1 Ekim 2024 Salı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan beklenen açıklama: Karadeniz'de doğalgaz rezervi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki gündür üzerinde çokça yorum yapılan 'müjde'yi açıkladı. Erdoğan, Fatih Sondaj gemisinin Tuna 1 Deltası'nda 320 milyar metreküp doğalgaz rezervine ulaştığını söyledi. 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde iki gündür beklenen konuşmasına başladı. Erdoğan, bugün Cuma namazını Eyüp Sultan Camii'nde kıldı. Ardından açıklamasını yapmak üzerene Dolmabahçe Sarayı'na gitti. 

Erdoğan, geçtiğimiz Çarşamba günü Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası Açılış Töreni'nde yaptığı konuşmada, "Ve şu anda bu müjdenin bizde hayalleri, rüyası içerisindeyiz. Cuma günü inşallah bu müjdeyi tüm milletimize vermek suretiyle Türkiye’de yeni bir dönemin açılacağına da şimdiden inanıyorum" açıklaması yapmıştı. 

Damadı ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ve danışmanı Fahrettin Altun olmak üzere çok sayıda AKP'li ve AKP yandaşı medya, Erdoğan'ın çok büyük bir açıklama yapacağını duyurmuştu. 

İki gündür üzerinde spekülasyon yürütülen müjdeyle ile ilgili çok sayıda yorum yapıldı. 

Karadeniz'de Tuna 1 deltası adı verilen bölgede doğal rezervine ulaşıldığını söyleyen Erdoğan, daha büyük rezervlerinin olduğunu belirtti. Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şöyle:

"Bugün tarihi önemdeki müjdeyi paylaşmak üzere sizlerle bir aradayız. Ülkelerin ortaya koydukları vizyonları hayata geçirebilmeleri enerjiyle ortaktır. Hiçbir kaos, savaş çekişme yoktur ki, gerisinde öyle ve böyle bünyesinde enerji yatmasın. Yeri geldiğinde milyonlarca insanın canının hiçe sayıldığı vahşi bir düzen kurulmuştur. Bir damla petrolün oluk oluk insan kanını akıtan bu düzen hükümranlığını sürdürmektedir. Suriye'de yaşananları düşünün. Birileri her şeyi bir kenara bırakırken doğrudan petrol tesislerine yönelmiştir. 

"Aynı durumla Libya’da karşılaştık. Biz onları kurtarmaya çalışırken, birileri petrol kaynaklarında bitivermiştir. Doğu Akdeniz'de enerji kavgası vardır. Biz önceliğimizi değiştirmektir. Önce kardeşlik dedik. Önce hak hukuk adalet dedik.

"Müjdemizi paylaşmak istiyorum. Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih Sondaj gemimiz 20 Temmuz 2020'de Tuna-1'de başladığı çalışmasında 320 milyar metreküp doğal gaz rezervi keşfetmiş durumda.

"Fatih sondaj gemisi ismine layık bir şekilde hepimizi gururlandırdı. Daha önce Tuna 1 diye adlandırılan bu Sakarya Gaz Sahası alanında tüm çalışmalar tamamlandı. Kuyudan elde edilen veriler, aynı bölgede yeni doğal gaz rezervlerinin olduğunu gösteriyor. Bu çok zengin bir kaynağın bir parçasıdır. İnşallah devamı gelir. 

"Yıllarca enerjide dışa bağımlılığın maddi ve manevi sıkıntısını çekmiş bir ülke olarak, bu operasyonu milli olanaklarla gerçekleştirdik. Üretim konseptini belirleyip inşa ve yapım işlerine geçeceğiz.

"Sisteme aktarılmasıyla işleme başlayacağız. Hedefimizi söylüyorum. 2023 yılında Karadeniz gazını milletimizin kullanımına sunmaktır. Fatih ve Yavuz gemilerimiz vasıtası ile Akdeniz ve Karadeniz'de 9 sondaj kuyusu çalışması yaptık. Benzer müjdeyi Akdeniz'den de bekliyoruz. Bakımda olan Kanuni'nin de faaliyete girmesi ile Akdeniz'deki çalışmalara hız vereceğiz.

" Her arayan bulamaz, ama bulanlar arayanlardır. Biz de arayacağız ve inşallah bulacğız. Sakarya Gaz Sahasıyla bismillah dedik. Allahın izniyle devamı gelir. 

"Sadece denizlerde değil, kendi topraklarımızdaki aramalarımızı daha sıkı ve bilinçli şekilde yürütüyoruz. Diğer ülkelerde de arama ruhsatlarımızı geliştiriyoruz. 

"Türkiye yıllarca sıkıntısını çekmiş bir ülkedir. Cari açığımızın en önemli nedeni enerji olmuştur. Nispi bir denge sağlamışsak da enerjide ciddi ithalat durumundayız. Enerjide net ihracatçı konuma gelene kadar bize durmak yok. Bir yandan konvansiyonel enerji kaynaklarına ulaşırken, geleceğin teknolojilerine yatırımlarımızı sürdüreceğiz. Tüm alanlarda en güçlü şekilde varlığımızı göstermeye kararlıyız. Türkiye hiçbir alanda birilerinin gölgesine sığınmadan, kendi ayakları üzerinde duracak iradeye, kaynağa sahiptir.

"Yunanistan başta olmak üzere bu meselede karşımıza dikilenlerin hepsi haklı olduğumuzu biliyor. AB, Yunanistan'ı kışkırtıp üzerimize salarken, birliği yıprattığını görmelidir. Ortada dolaşan ve hiçbir geçerliliği olmayan haritaların en büyük zararı AB'ye vereceği unutulmamalıdır.

"Türkiye'den sahada da, masada da cevaplarını alacaklardır. Artık önümüzde çok daha aydınlık bir yol olduğuna inanıyoruz. Gelecek nesillere önemli bir miras bırakacağız. Gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz."