29 Eylül 2024 Pazar

Dağkapı Meydanı'ndan seslendiler

1 Eylül Dünya Barış Günü dolasıyla Dağkapı Meydanı'nda yapılan açıklamada, Kürt sorununun eşit yurttaşlık temelinde evrensel ilkeler ışığında çözümünün ve kalıcı barışın sağlanması çağrısı yapıldı. 

Diyarbakır'da bulunan demokratik kitle ve meslek örgütleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla "Barış hemen şimdi" talebiyle Dağkapı Meydanı'nda (Şeyh Sait Meydanı) bir araya geldi.

"Verê heme çîya aşıtî, berî her tıştî aşîtî. Barış hemen şimdi" yazılı pankartın açıldığı eylemde, Kürt meselesinin çözümsüzlüğünün yarattığı sorun alanlarının bütün ağırlığı ve can yakıcılığıyla sürdüğü kaydedildi. Kürt meselesi bağlamındaki sorunların çözümünün, salt bireysel hak ve özgürlüklerin tanınması biçiminde yorumlanmasının; meseleyi, kolektif sosyal ve siyasal haklar içinde tanımlamaktan kaçınan anlayışın değişmesi gerektiği gibi devam eden silahlı çatışma halinin uzun bir sürede nihai olarak sonuca bağlanmadığı ve bu haliyle bağlanmayacağının altı çizildi. 

Kürt meselesinin çözümsüzlüğündeki ısrarın Türkiye'de temel hak ve özgürlükler konusundaki toplumsal taleplere cevap olmadığı, demokratik çözüm zemininden uzak güvenlikçi politikalarla bakış açısını devam ettirdiği ifade edilen açıklamada, "Kürt meselesinin barışçıl ve demokratik bir zeminde çözüleceği gerçekliğiyle; çatışmasızlık ortamının sağlanması için tüm aktörleri, toplumsal ve siyasi dinamikleri üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyoruz" denildi. 

Barışın Türkiye'nin en önemli ve öncelikli gündemi olması gerektiği hatırlatılan açıklama, şöyle devam etti: "Bir an evvel silah ve çatışmaların gölgesinden uzaklaşarak Türkiye'nin ihtiyacı olan ve önceki yıllarda başlatılan süreçlerin toplumda yarattığı karşılığı ve umudu gözlemlemiş olmanın haklılığıyla barışın yeniden konuşulduğu bir sürecin inşa edilmesini, eşit yurttaşlık temelinde evrensel ilkeler ışığında çözümün ve kalıcı bir barışın sağlanması çağrısında bulunuyoruz."

Eylem, sloganlarla sona erdi.