25 Eylül 2024 Çarşamba

'DAİŞ'in katliam davaları birleştirilmeli ve bağlantıları açığa çıkarılmalı'

93. ayında Suruç Katliamı ve DAİŞ'in diğer bombalı saldırılarla olan bağlantısına dikkat çekilen 20 oturumunda, etkili bir bir soruşturma yürütmeyenlerin de sorumlu olduğu vurgulandı. Anmaya katılan Yeşil Sol Parti vekil adayları Suruç için adalet mücadelesi yürüteceklerini ve muhakkak hesap soracaklarının sözünü verirken, Suruç'ta oğlu Nartan ve eşi Ferdane'yi kaybeden Metin Kılıç'ın milletvekili adaylığı desteklenerek adalet mücadelesini Meclise taşıyacağının altı çizildi. 

Savaşta yıkılan Kobanê'yi yeniden inşa için çıktıkları yolda, Urfa'nın Suruç ilçesinde DAİŞ'in canlı bomba saldırısıyla katledilen 33 düş yolcusu, katliamın 93. ayında Kadıköy, Halitağa'da anıldı. "Kalplerimiz adalet için atsın" pankartı açılan anmada, katliamda ölümsüzleşenlerin fotoğrafları taşındı. Anmaya, Suruç Katliamında yaşamını yitirenlerin aileleri ve yoldaşlarının yanı sıra Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) milletvekili adayları Çiçek Otlu, Turgut Öker, Hakan Öztürk, Berfin Polat, Burcu Ayyıldız ve Cemil Aksu da katıldı.

OTLU: YOLUMUZ 33'LERİN YOLUDUR
Çiçek Otlu, çok kritik ve tarihsel bir seçime gittiklerine işaret ederek, 14 Mayıs'ta zalimlere karşı mazlumları savunacaklarını ve kazanacaklarını belirtti. Suruç Katliamının hesabını sormaya devam edeceklerinin altını çizen Otlu, tutsak edilen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyelerinin de tutuklanmasaydı anmada olacağını vurguladı. Otlu, "Tutuklu tüm gençlerin de özgürlüğüne kavuşması için mücadele edeceğiz. Yolumuz onların yoludur, yolumuz 33'lerin yoludur. Birlikte değiştireceğiz, birlikte kazanacağız. Yolumuz açık olsun" ifadelerini kullandı.

POLAT: DAVUTOĞLU ÇIKIP BİLDİKLERİNİ AÇIKLAMALI
Berfin Polat ise, "Bugün katletmeye çalıştıkları yoldaşlarımızın mücadelesi de bayrağı da bizim elimizde devam ediyor" ifadelerini kullandı. 8 yıldır her alanda mücadeleyi sürdürdüklerinin altını çizen Polat, Davutoğlu'nun 7 Haziran-15 Kasım sürecine ilişkin sözlerini hatırlatarak, Davutoğlu'nun çıkıp bildiklerini açıklamasını istedi.

VEKİL ADAYLARINDAN HESAP SORMA SÖZÜ
Diğer vekil adayları da tek tek söz alarak Suruç için adalet mücadelesini sürdüreceklerinin sözünü verdi.

BOYRAZ: BİR BAYRAM GÜNÜ YOLA ÇIKMIŞLARDI, 8 YILDIR BAYRAMIM YOK
Nazegül Boyraz'ın kızı Yasemin Boyraz, 33'ler yola çıktığında yine bir bayram günü olduğunu hatırlatarak, "Benim 8 yıldır bir bayramım yok, 8 yıldır burada her ayın 20'sinde adalet arıyoruz" dedi. "400 vekil verilmediği için" 33'lerin katledildiğini belirten Boyraz, Suruç'un faillerinin belli olduğunun altını çizdi.

TÜRKAY: ORTAYA ÇIKAN DELİLLER ARAŞTIRILMADI
Suruç Aileleri adına basın açıklamasını okuyan Suruç yaralısı Koray Türkay, katliamın nasıl gerçekleştiğini hatırlatarak, DAİŞ'in Suruç Katliamı dahil onlarca bombalı saldırı düzenlediğini ve yüzlerce kişiyi katlettiğini söyledi. Bombalı saldırıların kısa aralıklarla ve benzer biçimde yapılmasının aralarındaki ilişkiyi gösterdiğine işaret eden Türkay, yargılama süreçlerinde ortaya çıkan delillerin de aynı noktayı gösterdiğini vurguladı. "IŞİD'in Türkiye'de yaptığı bütün katliamlar birbiri ile bağlantılıdır" diyen Türkay, Suruç Katliamı davası boyunca bu bağlantıyı güçlendiren pek çok delilin mahkeme heyeti tarafından görmezden gelindiğini vurguladı. Yapılan bütün saldırıların tekil olarak ele alındığını dile getiren Türkay, bu saldırıların iç yüzlerinin yeterince araştırılmadığını kaydetti.

'IŞİD'İN KATLİAMLARINA İLİŞKİN DAVALAR BİRLEŞTİRİLMELİ'
"Tekil olarak kabul edilen her patlama birkaç kişi üzerine yıkılarak gerçek sorumlular yargı önünden kaçırıldı. Bu davalarda katliamı yapan tetikçiler kadar onlara yardım edenler ve yargılanmalarına engel olanlar da suçludur. Katliam davasının başından beri söylediğimizi bir kez daha tekrar ediyoruz. IŞİD terör örgütünün Türkiye'de yaptığı katliamlar için açılan davalar birleştirilmeli ve aralarındaki bağlantı açığa çıkarılmalıdır" diyen Türkay, 93 aydır verdikleri adalet mücadelesinin temellerinden birinin de bu olduğunu söyledi. Türkay, sadece Suruç Katliamı için değil başta DAİŞ'in yaptığı katliamlar olmak üzere tüm adaletsizlikler için mücadele ettiklerinin altını çizdi.

SURUÇ AİLESİ METİN KILIÇ'I DESTEKLEME ÇAĞRISI
2023 genel seçimlerine kısa bir süre kaldığına işaret eden Türkay, şöyle devam etti: "Yapılacak seçimlerde yıllardır adalet mücadelesi yürüten ailelerimizden Metin Kılıç, Yeşiller ve Sol gelecek Partisinden Ankara 3. Bölge milletvekili adayı oldu. Suruç katliamında eşi Ferdane ve oğlu Nartan'ı ölümsüzlüğe uğurladığımız Metin Kılıç katliamın yaşandığı günden bu yana adalet mücadelesi yürütüyor. Seçilmesi durumunda adalet mücadelesine meclis kürsülerinde devam edecek olan Metin Kılıç'a başarılar diliyoruz."

'33 DÜŞ YOLCUSU YAŞIYOR'
Açıklamanın ardından bir süre sessiz oturma eylemi yapıldı. 33 düş yolcusunun isimleri sayıldı, "Yaşıyor" diye yanıtlandı. Anma, "Suruç için adalet, herkes için adalet", "Suruç'un hesabı sorulacak", "Unutmak yok, affetmek yok", "Suruç şehitleri ölümsüzdür" sloganlarıyla sona erdi.