22 Eylül 2024 Pazar

Cumartesi Anneleri: Mehmet Nezir Duman dosyasında inkar ve cezasızlığa son

Cumartesi Anneleri 985. hafta eyleminde Mehmet Nezir Duman dosyasını kamuoyuyla paylaşarak, zaman aşımı kararından vazgeçilmesini ve adaletin sağlanmasını istedi.

Cumartesi Anneleri, 985. hafta eyleminde barikatlarla çevrili Galatasaray Meydanı önünde yan yana geldi. Ellerinde gözaltında kaybedilenlerin fotoğrafları ve karanfiller taşıyan Cumartesi Anneleri adına açıklamayı Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul temsilcisi Ümit Efe okudu.

'SİLAHLI DÖRT KİŞİ TARAFINDAN KAÇIRILDI'
Şırnak'ın İdil ilçesinde yaşayan Mehmet Nezir Duman'ın hikayesini kamuoyuyla paylaşan Efe, Duman'ın defalarca ev baskınıyla gözaltına alındığını ve işkence gördüğünü söyledi. 62 AE 220 plakalı aracıyla taksicilik yapan Duman'ın 12 Şubat 1993'te Midyat'a yolcu götürdüğünü, ertesi gün İdil'e dönerken, Tepeköy yol ayrımında silahlı dört kişi tarafından aracının durdurulduğunu ifade eden Efe, "Bu dört kişiden üçü Nezir'i kendi araçlarına bindirerek kaçırırken, dördüncü kişi de Nezir'in aracını aldı" dedi. Olayın tanıklarından A.K.'nin durumu Duman ailesine anlattığını ifade eden Efe, Nezir Duman'ın babası Ali Duman'ın İdil Merkez Jandarma Karakolu'na başvurduğunu kaydetti.

"6 Mayıs 2005 tarihinde, Nezir'in eşi Azime Duman, İHD Mardin Şubesi avukatlarından Erdal Kuzu aracılığıyla Dargeçit Cumhuriyet Savcılığı'na başvurdu. Söz konusu başvuru için yetkisizlik kararı veren savcılık, dosyayı İdil Cumhuriyet Savcılığı'na gönderdi. Ancak İdil Cumhuriyet Başsavcılığı 30 Ocak 2009 tarihinde zaman aşımı gerekçesiyle kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi" ifadelerini kullanan Efe, 24 Mart 2009'da Ali Duman'ın tekrar İdil Cumhuriyet Başsavcılığına başvurduğunu ancak savcılığın kovuşturmaya yer olmadığına karar verdiğini aktardı.

'KAÇ YIL GEÇERSE GEÇSİN ADALET İSTEMEKTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Efe, şöyle devam etti: "Nezir Duman dosyasında verilen tüm zaman aşımı kararlarını kaldırın. Etkin bir soruşturma ve kovuşturma yürüterek gerçeği ortaya çıkarın, adaleti sağlayın. Kaç yıl geçerse geçsin, Mehmet Nezir Duman için, tüm kayıplarımız için, adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz."

'BİR KAYIP KAYDI BİLE YAPILMADI'
Ardından Maside Ocak, Azime Duman'ın mektubunu kamuoyuyla paylaştı. Mektupta, "Günlerce, aylarca, yıllarca eşim Mehmet Nezir Duman'ı aradık. Ben ve kayınvalidem Nure, yüzlerce kez Midyat'a gittik, kimse bize yardımcı olmadı. Ben 7 çocuğumla, kayınpederim ve kayınvalidemle beraber, senelerce eşimi aradık. Ne polis, ne asker olayı ciddiye alıp, yardımcı olmadı. 2008 yılına kadar bir soruşturma dahi açmadılar. Yani bir kayıp kaydı bile yapılmadı. Sözde bize bilgi veren Hizbullah'a yakın kimseler, bizimle alay edip, 'Ermeniler götürmüştür' dediler. Eşimi aramayı bırakmadık. Ama o tarihte İdil'de, Şırnak'ta ve bölgede başvuru yapabileceğimiz veya bildiğimiz bir yer yoktu. Hukuki destekten yoksun bir şekilde sağa sola gittik. Eşimi Midyat, Batman ve bütün bölgede tek başımıza kendi imkanlarımızla aradık ama bir haber alamadık" ifadeleri yer aldı.

Eylem karanfillerin Galatasaray Meydanı'na bırakılmasıyla son buldu.