7 Ekim 2024 Pazartesi

Cumartesi Anneleri'nin duruşmasına katılım çağrısı

Gözaltında kaybedilenlerin akıbetinin açıklanması ve kaybedenlerin yargılanması talebiyle 850 haftadır eylem yapan kayıp yakınları, bu haftaki eylemlerinde, 12 Temmuz günü görülecek duruşmaya katılım çağrısında bulundu. Cumartesi Anneleri 700. haftada Galatasaray Meydanı'nda yaptıkları eylemde polis saldırısına uğramış, çok sayıda kayıp yakını gözaltına alınmıştı.

Cumartesi Anneleri'nin, gözaltında kayıpların akıbetlerinin açıklanması ve kaybedenlerin yargılanması talebiyle yürüttüğü mücadele sürüyor. Galatasaray Meydanı'nda 700. kez buluşan kayıp yakınlarının eylemine yönelik polis saldırısında aralarında Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak'ın da bulunduğu çok sayıda kişi sürüklenerek gözaltına alınmıştı. Kayıp yakınlarına yönelik gözaltı saldırısının ardından açılan davanın ikinci duruşması 12 Temmuz Pazartesi günü İstanbul Çağlayan'da bulunan İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

Kayıp yakınları 850. hafta eylemlerini Covid-19 salgını nedeniyle online düzenlendi. Açıklamada 12 Temmuz günü görülecek davaya katılım çağrısında bulunuldu.

TÜRKDOĞAN: ANNELERİN İNANCI VE DİRENCİ YASAKLARI YIRTIP ATACAK
Açıklamada ilk olarak konuşan davanın avukatı İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 700. hafta eyleminde yaşanan polis şiddetini ve gözaltı saldırısını anlattı. Gözaltına alınanlar hakkında 2911 Sayılı Gösteri ve Yürüyüş Kanunu'na muhalefetten dava açıldığını hatırlatan Türkdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun insan hakları savunucularını hedef gösterdiğini belirterek, 700. hafta eyleminde de Cumartesi Anneleri'nin bakanın talimatıyla hedef alındığını söyledi.

Birçok suça bulaşmış İçişleri Bakanı ve iktidara seslenen Türkdoğan, yasaklama siyasetinden vazgeçme çağrısında bulundu, "Unutmayın, adalet ve hakikat mücadelesi her zaman kazanır ve kesinlikle kazanacaktır. Annelerin inancı ve direnci bu yasakları yırtıp atacaktır" dedi.

EMİNE OCAK ADALET ÇAĞRISINDA BULUNDU
Cumartesi Annelerinin 700. hafta eyleminde polisin saldırısı sonucu yerlerde sürüklenerek gözaltına alınan Hasan Ocak'ın annesi Emine Ocak açıklamada konuştu, adalet çağrısında bulundu.

JİYAN TOSUN: BİZLERİ DEĞİL KAYBEDENLERİ YARGILAYIN
Cumartesi çocukları adına Fehmi Tosun'un kızı Jiyan Tosun, gözaltında kaybedilenlerin akıbetinin açıklanması ve faillerin yargılanması talebiyle başlatılan Cumartesi eylemlerinde 90'lı yıllarda ağır polis şiddeti yaşandığı hatırlattı, 700. haftada da benzer bir saldırıyla karşılaştıklarını belirtti. Gözaltında kaybedilenlerle ilgili dosyaları görmezden gelerek, faillerle ilgili yargılama yapmayanların, kayıp yakınlarını yargılamaktan bir an bile tereddüt etmediğini söyleyen Tosun, "Bizler o meydanda büyüyen çocuklar olarak bu yargılamayı kabul etmiyoruz. Bizleri değil, babamın ve diğer kayıpların faillerini bulun ve yargılayın" dedi.

Cumartesi torunları adına Hasan Ocak'ın yeğeni Dilcan Acer yaptığı konuşmada, Galatasaray Meydanı'nda büyüdüğünü söyledi, "Adalet istemekten ve hakikati aramaktan asla vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

12 TEMMUZ GÜNÜ GÖRÜLECEK DAVAYA KATILIM ÇAĞRISI
850. hafta basın açıklamasına gözaltında kaybedilen Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren okudu.

Eren, açıklamada, Çağlayan'da 12 Temmuz günü görülecek olan davaya katılım çağrısı yaptı, "Cumartesi Anneleri ile birlikte 'insanız, haklarımız var' diyelim" dedi.

Bu topraklarda binlerce insanın gözaltında kaybedildiğini, siyasi cinayetlerde katledildiğini söyleyen Eren, insanlığa karşı işlenen bu suçların devletle ilişkisinin TBMM ve Başbakanlık tarafından hazırlanan araştırma raporlarında yer aldığına dikkat çekti.

Ailelerin kaybedilen sevdiklerini ararken başvurdukları tüm kurumlarda inkarla karşılaştıklarını hatırlatan Eren, "Yaptıkları bütün hukuki girişimler cezasızlıkla sonuçlandı. Yargı suskun kalarak, davaları sürüncemede bırakarak, zamanaşımını devreye sokarak inkar ve cezasızlık sürecinin bir parçası oldu" dedi.

27 Mayıs 1995 tarihinde kaybedilenlerin fotoğraflarıyla Galatasaray Meydanı'nda mücadele etmeye başladıklarını söyleyen Eren, "Kayıplarımız nerede", "Onları kaybedenler neden korunuyor", "Haklarımızı korumakla görevli yargı neden hep susuyor", "Devlet neden hukuk normları içinde hareket etmiyor" sorularını yönelttiklerini belirtti.

9 Temmuz 2018 tarihi itibarıyla uygulanmaya başlanan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk icraatlarından birinin Cumartesi Anneleri'ne Galatasaray Meydanı'nı yasaklamak olduğunu kaydeden İkbal Eren, 25 Ağustos 2018 tarihinde Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta buluşmasına yönelik ağır polis şiddeti yaşandığını söyledi. Eren, polis saldırısı sonucu 47 kişinin gözaltına alınarak 46 kişi hakkında dava açıldığını hatırlattı.

'ÖZGÜRLÜKLERİMİZİ KULLANMAKTA ISRAR EDECEĞİZ'
Davanın ikinci duruşmasının 12 Temmuz 2021 Pazartesi günü 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüleceğini belirten İkbal Eren şu çağrıda bulundu: "Çağrımız vicdan sahibi herkesedir; Yargının iktidar tarafından hak talep edenleri cezalandırma aracına dönüştürülmesine dur diyelim. Keyfiliği reddettiğimizi, bizi insan ve vatandaş kılan hak ve özgürlüklerimizi kullanmakta ısrar edeceğimizi bu yargılama vesilesiyle bir kez daha deklare edelim. Çağlayan'da Cumartesi Anneleri ile birlikte 'insanız, haklarımız var' diyelim."

'GALATASARAY MEYDANI'NDAN VAZGEÇMİYORUZ'
Kayıp yakını İkbal Eren açıklamada son olarak, 151 haftadır kendilerine yasaklanan Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceklerini söyledi.