7 Ekim 2024 Pazartesi

Danıştay Zilan Deresi'ne ilişkin yerel mahkemenin kararını bozdu

Danıştay, Van Erciş'teki Zilan Deresi üzerindeki Zilan HES projesine ilişkin yerel mahkemenin "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptali için açılan davayı reddeden kararını bozdu.

Van Valiliği Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 30 Mart 2012 tarih ve 1318 sayılı yazısı ile 30 Mart 2012 tarih ve 14 No'lu "ÇED gerekli değildir" kararıyla, Gökakım Elektrik Üretim A.Ş. tarafından alınan ruhsat üzerine 2014 yılında inşaatına başlatılan Zilan HES projesi, köylülerin ve demokratik kitle örgütlerinin itirazı üzerine durdurulmuştu. Yaşanan itirazlar üzerine HES'in yapılacağı arazilere yönelik Bakanlar Kurulu kararı ile acil kamulaştırma kararı çıkartıldı.

Durumu yargıya taşıyan köylüler, geçim kaynaklarının tarım ve hayvancılık olduğunu belirterek, HES'in yapılması durumunda bölgede oluşacak ekolojik tahribat nedeniyle geçimlerini sağlayamayacak duruma geleceklerini ve bu nedenle göç edeceklerini söylemişti.

Koronavirüs salgını bahanesiyle sokağa yasaklarının ilan edildiği dönemde, 2015 yılında Danıştay 6. Dairesinin kararıyla yapımı durdurulan HES projesinin yeniden başladığı ortaya çıkmıştı. 

Köylüler, yerel mahkemenin "ÇED Gerekli Değildir" kararının iptali için davayı reddeden kararını Danıştay'a taşıdı. Danıştay'ın kararı bozmasıyla birlikte, iptal davası yeniden görülecek.