Aygün, ailelerin ve İHD'nin çabaları sonucu dosyanın yeniden açıldığını ve Dargeçit kayıplarının gözaltında katledildiğinin ortaya çıktığını dile getirdi.

"2012 – 2013 ve 2015 tarihleri arasında tanık beyanlarına dayanarak yapılan kazılar sonucunda, gözaltına alınan kişilerin ağır işkence izleri taşıyan kemiklerine ulaşıldı" diyen Aygün, dava dosyasındaki tüm delillere rağmen 4 Temmuz 2022 tarihinde rütbeli subay, uzman çavuş ve koruculardan oluşan 18 sanığın beraatine karar verildiğini söyledi.

Aygün, şöyle devam etti: "Dargeçit kayıpları ve tüm kayıplarımızın faillerinin etkin bir biçimde yargılanarak cezalandırılmalarını talep etmekten vazgeçmeyeceğiz. Kayıplarımızla buluşma mekanımız olan Galatasaray'dan vazgeçmeyeceğiz."